Het domme van bommen

zo 20 mei 2012

Vlieland is vast heel mooi, maar of het kan concurreren met Corsica? Beroepshalve wantrouw ik de typische VVV-propaganda waarmee het ´Île de Beauté´ doorgaans wordt aangeprezen, maar ik moet toegeven dat het er goed toeven is; ik kom er met enige regelmaat, dankzij een tip van de toenmalige gérant van ons dorpscafé. Een intrigerende Corsicaan over wie ik al gauw te horen kreeg dat ik geen occasion van ´m moest kopen. Was ik trouwens ook niet van plan, ik had al een auto. Mooie, gespierde man, donkere ogen, Stalin-snor, met vrijwel dagelijks succes begeerd door de dochter van de bakker die pas 17 was, en een ras-verteller. Al hield hij altijd in het midden waarom precies hij niet meer naar zijn eiland terug kon. Zijn blik kreeg dan iets nostalgisch, zijn snor ging op half zeven hangen, zijn stem zakte, zijn glas ging iets sneller omhoog dan gebruikelijk.
Ik woonde hier pas een paar jaar toen het café door een bomaanslag werd getroffen. De schade viel mee, maar de gendarmerie trok toch een hele week voor het sporenonderzoek uit. Dat was eigenlijk de echte ramp: de kroeg zeven dagen dicht! En daarna waagde ik nooit meer een poging uit te vissen hoe het nou zat, met hem en Corsica. Ik had het wel zo´n beetje gesnapt, meende ik, en de dorpstamtam vulde de rest van de thriller in.
Enfin, op zijn aanraden ben ik Corsica gaan verkennen. Geen woord gelogen in die VVV-folders, het bergachtige eiland is echt van een unieke schoonheid, daar wilde ik best gaan wonen.
´Dat doen we dus maar niet’, vonniste mijn man die vooral om praktische redenen niet op een eiland wil wonen. En al helemaal niet op een Frans eiland waar het transportwezen met enige regelmaat in stakershanden valt.
Bovendien is Corsica hard bezig om die VVV-folderreputatie compleet de vernieling in te helpen. In de afgelopen acht dagen zijn er maar liefst 24(!) aanslagen gepleegd, voornamelijk op tweede huizen van Fransen die op het vasteland wonen en van buitenlanders; vooral Italianen. Ook een strandtent en een makelaarskantoor moesten eraan geloven. Oké, het bleef bij materiële schade, er vielen geen slachtoffers, maar je zult er maar een huisje hebben.
Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor het spektakel opgeëist, maar op twee van die vernielde huizen stond FLNC geklad, de afkorting voor ´Front de Libération Nationale de la Corse´, de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging. Dat wil de Franse regering niet, een onafhankelijk Corsica, en de meerderheid van de circa 250.000 Corsicanen ziet er ook niet veel in, vertellen enquêtes. Die mensen willen eerst weleens weten wat een onafhankelijk Corsica precies inhoudt, en wat het dan nog schuift aan subsidies uit Parijs en Brussel; als stukje Frankrijk vangt het eiland nog talloos veel miljoenen uit allerlei potjes.
Dat FLNC bestaat sinds 1976 en lijkt een beetje op de IRA, maar dan minder bloedig. Er is -net als bij de IRA- ook een politieke vleugel (Cuncolta Nazziunalista) die gewoon in de twee departementale parlementen van het eiland vertegenwoordigd is. En net als bij de IRA zijn de onderlinge ruzies en stromingen binnen de FLNC ontelbaar. De meest radicale afdeling is het FLNC Canal Historique, dat niet aarzelt andersdenkenden binnen het eigen Front om te leggen.
Maar de gematigde middenstroom van het FLNC is niet zo van bloedvergieten; de bomaanslagen golden meestal overheidsgebouwen: belastingkantoren, kazernes van de gendarmerie, dat werk. Doden of gewonden vielen er zelden bij, en dan doorgaans ook nog per ongeluk.
Behalve in 1998 toen de prefect (soort commissaris van de koningin) Claude Érignac in Ajaccio op straat werd doodgeschoten. Het proces tegen hoofdverdachte Yvan Colonna, die tot 2003 uit handen van de politie wist te blijven, loopt nog steeds. Hij kreeg levenslang, maar ging in cassatie. Voor meer informatie, zie hier en hier.
Veel Fransen geloven in de onschuld van Colonna, die onmiddellijk na zijn arrestatie door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy alvast voor moordenaar werd uitgemaakt. Er is een site van het ‘comitié de soutien’, waarop je een petitie kunt tekenen, en waarop een open brief aan Yvan Colonna staat van de in Frankrijk immens populaire zanger Yves Duteil, plus een citaat van de kersverse president Hollande, die tijdens zijn campagne pleitte voor gerechtigheid voor iedereen. Maar blijkbaar toch een beetje minder voor Corsicanen.
Een van de eisen van het FLNC is dat alle veroordeelde Corsicanen hun straf op het eiland mogen uitzitten. Nu zitten ze vast op het vasteland, vaak in Noord-Frankrijk, zodat familie lekker lastig op bezoek kan komen; Parijs is anderhalf uur vliegen, Nice iets van vijf of zes uur varen. En zo´n reis is niet gratis.
Maar de huidige golf van aanslagen lijkt vooral een economische achtergrond te hebben, waarschijnlijk om het tweede huizenbezit te ontmoedigen. Zodat dat onroerend goed op het eiland weer betaalbaar wordt voor de Corsicanen zelf. Handig is het niet; het eiland moet het ook en vooral hebben van het toerisme. En met 24 bomaanslagen in acht dagen blijf zelfs ik nog maar even uit de buurt.

12 gedachten over “Het domme van bommen”

 1. Als Hollandse toerist heb je weinig te vrezen. Corsicanen hebben doorgaans (uit welbegrepen eigenbelang) goed in de gaten dat je die met rust moet laten. Al zou ik geen tweede huisje van een franse vastelander huren…
  Overigens, die veerbootstakingen zijn meestal ook buiten het toeristenseizoen…

  1. Dag Peter,
   Ik ben geen Hollandse toerist, ik woon hier al een ruime kwart eeuw, en ik had het over permanent wonen op Corsica, niet over een vakantiehuisje huren. Overigens is er net weer een bootstaking geweest, en dreigt de volgende, en er is een oorlogje gaande tussen de vliegmaatschappijen die het eiland aandoen….

 2. Beste Renée,

  Een mooi beschreven “inkijkje”…..hopelijk worden groepen als de FLNC niet elders in Frankrijk actief…..!

  1. Dag Frits,
   Nou…. we hebben de Basken ook nog, al zijn die redelijk rustig op het ogenblik, in Bretagne rommelt het à la Asterix en Obelix, en er is ook een steeds sterkere beweging die een onafhankelijke Provence wil…. Ik voel wel wat voor het plan van wijlen Freddie Heineken om Europa op te delen in regio’s: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurotopia (klik op de kaart)

 3. Hoi,
  De bootstakingen kun je vermijden door met Corsica Ferries te varen, die staken nooit! Ze vertrekken vanuit Toulon en Nice, en vanuit Sagone in Italië wat niet zo heel veel verder is (ligt er natuurlijk aan waar je vandaan komt).
  Verder is er sinds kort een lowcost vliegmaatschappij, Volotea, waar wij (trouwe Corsicavakantiegangers, we gaan er dit jaar voor de 9e keer heen) heel gelukkig mee zijn, we kunnen nu nl. direct vanuit Nantes naar Ajaccio of Bastia vliegen en dan ook nog voor een piepklein prijsje!
  Omtrent het opblazen van huizen, tja, natuurlijk is dat vreselijk als je dat overkomt maar je moet wel toegeven dat ze tot nu toe op deze manier hun prachtige eiland hebben bespaard van vreselijke hotelcomplexen en een kust van beton. En jammer genoeg is dit schijnbaar de enige manier om deze manier van exploitatie tegen te houden, kijk maar naar alle andere kuststreken die hun mooie natuur daardoor zo ontzettend hebben beschadigd.

  1. Dag Annemieke,
   Dat klopt, ze staken tot op heden zelden bij Corsica Ferries, en (nog) niet bij het piepjonge Volotea.
   Maar 24 aanslagen in 8 dagen vind ik toch een beetje teveel van het goede. En nee, ik geef niks toe: dit is niet de manier om vreselijke hotelcomplexen en een kust van beton te weren, daar hebben we een parlement voor. Práten, niet met bommen gooien!

 4. Pas op! Je kunt beter in dit geval voor een nederlandse toerist doorgaan, dan voor een nederlandse-die-al-25 jaar-in-Frankrijk-woont, dus een franse vastelander. Maar is dat van de buitenkant te zien?

 5. Oeps, ik werd even op het verkeerde been gezet, als ik ergens wil gaan won en ga ik nooit op vvv-folders af. Inderdaad, hoe mooi Corsica ook is, en ik weet uit eigen ervaring dat het fantastisch is, ik zou er geen huis durven kopen. Daarvoor zijn er toch net te veel aanslagen. Die zorg zou ik iun Bretagne en Frans Baskenland overigens niet hebben, laat staan in de Provence.
  Overigens koop ik helemaal geen huis in Frankrijk. Het land heeft zo veel mooie plekken, dat ik niet gebonden wil zijn aan één plek, waar ik dan de dagelijkse zorg voor zou hebben (naast mijn Hollandse huis). En emigreren zit er niet in.

  1. Dag Peter,
   Snap het. En overigens ben ik gestopt met het kopen van huizen, ik verhuisde te vaak. Volgens mijn man hield ik in m’n eentje het hele Franse notariaat overeind. We huren dus, naar volle tevredenheid, op steeds weer een andere mooie plek in het zuiden.

 6. Goed dat ik nu pas over de bomaanslagen hoor. Als mijn vrouw dit had geweten waren we nooit naar Corsica gegaan. Maar ook goed dat er iemand aandacht aan het onafhankelijke denken van een bevolking besteedt. Volgens allerlei touristische publicaties wil niemand hier onafhankelijkheid, maar heel veel Franstalige namen op bordjes zijn onleesbaar gemaakt. Ook leuk dat de Italiaanse kaart van Corsica die ik in Genua gekocht heb alleen de Corsicaanse plaatsnamen vermeldt. Zal nog wel iets met een oude Genuaanse vrok tegen Frankrijk te maken hebben.
  Intussen voer ik mijn eigen onafhankelijkheidsstrijd hier tegen de militaire precisie waarmee op de zwembadregels van de camping wordt toegezien. Verplicht een niet-verwijderbaar armbandje dragen, geen zwem-shorts toegestaan, mijn dochtertje mag met haar zwemdiplomas niet zonder toezicht naar binnen, geen duikbrillen toegestaan, niet springen of duiken, niet roken. De badmeesteres (?) is het helemaal met me eens, ‘maar het moet nu eenmaal zo van Europa’. En dan hebben we nog geluk dat de verplichte badmutsen niet hoeven.
  Ik ben blij dat Europa het zwemplezier zorgvuldig de kop ingedrukt heeft. Stel je voor dat als de hele boel straks financieel is ingestort dat de kinderen nog iets hebben om zich te vermaken!

  1. Dag Roger,
   Het woekert voort, meestal onderhuids, maar nu ook het laatste beroep van Yvan Colonna verworpen is, en hij weliswaar ergens in het zuiden maar zeker niet op Corsica gevangen zit, zal er wel meer uitbarsten….
   En met jouw eigen onafhankelijkheidsstrijd wens ik je alle sterkte! Europa is een verzinsel dat meer verzet oproept dan dat het verenigt, en dat door iedere (semi-)gezagsdrager wordt misbruikt als echte argumenten ontbreken.
   Dus knip dat armbandje in stukken, trek een lange broek aan, zet je dochter een duikbril op, steek een brandende peuk tussen je lippen en spring samen met haar in het diepe. ‘t Zal wellicht de laatste keer zijn, maar je hebt in elk geval je punt gemaakt! ;-]
   Dank je wel voor je -zeer gewaardeerde- reactie.

 7. Ik zal aanslagen op huizen zeker veroordelen maar het moet zeker niet overdreven worden. Natuurlijk is het heel wat in die 8 dagen maar soms valt het ook reuze mee. Soms blazen fanatiekelingen zich zelf op en zijn de enige doden nog niet zolang geleden gebeurd. Maar aan de andere kant is het ook te begrijpen sommige dorpen zijn volledig opgekocht door Fransen en buiten het seizoen spookdorpen geworden, de winkeliers moeten sluiten de plaatselijk bar gaat dicht (dat laatste is echt erg) en ouderen die er nog wonen zijn afhankelijk geworden van de gemeente voor vervoer naar een winkel soms maar één keer in de week. Daarnaast hebben de Corsicanen een hekel aan een bepaalde groep van huizenkopers dat zijn de mensen met veel air, die een corsicaantje zoeken voor de tuin het het schoonmaken van het huis en dat vinden ze zeer denigrerend dan kun je er op wachten dat er iets gaat gebeuren terecht of niet wel te begrijpen. Ik heb behoorlijk wat huizen verkocht aan Nederlanders en er is nimmer een probleem geweest in de laatste vijftien jaar, maar let wel erg op hoe men reageert op Corsica en haar bevolking. Je dient je aan te passen aan de mentaliteit van Corsica maar dat dien je in elk land te doen als je daarheen verhuisd misschien is Nederland een uitzondering op bepaalde gebieden na. Maar voor een ieder die een huis koopt in het buitenland laat je goed voorlichten niet alleen over het huis maar ook over de gebruiken en gewoontes in het land en van de streek. Ook op Corsica is de mentaliteit verschillend per streek. Maar wees zeker niet bang voor het kopen van een huis hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven