Puntenrijbewijs

wo 12 oktober 2011

Vanmorgen post van de overheid in de bus. Dat brengt altijd een lichte schrikreactie teweeg en dit keer met reden: een prent wegens te hard rijden. De echtgenoot en ik slopen een tijdje wantrouwig om elkaar heen, maar uiteindelijk moest ik toegeven dat die bon waarschijnlijk op mijn conto kon worden bijgeschreven. Ik was de laatste weken nogal veel op pad; interviewtje hier, reportage daar, en ik weet zeker dat ik de snelheidlimiet meer dan eens heb overschreden. Natuurlijk rem ik tijdig af als ik een flitscamera tegenkom -ik weet ook van de meeste hier in de buurt wel waar ze staan- maar deze op de A7 ter hoogte van Avignon had ik blijkbaar over het hoofd gezien. Ik bekeek de aanslag op mijn portefeuille wat nauwkeuriger: € 45,95 voor 119 km waar het 110 had moeten zijn, met correctie kwam ik op 113 km, dus 3 km te hard. Nou nou. Ik keek nog eens en zag dat ik ook meteen een punt van m’n Franse puntenrijbewijs mocht inleveren. Wel @#$%^&*! Voor die lullige drie kilometertjes? Dat ervoer ik pas echt als oplichting!
Ik mocht overigens -hoogst modern- via internet betalen. En ineens kon ik mijn geluk niet op, want toen ik het bonnummer invulde, verschenen de gegevens van mijn man op het scherm. Die auto staat op zijn naam, vandaar. Maar de consequentie daarvan is dat niet ik, maar híj een punt van zijn rijbewijs kwijt is! Ik telde mijn zegeningen en zag verre verschieten vol puntenverslindende overtredingen voor me die mij nimmer een punt zouden kunnen kosten. Tenzij ik klapwiekend van de drank van de weg geplukt zou worden natuurlijk, en er weinig te ontkennen viel. Maar die kans is vrij klein. De vreugde was van korte duur. Mijn man kan heel somber worden als hem onrecht wordt aangedaan. En heel vilein: hij weigert nog langer te chaufferen: “als de punten op míjn rijbewijs door jou worden verkwanseld, mag je me rijden ook”. Tja, gelijk heeft ie wel een beetje. Gelukkig wordt die punt na een jaar goed gedrag vanzelf weer bijgeschreven. Tot die tijd drink ik water bij de lunch en rij ik iets langzamer dan toegestaan. Dus als u ‘ach gut, weer zo’n wijffie dat niet kan rijden’ tegenkomt: ik doe het uit liefde hoor!

20 gedachten over “Puntenrijbewijs”

 1. Ach, zo erg is het toch niet? Als het nog een paar keer voorkomt kunt u hem als ‘cadeautje’ een stage de sensibilation à la sécurité routière aanbieden :-) Dat is weer eens wat anders dan een stropdas of een fles wijn.

 2. Als je de komende 6 maanden niet weer een overtreding begaat die 1 punt kost kun je de verloren punt na 6 maanden weer terugkrijgen!!! Goed de verbalisation lezen. En allicht over een maand of 6 een brief schrijven dat je je punt terug wilt. Succes!

 3. Leuk verhaal vreemd rijgedrag. “remt af voor een flitsapp.??” Weet waar ze staan?? Houd mij altijd aan de snelheid hele autoleven al, nog nooit een bon. Ken dit probleem dus niet. Waarom moedwillig (of onbewiust) gevaar zoeken? Houdt je aan de regels en je overkomt nauwelijk iets.

 4. Ga 10 minuten eerder van huis;
  zet je cruise control op de toegestane snelheid minus 2 km;
  vergeet alle radarcontroles;
  zoef glimlachend door het Franse landschap;
  en geniet van de reis en je sigaar in alle gemoedsrust.

 5. Hai Renée, Ik herken je verhaal, ben zelf ook meerdere punten kwijtgeraakt en ook voor drie kilometer te hard rijden. Je voelt je dan inderdaad erg lullig, en ik vind het ook een beetje onrechtvaardig als je denkt aan al die snelheidsduivels die dagelijks over de Franse wegen zoeven. Wat me de meeste punten heeft gekost was het niet verlenen van voorrang ;3 punten in één keer. Na twee jaar foutloos rijden ontving ik een brief van het ministerie met de mededeling dat mijn rijbewijs weer “compleet” is. Sterkte ermee.

  1. Dag Viola,
   Ja, je voelt je inderdaad erg lullig. Zeker als blijkt dat die punt er bij je man wordt afgehaald. Terwijl je tegelijkertijd links en rechts wordt ingehaald.
   Ik ben blij voor je dat je rijbewijs weer compleet is; houden zo!

 6. Enkele dagen geleden ergens op TV gezien dat met ingang van 1 januari 2012 minder dan 10 KM te hard rijden niet meer wordt bestraft door een punt in te leveren, maar alleen nog door het betalen van een bekeuring. (wel 135€) meer dan 50KM is 3 maanden cel en 3750 €.
  Wat wil je, minder punten levert minder geld op dan bekeuringen en ze proberen alles wat mogelijk is om de staatskas te vullen.
  Dus rustig aan zeker tot die datum. Maar de alcool: 0,8 mg/L is 8 PUNTEN minder en gevangenisstraf. Dus dat water bij de lunch lijkt me een goed idee.

  1. Dag Helen,
   Tja, de kas moet gespekt worden.
   Overigens kàn die ouwe bak van mij niet eens 50 km te hard rijden, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee; dank je.
   En ik denk dat ik voortaan maar thuis lunch ;-{

 7. Hallo Renéé,

  Prachtig verhaal ! Maar qua punten kun je toch laten weten dat jij degene was die reed ? (Of wist je dit misschien stiekum al ?)

  Groetjes en rij vooral voorzichtig.

  Martje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven