Bezuinigingen

do 14 februari 2013

Clipboard02
Er moest iets met de fosse septique. Sinds een paar jaar gelden er nieuwe normen, en daaraan voldoet onze oude beerput niet. Er plofte een brief in de bus die een inspectie aankondigde. En net als iedere rechtgeaarde zuiderling wachtten we eerst maar eens op die controle. Die kwam niet.
Twee jaar lang niet. Maar vorige maand dus wel. “Ouwe troep”, concludeerde de inspecteur, “moet helemaal vervangen.”
“Maar hij doet het nog prima hoor”, wierp ik tegen, “en ik gooi er elke week Eparcil (een zakje met strontvretende bacteriën) in.”
Dat was heel verstandig, en milieubewust, en verantwoord. Maar regels zijn regels: vervangen die ouwe meuk, wegens ‘hors normes’.
Daar moet een graafmachine aan te pas komen. En omdat de fosse op een onhandige plek een paar berges (terrassen) lager dan het huis ligt, moeten er een paar bomen om, anders kan die graafmachine er niet door. Ik ben daar zwaar tegen, maar verzet komt ons te staan op een torenhoge boete. Met ernstige tegenzin toog ik dus naar de mairie om de benodigde vergunning (demande d’autorisation de défrichement) op te halen.
Dat ging zó maar niet. Ik ‘mocht’ terugkomen met m’n hele doopceel, waaronder paspoort, geboortebewijs, bewijs van bestaan, van woonadres, van kredietwaardigheid, van braaf burgerschap en nog zo het een en ander, waaronder het bewijs van mijn al dan niet huwelijkse staat. ‘Dat gaat je geen donder aan’, had ik de ambtenaar van dienst graag toegevoegd. Maar ja, die boete hè.
Na overhandiging van het hele zwikkie kreeg ik een formulier toegestopt: “Invullen en ondertekenen.”
Ik keek er naar. En gaf het terug. “Da’s een oud formulier.”
Vol ongeloof keek de baliekluiver me aan: “Pardon?”
“Hier staat bij ‘civilité’ dat ik kan kiezen uit Madame, Mademoiselle, of Monsieur. Dat Mademoiselle is vorig jaar februari door premier Fillon per ministerieel besluit afgeschaft. Wegens discriminerend voor vrouwen. Dus dat formulier is niet meer rechtsgeldig. Dus in geval van verzekeringen en zo….”
Daar moest hij even over nadenken. Om met een even simpele als briljante oplossing te komen.
“U stuurt gewoon uw man! Die kan Monsieur aankruisen.”
Ik overwoog nog even om uit te leggen dat dat formulier ook dan nog steeds verouderd was. Ik heb het maar gewoon ingevuld. En om een extra stempeltje plus de handtekening van de loketbediende gevraagd. Dat deed zijn status zichtbaar goed, er brak een blije glimlach door.
“Weet u”, vertrouwde hij me bij het afscheid toe, “Ik wist het natuurlijk wel. Maar die oude formulieren moeten op. Bezuinigingen.”
“Hoeveel heeft u er nog?” vroeg ik meevoelend.
“Een kleine duizend”, schatte hij.
Ons dorp telt nog geen vijfhonderd zielen, zo’n autorisation wordt een tiental keren per jaar aangevraagd. Er zullen dus nog tot in lengten van dagen ongeldige vergunningen worden uitgegeven.
“Blijven stempelen”, zwaaide ik ten afscheid.
Verheugd knikkend zwaaide hij terug.

15 gedachten over “Bezuinigingen”

 1. weer een erg rake, leuke en typisch Franse log
  wij moeten er ook aan geloven, maar die brief komt maar niet, prima…
  maar als ie komt hebben wij een dik probleem, er moet niet 1 boom om, maar een halve helling ‘gezuiverd’….

 2. Hahahaha… Sorry! Om die bomen die helaas moeten sneuvelen, kan ik niet lachen!! En ook niet om de extra kosten voor jullie!! Maar wel om die verouderde papier-brij!! Kostelijk verhaal!!

  Mag ‘k iets vragen? Wil je svp de splinternieuwe website: http://www.schaatsbaanrotterdam.nl bekijken? Het is een ingediend “Stadsinitiatief” (burger-initiatief!!) van de Stichting Sportland – de officiele eigenaar van de hockeyvelden van R.H.V. Leonidas aan het Toepad in Kralingen. Als je ‘t een leuk initiatief vindt, wil je dan svp de link doorsturen naar familie/vrienden in Rotterdam?

  Bij voorbaat veel dank!

  Hart. Groeten,

  Zettie.

 3. HIER in champdeniers st denis 79220 IS DE CONTROLEUR van de waterleiding maatschappij OOK GEWEEST EN . DE OUDE MAAR GOED FUNKTIONERENDE SCEPTIC TANK IS AFGEKEURD EN IS OPEENS GEVAARLIJK VOOR MENSEN (IK WOON ALLEEN en heb een eerste buur op 200 METER AFSTAND) EN IK HEB EEN TERMIJN VAN 4 JAAR GEKREGEN DAT VERLENGD KAN WORDEN MET 1 JAAR , OM EEN NIEUWE SCEPTIC TE INSTALLEREN.

  IK WOON IN EEN HUIS UIT 1465 EEN PETIT CHATEAU-FORT EN DAARNAAST WIL IK DUS GEEN PLASTIEKE GEVAARTEN EN SLECHT GEURENDE BUIZEN PLANTEN VAN MIN OF MEER 10.000 EURO . DAT BEDRAG MOET IK OOK BESPAREN EN IK GEEF HET LIEVER AAN ANDERE ZAKEN UIT.

  ER IS EEN MANIER OM DiT TE ONTWIJKEN EN DAT HEET HET TOILET SECHE; MOET BESCHREVEN STAAN OP DE WEBSITE VAN SPANC “spanc toilette sèche”.
  DIT IS DE “OUDE POEP PLOF DOOS” IN PRINCIPE DUS TOILET ZONDER STORTBAK.(HET VERSCHIL IS DAT ER GEEN WATER GEBRUIKT WORDT) EEN DIEP GAT EN HOUTEN ZITBANK MET GAT EN DEKSEL EN……………

  DIE IS WETTELIJK VOLKOMEN TOEGESTAAN EN DIE KUN JE NATUURLIJK OP EEN EIGEN ELEMENTAIRE MANIER MAKEN EN DAT ZOU TOCH MET EEN 500 EURO GEKLAARD MOETEN KUNNEN WORDEN ? WEL MOET ZOALS OOK BIJ DE ANDERE OPTIES EEN ONTWERP INGEDIEND WORDEN BIJ SPANC VANTEVOREN DUS HET IS HET PROBEREN WAARD ZOU IK ZEGGEN.

  MOET U EENS VOOR STELLEN OM HOEVEEL GELD DIT LANDELIJK GAAT , HET DORP BENEDEN CHAMPEAUX LOOST NOG OP DE RIVIER EN IEDEREEN IS NU VERPLICHT EEN NIEUWE TANC OF TWEE AAN TE SCHAFFEN.

 4. Het keuken en douce water is het volgende probleem en daar dient het droge toilet niet voor, maar ik zou zeggen rigoureus op snel afbreekbare produkten overgaan, en dan 1 keer in de 4 jaar als de controleur komt hem laten aantonen of er sprake van vervuiling is .Als hij dat niet wil mag of kan , dan zelf een bedrijf een steekproef laten doen;
  De info wie, anders dan Spanc, het kan onderzoeken en wat er gezocht zou moeten worden, kun je vermoedelijk bij Spanc niet vinden.
  De overheid zou zelf natuurlijk alle aangeboden schadelijke produkten, de super markten staan er vol mee, uit de circulatie moeten nemen dat zou het wat eenvoudiger kunnen maken om het doel te bereiken, een onvervuilde grond , maar zoals de zaak verloopt lijkt het er eerder op dat hier naast een schone grond ook graag geld verdiend wil worden tja.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven