Recept van de week: Gefrituurde courgettebloemen

vr 18 mei 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmorgen zag ik ze ineens liggen, op de marché paysan, fleurs de courgette, nogal vroeg voor het seizoen. Ze zijn er niet vaak, want courgettebloemen zijn delicaat en verleppen snel, daarom is de aanvoer beperkt. En je moet ze alleen kopen als ze kraakvers zijn, anders kun je ze niet vullen, en dat is de bedoeling bij dit receptje. Vul ze meteen bij thuiskomst; daarna kunnen ze in de koelkast een (half) dagje bewaard blijven, vóór het afbakken.
Ik weet helaas niet waar je in Nederland courgettebloemen kunt kopen, maar courgettes schijn je gemakkelijk zelf te kunnen kweken, en dan krijg je die bloemen er vanzelf bij natuurlijk.

Ingrediënten:
8 grote courgettebloemen (kraakvers!)
2 stevige, pittige geitenkaasjes (samen 100 à 150 gram, bijvoorbeeld Banon)
1 ei
1 teentje knoflook
snufje zout
bloem
scheutje witte wijn
plantaardige olie om te frituren

Bereiding:
Leg de courgettebloemen in de koelkast tijdens de voorbereidingen. Haal de geitenkaasjes uit de verpakking (korstje laten zitten) en snij ze in vieren. Klop het ei in een diep bord los met een vork, met een snufje zout en het uitgeperste knoflookteentje, doe er een scheutje witte wijn bij. Strooi, onder goed kloppen, er net zo lang bloem bij tot een dun beslagje ontstaat: het moet langzaam van de vork afdruppen. Haal de courgettebloemen uit de koelkast, hak een eventueel steeltje weg en friemel de bloemen zo goed mogelijk open. Stop in elke bloem een kwart kaasje en vouw de blaadjes weer dicht tot een pakketje. Verhit een flinke laag plantaardige olie in een braadpan of een wok; drup een beetje beslag in de pan om te controleren of de olie heet genoeg is (dan komt het beslag meteen bovendrijven). Wentel de bloempakketjes door het beslag, zodat ze rondom bedekt zijn. Frituur ze in enkele minuten goudbruin in de hete olie, onder af en toe omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen tot lauwwarm. Lekker als voorgerechtje, lunchhapje, of bij de borrel, maar geef er wel gewoon bestek bij, anders wordt het een knoeiboel.

2 gedachten over “Recept van de week: Gefrituurde courgettebloemen”

  1. Hanneke Sanders

    Pas op ! Als je zelf courgettes kweekt, neem dan de mannelijke bloemen voor dit recept. Die zijn iets groter en dus ook makkelijker te vullen. Als je de vrouwelijke bloem weghaalt, krijg je uiteraard geen courgettes ! Op dezelfde plant zijn beiden aanwezig. Ik had een vriendin die ijverig de verdroogde bloemetjes uit haar tomatenplanten weghaalde. Uiteraard kreeg ze geen tomaten…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven