Recept van de week: Crème brûlée

vr 13 mei 2011

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmiddag de lunch bij een ouderwetse ‘routier’ afgesloten met een overheerlijke crème brulée. Meteen het recept gevraagd. ‘t Kan bijna niet simpeler, maar lèkker!

Ingrediënten:
5 eierdooiers
100 gram suiker
50 cl room
1 vanillestokje

Bereiding:
Mix de eierdooiers en de suiker (mixer op de hoogste stand) door elkaar tot de massa wittig en schuimig wordt. Snij het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap de vanillekorreltjes eruit, boven de mengkom. Schep ze door het mengsel. Meng er beetje bij beetje de room doorheen (mixer op de laagste stand, of gebruik een vork). Verdeel de massa over vier vuurvaste bakjes/schaaltjes en zet ze 1 uur in een op 100 graden voorverwarmde oven.
Laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan 2 uur in de koelkast.
Haal ze eruit als de crème goed is opgestijfd en bestrooi de bovenkant vlak voor het opdienen met bruine suiker (of rietsuiker). Zet de bakjes pal onder de hete grill tot de suiker gesmolten is. Meteen opdienen, terwijl het bovenlaagje nog krokant is.

5 gedachten over “Recept van de week: Crème brûlée”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven