Parkeren in een bananenrepubliek

do 4 augustus 2011

Wie zijn auto komt parkeren op het parkeerterrein La Porte d’Aix in het 2e arrondissement van Marseille, wordt met een vriendelijk “entre, frère, entre” de slagboom langs gewuifd en naar een beschikbaar plekje gedirigeerd. Aardige jongens, denk je, als je ziet hoe gedreven het groepje (wat men in Nederland hangjongeren zou noemen) zich van z’n taken kwijt. Kom je even later je auto weer ophalen, dan zijn ze nog net iets gedrevener: vijf euro aftikken, of de slagboom gaat niet meer open. Of je nou vijf minuten of vijf uur hebt geparkeerd trouwens: eenheidstarief. Op zich niks mis mee. Maar toch klopt er iets niet.
Dat klopt. De jonge ondernemers hebben namelijk helemaal niets met dat parkeerterrein te maken, ze hebben de verlopen en slecht onderhouden parking gewoon gekraakt. En de gevraagde euri gaan linea recta de eigen pocket in. Want Vinci -de eigenaar van de parking- durft er zelfs niet meer te komen en gaat zeker geen gederfde inkomsten (zo’n € 100.000 op jaarbasis) reclameren bij wat door de politie van Marseille wordt omschreven als ‘probleemjeugd in één van de moeilijkste en gevaarlijkste quartiers van Marseille’. Wie hier parkeert doet dat geheel op eigen risico, en loopt bovendien grote kans beroofd te worden. Vooral nietsvermoedende mensen van buiten de wijk en toeristen zijn een gewilde prooi; je kunt tussen die neergelaten slagbomen immers geen kant op.
De gemeente is volkomen op de hoogte, maar steekt geen poot uit en veegt z’n straatje schoon: “we hebben geen geld voor permanente politiecontrole, Vinci moet zelf voor bewaking zorgen”, klaagt men tegen La Provence.
Vinci meldt desgevraagd geen geld te hebben voor privébewakers, “en een gardien (slagboombediende) alleen is niet genoeg, die is z’n leven niet zeker”.
Arrondissementsburgemeester Lisette Narducci: “Ik schaam me dood, maar het stadsbestuur en de préfecture laten de boel de boel. Intussen zie je de criminaliteit toenemen. En de mensen in de buurt zijn bang. Is dit nou de 2e stad van Frankrijk? ”
Michel Vauzelle, baas van de Parti Socialiste voor de regio PACA, met een hoofdkantoor dat vanaf veilige hoogte uitkijkt op La Porte d’Aix: “Dat valt niet onder mijn verantwoordelijkheid, daar moet op gemeentelijk niveau over vergaderd worden.”
Gérard Chenoz (UMP), verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en parkeerbeheer: “Ik denk toch dat er een particuliere bewakingsfirma moet worden ingeschakeld.”
Eugène Caselli, voorzitter van ‘la communauté urbaine Marseille Provence Métropole’ (een soort Provençaalse Rijnmond): “Natuurlijk kan dit niet. De staat moet zo snel mogelijk ingrijpen! Je kunt in hartje Marseille toch geen bananenrepubliek tolereren?”
Maar intussen gebeurt er niks. Dus ziet het er naar uit dat die vrij(parkeer)haven nog wel even een lucratieve inkomstenbron zal blijven voor die ondernemende bananenrepublikeinen.

10 gedachten over “Parkeren in een bananenrepubliek”

  1. Nog even en de ‘ hangjeugd’ neemt heel Marseille over. Ik kan de Franse radio niet aanzetten, of ik hoor in elke 10 zinnen wel 1 keer het woord resposabilité of iets in die strekking. Alsof ze dat begrip zelf hebben uitgevonden, maar het blijft alleen maar bij dit woord, daden volgen niet! Als Vinci zo bang is rest maar een oplossing: de slagbomen demonteren.

  2. Goed stuk wederom! De brutalen hebben weliswaar de halve wereld, maar de andere helft is dan toch nog wel van ons. Dat er op die parkeerplaats iets mis is, begrijpt natuurlijk iedereen zodra ze Renée daar als ´frere´ binnenwuiven!

  3. ‘t Helpt weer eens als de krant er over schrijft. Van ‘t weekeinde heeft de gemeente de parkeerplaats afgesloten met betonblokken. In september gaat Vinci de parkeerplaats weer beheren, en liefst 80 agenten staan klaar om het personeel te beschermen.
    Aldus France 3.
    (btw: ik probeerde dit eerder te plaatsen met de link naar het bericht op F3, maar dat is kennelijk niet gelukt).

    1. Dag Peter,
      Het zal ook wel geholpen hebben dat het landelijk op tv geweest is inmiddels, en dat er vragen gesteld zijn in het parlement. Niet voor niets zijn die 80 man versterking van de CRS. Overigens zijn ze er nog steeds niet, en ze blijven waarschijnlijk maar een paar weken.
      (je eerdere reactie vond ik overigens terug in de spam)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven