Recept van de week: Îles flottantes

vr 14 oktober 2011

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Weer helemaal terug van weggeweest: îles flottates, ook wel oeufs à la neige genaamd. Een mooi, troostrijk herfsttoetje.

Ingrediënten:
1 liter melk
1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
6 eieren
150 + 125 gram suiker
1-2 eetlepels Maïzena

Bereiding:
Breng de melk en het vanillestokje (of het zakje vanillesuiker) zachtjes aan de kook. Scheidt de eieren (de witten in een kom, de dooiers in een andere).
Mix de eierdooiers met de suiker (maar hou drie eetlepels apart) door elkaar, voeg er de Maïzena aan toe om het geheel wat steviger te maken. Giet de kokende melk scheutje voor scheutje onder goed roeren bij het eierdooiermengsel, dat langzaam dikker zal worden. Verdeel de massa over een viertal bakjes en zet weg in de koelkast.
Klop de eiwitten stijf met de achtergehouden drie eetlepels suiker.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Schep met een pollepel een bolletje eiwit in het kokende water en laat even pocheren. Laat de bolletjes uitlekken op keukenpapier, ga door tot het eiwit op is.
Maak een karamel door in een pannetje op laag vuur 10 cc water 125 gram suiker op te lossen en tot een goudbruine siroop te laten kleuren.
Haal de bakjes saus uit de koelkast, verdeel er de bolletjes eiwit over en giet er tot slot een straaltje karamel overheen.

4 gedachten over “Recept van de week: Îles flottantes”

  1. Heerlijk hè, die îles flottantes!
    Eigenlijk mag bij het “echte” recept geen maïzena gebruikt worden maar het is wel handiger het wél te doen ivm het risico van schiften als je het niet doet want dan moet de “pudding” heel langzaam tot bijna kookpunt gebracht worden om dik te worden en als je over dat punt heengaat, kun je zo goed als zeker zijn dat het gaat schiften. Dan is de enkele oplossing de pudding/saus snel met een trechter in een glazen fles te gieten en goed te schudden. Daarmee wordt hij weer mooi glad.
    Optie om de eiwitten te koken: de magnetron. Ik schep met 2 soeplepels de stijfgeklopte eiwitten op een bord, zo mogelijk in een beetje mooie vorm, op een afstandje van ekaar. 1 minuut in de magnetron op volle kracht, op keukenpapier leggen voor het uitlekken, en klaar is kees!
    Bon appétit !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven