Bezuinigingen

Clipboard02
Er moest iets met de fosse septique. Sinds een paar jaar gelden er nieuwe normen, en daaraan voldoet onze oude beerput niet. Er plofte een brief in de bus die een inspectie aankondigde. En net als iedere rechtgeaarde zuiderling wachtten we eerst maar eens op die controle. Die kwam niet.
Twee jaar lang niet. Maar vorige maand dus wel. “Ouwe troep”, concludeerde de inspecteur, “moet helemaal vervangen.”
“Maar hij doet het nog prima hoor”, wierp ik tegen, “en ik gooi er elke week Eparcil (een zakje met strontvretende bacteriën) in.”
Dat was heel verstandig, en milieubewust, en verantwoord. Maar regels zijn regels: vervangen die ouwe meuk, wegens ‘hors normes’.
Daar moet een graafmachine aan te pas komen. En omdat de fosse op een onhandige plek een paar berges (terrassen) lager dan het huis ligt, moeten er een paar bomen om, anders kan die graafmachine er niet door. Ik ben daar zwaar tegen, maar verzet komt ons te staan op een torenhoge boete. Met ernstige tegenzin toog ik dus naar de mairie om de benodigde vergunning (demande d’autorisation de défrichement) op te halen.
Dat ging zó maar niet. Ik ‘mocht’ terugkomen met m’n hele doopceel, waaronder paspoort, geboortebewijs, bewijs van bestaan, van woonadres, van kredietwaardigheid, van braaf burgerschap en nog zo het een en ander, waaronder het bewijs van mijn al dan niet huwelijkse staat. ‘Dat gaat je geen donder aan’, had ik de ambtenaar van dienst graag toegevoegd. Maar ja, die boete hè.
Na overhandiging van het hele zwikkie kreeg ik een formulier toegestopt: “Invullen en ondertekenen.”
Ik keek er naar. En gaf het terug. “Da’s een oud formulier.”
Vol ongeloof keek de baliekluiver me aan: “Pardon?”
“Hier staat bij ‘civilité’ dat ik kan kiezen uit Madame, Mademoiselle, of Monsieur. Dat Mademoiselle is vorig jaar februari door premier Fillon per ministerieel besluit afgeschaft. Wegens discriminerend voor vrouwen. Dus dat formulier is niet meer rechtsgeldig. Dus in geval van verzekeringen en zo….”
Daar moest hij even over nadenken. Om met een even simpele als briljante oplossing te komen.
“U stuurt gewoon uw man! Die kan Monsieur aankruisen.”
Ik overwoog nog even om uit te leggen dat dat formulier ook dan nog steeds verouderd was. Ik heb het maar gewoon ingevuld. En om een extra stempeltje plus de handtekening van de loketbediende gevraagd. Dat deed zijn status zichtbaar goed, er brak een blije glimlach door.
“Weet u”, vertrouwde hij me bij het afscheid toe, “Ik wist het natuurlijk wel. Maar die oude formulieren moeten op. Bezuinigingen.”
“Hoeveel heeft u er nog?” vroeg ik meevoelend.
“Een kleine duizend”, schatte hij.
Ons dorp telt nog geen vijfhonderd zielen, zo’n autorisation wordt een tiental keren per jaar aangevraagd. Er zullen dus nog tot in lengten van dagen ongeldige vergunningen worden uitgegeven.
“Blijven stempelen”, zwaaide ik ten afscheid.
Verheugd knikkend zwaaide hij terug.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

10 gedachten over “Bezuinigingen

 • do 14 februari 2013 om 17:50
  Permalink

  weer een erg rake, leuke en typisch Franse log
  wij moeten er ook aan geloven, maar die brief komt maar niet, prima…
  maar als ie komt hebben wij een dik probleem, er moet niet 1 boom om, maar een halve helling ‘gezuiverd’….

  Beantwoorden
  • do 14 februari 2013 om 17:56
   Permalink

   OMG! Het kan dus altijd erger. Ik zal voor je duimen dat ze je gewoon overslaan. Komt ook voor….. Sterkte!

   Beantwoorden
 • do 14 februari 2013 om 18:03
  Permalink

  In onze commune in Bretagne is de controleur weggejaagd.

  Beantwoorden
 • vr 15 februari 2013 om 02:47
  Permalink

  Hahahaha… Sorry! Om die bomen die helaas moeten sneuvelen, kan ik niet lachen!! En ook niet om de extra kosten voor jullie!! Maar wel om die verouderde papier-brij!! Kostelijk verhaal!!

  Mag ‘k iets vragen? Wil je svp de splinternieuwe website: http://www.schaatsbaanrotterdam.nl bekijken? Het is een ingediend “Stadsinitiatief” (burger-initiatief!!) van de Stichting Sportland – de officiele eigenaar van de hockeyvelden van R.H.V. Leonidas aan het Toepad in Kralingen. Als je ’t een leuk initiatief vindt, wil je dan svp de link doorsturen naar familie/vrienden in Rotterdam?

  Bij voorbaat veel dank!

  Hart. Groeten,

  Zettie.

  Beantwoorden
  • vr 15 februari 2013 om 11:14
   Permalink

   Dag Zettie,
   Zeg maar middeleeuwse toestanden ;-]
   En die site ken ik. Als rasechte Rotterdammert heb ik zelfs al getekend.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: