Recept van de week: Provençaalse aardappelgratin

vr 20 januari 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Troost-eten, ik heb er geen ander woord voor: iets dat je heel erg lekker vindt, dat eigenlijk een beetje verboden is als je toevallig op dieet bent, maar waar je je -zeker bij koud en stormachtig rotweer zoals nu- helemaal thuis voelt. Gewoon op de bank met een bordje op schoot, bij de open haard met iets lulligs op tv. Er kan voor de ‘afdeling gezond’ een salade bij, maar ik vork vandaag mijn ovenschaaltje gewoon leeg onder begeleiding van een mooi glas rood.

Ingrediënten:
300 gram aardappelen
70 gram geraspte Emmental
60 gram bleu d’Auvergne
60 gram lardons (spekjes)
1 eetlepel crème fraîche
½ glas volle melk
1 ei
paneermeel
herbes de provence
peper en zout
olijfolie

Bereiding:
Kook de aardappels bijna gaar; als je er met een vork in prikt moet er nog wat weerstand zijn. Giet ze af, laat wat afkoelen en snij ze in plakken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een vuurvaste schaal (of een paar schaaltjes) in met olijfolie. Verdeel een laag aardappelschijfjes over de bodem, bestrooi met wat peper en zout, met een handje Emmental, en verdeel er wat spekjes en verbrokkelde bleu d’Auvergne over. Herhaal dit tot de aardappels, kazen en spekjes op zijn. Strooi er nog flink wat herbes de provence overheen.
Klop in een kom het ei, de crème fraîche en de melk met nog wat peper en zout door elkaar; verdeel de massa gelijkmatig over de ovenschaal. Strooi er een laagje paneermeel overheen. Laat in zo’n 25 minuten gaar en knapperig worden in het midden van de voorverwarmde oven. Blijft de bovenkant slap, dan even onder de grill zetten tot het korstje krokant is. Maar vooral niet te lang: donkerbruin is al verkeerd. Dan maar niet knapperig; troost-eten is het toch wel.

2 gedachten over “Recept van de week: Provençaalse aardappelgratin”

  1. Mjammie! De laatste weken aardappelgratin herontdekt. Favoriet momenteel 1 met zoete uien tussen de laagjes aardappel en… comté. Maar tja, deze met Bleu d’Auvergne moet ik als import-Auvergnatse natuurlijk ook snel uitproberen. Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven