De niet zo Werelddeals van KLM

wo 18 januari 2012

En zo ontving ik dus een mailtje van de KLM. Reclame voor goedkope tickets onder het motto: Werelddeal Weken. Ik dacht (onuitroeibaar Hollands trekje) koopje? Toch even kijken.
In beginsel vlieg ik niet meer. Met name vanwege de mensonterende behandeling die je als ‘bij voorbaat verdachte’ op luchthavens ten deel valt, maar de Franse buurman van een kilometertje verderop vertelde een tijdje terug dat hij best een keertje in Amsterdam wilde rondneuzen. Natúúrlijk heb ik hem dat toen afgeraden, en hem nog eens uitgelegd waarom ik het voormalige vaderland meer dan een kwart eeuw geleden definitief de rug toekeerde. Maar mijn argumenten heeft hij nooit erg serieus genomen. Eigenwijs is zijn ‘middle name’ en hij bleef dus roepen dat hij zelf wel eens wilde beleven of het daar in het noorden echt zo erg was als ik hem voorspiegelde. Bovendien zag hij wél de toeristische charme van Keukenhof en coffeeshops.
“Doe maar”, riep hij dus opgewekt toen ik hem vertelde dat hij voor een appel en ei met de KLM naar Amsterdam zou kunnen. Dat had ik beter niet kunnen doen.
Even inloggen bij de KLM-site kan zeer ontnuchterend zijn. O, zeker, vanaf Amsterdam kun je voor een heel aantrekkelijk prijsje naar Nice, en nog terug ook. Maar als je je reis in Nice wilt beginnen, betaal je ineens aanzienlijk wat eurootjes meer! Voor hetzelfde traject, op dezelfde data, met hetzelfde vliegtuig, alleen in omgekeerde richting. Weg Werelddeal.
Volgens de media zijn die Werelddeal Weken van de KLM bedacht in een wanhopige poging om in deze tijden van crisis de kisten toch nog vol te krijgen. Gaat vast niet lukken, maar het zou ‘volgens Bartjens’ al heel wat schelen als zulke wereld-aanbiedingen ook gelden voor mijn buurman die niet vanuit Amsterdam vertrekt, maar er vanaf Nice naartoe wil.
“Air France-KLM?”, hoonde mijn man, “giga-verliezen! Ga maar met Transavia.”
Koppig als ik ben besloot ik de KLM een mailtje te sturen. Met de vraag waarom een retourtje Nice-Amsterdam dramatisch veel duurder is dan een retourtje Amsterdam-Nice.
Ik wacht al meer dan een wereldweek op antwoord.
En mijn buurman houdt het voorlopig bij het kilometertje dat onze huizen scheidt om af en toe wat ‘Hollandsche sfeer’ in te drinken. Hij weet dat de Bokma koud staat.

12 gedachten over “De niet zo Werelddeals van KLM”

  1. Bij vele maatschappijen zijn de prijzen eigenaardig. Boekt men enkel Lille/Bordeaux is het duurder dan heen en weer boeken met een week-end er tussen.

  2. Ik boek altijd “andersom” maar dan van Marseille naar Amsterdam en moet zeggen dat ik de service, de klantvriendelijke behandeling, de vliegtijden en de kosten van een KLM ticket (gemiddeld 150 euro retour) prefereer boven de (inclusief bagage) vrijwel net zo dure Ryanair tickets. Maar je hebt gelijk dat een enkeltje dan ineens weer gigantisch duur is!

  3. Wellicht hangt het van de vertrekdag af. Maar probeer nooit uit te vogelen hoe de tarieven van KLM (en vele andere luchtvaartmaatschappijen) in elkaar steken. Wij hebben ooit tarief Schiphol-Auckland opgevraagd. Vervolgens Lyon-Schiphol-Auckland om niet met de auto van Lyon naar Schiphol te hoeven rijden als het niet veel duurder zou zijn. Verrassing ! Vanuit Lyon via Schiphol naar Auckland was goedkoper omdat Lyon iets dichter bij Auckland ligt….! Het op en neer vliegen met een weekend ertussen heb ik in 2000 maandenlang gedaan voor we emigreerden. Kwestie van in de gaten houden welk deel van welk ticket je wanneer gebruikt.

    1. Dag Ruud,
      Het hangt ongetwijfeld van de tijden, de data, de seizoenen, de brandstofprijzen, de stakingen, het personeelsbeleid, de landingsrechten, de directiebonussen, de crisis en nog zo het een en ander af wat een ticket moet kosten. Maar waarom hetzelfde ritje tussen twee bestemmingen de ene kant op duurder is dan de andere kant uit, blijft voor mij volstrekt een raadsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven