Les Miserables van Marseille

do 13 december 2012

naamloosIk woon op het ‘rustieke’ platteland, en al gebeuren er in de kroeg soms dingen waarbij je even de andere kant uit kijkt, bijvoorbeeld als er weer een slof ‘witte’ sigaretten van eigenaar verandert, dan nog denk je: rustiek platteland, niks aan de hand. Maar Marseille is niet ver weg. Daar zijn dit jaar al 24 moorden gepleegd. Vooral afrekeningen in het criminele circuit, er zou sprake zijn van bende-oorlogen waarbij drugs de inzet vormen. Voor zover ik het allemaal kan overzien, heeft de Napolitaanse tak van de Italiaanse maffia (de Camorra) bloeddorstige ruzie met Corsicanen die op hun ´Ile de Beauté´ liever zelf de dienst uitmaken, zeker als er wat te verdienen valt aan drugshandel. Heb je ook nog de Ndrangheta, een soort club van maffiosi die vanuit Zuid-Italië (Calabrië) opereren. Marseille zou een soort trefpunt voor de internationale drugssmokkel zijn. Intussen zijn er 12 agenten van de Brigade Anti-Criminalité (BAC) gearresteerd, die geacht werden die misdaad in de stad te bestrijden. Ze worden ervan verdacht handjeklap te hebben gespeeld met de drugsbendes die de tweede stad van Frankrijk tot zo ongeveer onveiligste van het continent maken. Bij huiszoekingen en in de ´lockers´ op het politiebureau zijn grote sommen geld, drugs en smokkelsigaretten gevonden.
En dan is er ook nog de ‘gewone’ criminaliteit in Marseille; armoede-gerelateerd doorgaans. Zoals de moord op een advocate die in haar eigen kantoor de keel werd doorgesneden. Vandaag zijn twee verdachten opgepakt bij wie thuis haar tas en haar sieraden werden teruggevonden.
Je mag niet stigmatiseren, maar er zijn in Marseille nogal wat ´achterstandwijken´, zoals dat eufemistisch heet. Voornamelijk bewoond door Noord-Afrikanen en door mensen uit (voormalige) ´overzeese gebiedsdelen´ (TOM, terroirare outre mer) waarvan Frankrijk er nog steeds veel heeft.
Over het algemeen is de levensstandaard in die banlieu’s ruimschoots onder de armoedegrens. En scoort de wanhoop er ver boven. Getto’s. En een kweekvijver voor een volgende generatie ‘miserables’. Rondkomen met zeven keer niks, terwijl het beste restaurant van de stad (Le Petit Nice, 3 Michelin-sterren) probleemloos € 90 voor een eenvoudige lunch vraagt.
Nee, ik pleit criminaliteit niet goed, verre van dat, maar om de realiteit kun je niet heen.
Ik denk soms: heel mooi dat Marseille volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa is. Dan staan de schijnwerpers onbarmhartig op de -volgens de statistieken- crimineelste hoofdstad van Zuid-Europa gericht. En moet zo’n stadsbestuur zich toch eens ernstig achter de oren krabben. Tonnen subsidie, hier en daar is de stad wat opgetut, maar geen stuiver te makken voor waar het echt om zou moeten gaan.
Ik bedoel, het zou toch niet allemaal van Les Restos du Coeur moeten afhangen?

8 gedachten over “Les Miserables van Marseille”

 1. Tja, die Coluche (door zeer velen geliefd en door slechts enkelen verguisd)heeft wat veroorzaakt met de oprichting van de Restos du Coeur in 1986.
  Persoonlijk belde hij fabrieksdirecteuren om pallets met voedsel los te krijgen onder het mom van: als je niet meewerkt zal ik je met naam noemen in mijn radioprogramma. (echt een maffiatrekje: I’ll make you an offer you can’t refuse).
  De organisatie begon met uitdelen van maaltijden (meer dan 115 miljoen in de winter 2011-12) en eigende zich stapsgewijs steeds meer taken toe.
  Dank zij hem is er nu een loi Coluche die de gift aan Restos du Coeur tot een zekere hoogte voor een bepaald percentage aftrekbaar maakt voor de inkomstenbelasting.
  Regelmatig lig ik nog dubbel van het lachen als ik zijn sketches op YouTube zie. En elk jaar geniet ik van de voorstelling van de Enfoirés. Wat die artiesten allemaal belangeloos verzorgen is fenomenaal. Ook zij zorgen er in belangrijke mate voor dat de gedachte aan Coluche en zijn organisatie levend gehouden wordt.Ik kijk nu al weer uit naar de registratie van de nieuwe voorstelling in januari in Bercy.

 2. en steeds weer denk ik dan
  OVERBEVOLKING
  gewoon meer mensen dan middelen van bestaan
  ten diepste ligt overbevolking ten grondslag aan vrijwel elk werkelijk of vermeend hedendaags probleem
  de allermeest adequate hulp zou zijn goede verantwoorde anticonceptie programma’s van de grond te tillen
  komt bij dat van alle o,zo goed bedoelde hulpprogramma’s dat van de anticonceptie ook nog eens de SPOTGOEDKOOPSTE is

 3. Hallo Renee,
  Zoooo… Marseille krijgt het zwaar voor z’n kiezen! “Culturele hoofdstad, volgend jaar”. De uitspraak van je man: “Arm tegen rijk”: klopt als een bus! ‘t Komt hier ook nog heel vaak voor. (deze week 1 Fransman en 1 Rotterdammer aangehouden, vlakbij m’n rustige straatje in Kralingen nota bene, met ruim 200.000 euri in auto… dan weet ik genoeg: ‘Drugs in ‘t spel’…Yek!) Van de achtergrond van de gearresteerden is helaas niets meer bekend geworden, maar de arresatie was niet ver van een duistere (drugs) kroeg…
  Hoop dat alle camera’s gericht op Marseille volgend jaar: meer brengt dan alleen wat ‘opgetut’ gedoe, hoewel gemeentebesturen er vaak in slagen de armste delen van hun stad te verbergen.

  Hart. Groeten,

  Zettie.

 4. Dat het zo erg zou zijn heb ik nooit geweten……wat een ” triestheid” en wat een tegenstellingen! Maar dat een stadsbestuur zich tegen deze achtergrond ook nog eens de titel van ” Culturele Hoofdstad” laat aanmeten, gaat voor mij alle perken te buiten….!

  1. Dag Frits,
   Er zit dikke EU-subsidie op cultureel hoofdstadje spelen.
   Geld dat waarschijnlijk aan overmaatste strijkstokken blijft hangen en in bodemloze broekzakken verdwijnt.
   Voor de Marseillais zelf zal er weinig opwekkends overblijven.
   Mijn man heeft gelijk als hij zegt: “arm tegen rijk”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven