Ongecontroleerde radarcontrole

wo 18 mei 2011

De waarschuwingsborden die een radarcontrole een stukje verderop aangeven, gaan verdwijnen. Volgens een enquête van AutoPlus vindt 57% van de Fransen dat maar niks; stel je voor dat je niet op tijd in de remmen gaat en dus een boete krijgt. Dat lijkt dus precies de bedoeling van de overheid: kassa!
Mijn bejaarde Mitsubishi Pajero Sportwagon kan zo hard niet. Vind ik soms erg vervelend. Toen ik iets jonger was reed ik nog in een echte Fiat Abarth, hetgeen mijn man iets minder beviel. Hij is niet zo van de racemonsters en/of snelle vrouwen.
We kwamen afgelegen te wonen en vanwege het betrekkelijk onmogelijke oprijlaantje besloten we te kiezen voor een 4×4. Eerst een Landrover Discovery, die aan een soort van Engelse ziekten leed, daarna een Suzuki Vitara die perfect was, maar iets te klein voor de formidabele herdershond die ineens kwam aanlopen en daarna dus de onze was.
Zo kwam ik bij mijn Mitsu terecht, nu al een paar jaar mijn beste vriend als het over vierwielers gaat. Ik heb het niet helemaal gevolgd, maar volgens mij heeft Mitsubishi als zo ongeveer het enige merk nooit auto’s hoeven ‘terugroepen’.
Liever niet, maar soms moet ik naar Nice. En dan kom ik op de A8 bij Les-Adrets-de-l’Estérel langs zo’n radar. Die staat er al jaren, ik weet dat ik er maar 110 k/uur mag. Ik ben nog in de Var, waar je normaal gesproken probleemloos 130 mag rijden; in de hele Alpes-Maritimes (vanaf die flitspaal net over de departementsgrens) mag je niet harder dan 110 km/uur. Zelfs mijn Mitsu vindt dat tamelijk slap, bij iets van 120 km/uur is hij op zijn gemak. Nog iets harder overigens, en hij begint me spontaan op het brandstofgebruik te attenderen.
Vandaag in de post: zo’n mededeling dat ik bij Les-Adrets-de-l’Esterel betrapt ben op een snelheidsovertreding. In mijn Mitsu, ‘of all creatures’?
Ik ga er maar een zaak van maken. Ik heb al uitgezocht dat die radarpost op nummer twee staat van de Franse topscorelijst van flitspalen: kilometertje te hard en je hangt. Topomzet voor de overheid! Flinke kans dat ik kan aantonen dat Mitsu daar niet en nooit écht te hard gaat.
Die snelheidsbeperking in 06 (Alpes-Maritimes) wordt gerechtvaardigd door milieu-overwegingen. Ik vind dat geen overtuigend verhaal. Betrekkelijk schone lucht zit er niet in, er wonen in dat gebied immers veel teveel mensen op een kluitje en het vliegveld van Nice helpt ook niet echt. En vóór iedereen gaat roepen “dáárom moeten we ons aan de snelheidslimiet houden”: de metingen van vorig jaar tijdens de beruchte ‘pics d’ozón’(smogdagen) gaven geen verbetering te zien bij de verplichte lagere snelheid. Wat wel hielp was een fikse mistral om de boel schoon te blazen.
En of snelheidsbeperkingen aan de verkeersveiligheid bijdragen, ik heb zo mijn twijfels. Voor zover ik uit statistieken kan opmaken, is het op de weg in Duitsland veiliger dan bij ons in Frankrijk. Ik kom er nooit, maar in Duitsland mag je er volgens mij nog gas geven. Ik heb ook een tijdje in Portugal gewoond, daar was het pas echt linke soep. De gemiddelde Portugese bestuurder kiest gewoonlijk uit drie snelheden: snoeihard, stapvoets of stilstaan. Maar dat doen ze dan wel allemaal tegelijk op dezelfde snelweg. Inhalen is een eufemisme voor vrijwillige euthanasie.
Maar goed, eigenlijk wilde ik alleen maar vertellen dat toeristen die deze zomer richting Cannes en Nice toeren, ter hoogte van Les-Adrets-de- l’Esterel op de A8 erg moeten oppassen. Die flitspaal dóet het. Gretig! En er staat binnenkort dus geen waarschuwingsbordje meer bij. Of hij correct functioneert, ben ik nu aan het uitzoeken. Een geforceerde bijdrage aan de omzet van de overheid spreekt me nu eenmaal niet zo aan.
Wie er net zo over denkt, hier staan de flitspalen: http://www.radars-auto.com/carte-radar/provence-alpes-cote-d-azur/ Wie niet in de Provence woont: klik op ‘carte radars’ links op de site.

2 gedachten over “Ongecontroleerde radarcontrole”

 1. Mmm,

  Ik rijd expres gewoon wat langzamer.
  Een kleine afwijking van je teller, en je hebt ‘m al zitten.
  Ik kan mijn knaken wel beter gebruiken, en ik rijdt tegelijk een stuk zuiniger.
  Al dit soort dingen veroorzaken maar één ding, en dat is stress.
  De definitie van stress is: Alles wat wij niet willen of nodig hebben in ons leven, so, slow down.

  Stay Human, Joseph.

 2. Inderdaad Joseph, mijn auto gebruikt bij 108 km/u 10% minder brandstof dan bij 130 km/u.

  Dankzij de cruise control lukt het mij om relaxed beneden de maximum snelheid te blijven.

  Muziekje erbij en ontspannen rollen door het Franse landschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven