De Tour op Corsica: hoe link is dat?

wo 5 juni 2013

corsblog1
Beetje linkse soep om het vandaag de dag toe te geven, maar ik ben nog steeds wielerfan. Al dat gedoe over doping, het zal best. Ik zie wielrenners nog steeds als ‘slaven van de weg’, gebonden aan arbeidsvoorwaarden van ver voor het vakbondssocialisme, die onder vaak erbarmelijke en levensgevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen.
Met name vanwege dat laatste ben ik niet echt gerust op de eerste drie etappes van de komende Tour. Die worden op Corsica verreden. Voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis dat het spektakel het Île de Beauté met een visite vereert. Alle andere departementen (afgezien van de écht overzeese) hebben de Tour al een keer mogen verwelkomen. Het lijkt me niet meer dan terecht dat Corsica nu eindelijk een keertje aan de beurt is.
Maar ja, Corsica. Je weet het nooit. Het Eiland van de Schoonheid is óók berucht om zijn criminele en politieke geweld: dit jaar tot nu toe alweer 11 moorden plus een paar mislukte aanslagen. In heel 2012 bleef de teller op 19 steken. In de crime-scene gaat het om de macht in de drugshandel waarbij de Italiaanse maffia-organisaties Cosa Nostra van het nabijgelegen Sicilië, de Ndrangheta uit Calabrië en de Camorra uit Napels een hoofdrol spelen. Ze opereren vaak vanuit hun ´hoofdkwartieren´ in Marseille (vorig jaar 24 moorden). Daarnaast heb je in dit milieu de Corsicaanse families Costa en Mattei die elkaar onderling al jaren naar het leven staan.
Ook politiek gesproken bestaat er op Corisca heel weinig belangstelling voor een soort poldermodel. Sinds 1976 heb je er het FLNC (Fronte di Liberazione Naziunale Corsu) dat naar onafhankelijkheid van het eiland streeft. Geen goed plan volgens de Franse regering en uit enquêtes zou blijken dat een meerderheid van de 300.000 Corsicanen er ook niet veel in ziet. Die mensen zouden eerst weleens willen weten hoeveel een ´bevrijd´ Corsica nog aan subsidies uit Parijs en Brussel overhoudt.
Over het algemeen is het FLNC niet zo van bloedvergieten. Er is een politieke vleugel (Cuncolta Nazziunalista) die in de twee departementale parlementen vertegenwoordigd is. Op dat niveau gaat het vooral over de eis dat Corsicaanse verdachten en veroordeelden voortaan op het eiland achter slot en grendel kunnen zitten. En dus niet -zoals de Franse justitie meestal regelt- ergens ter hoogte van Parijs of zelfs Lille. Dat maakt familiebezoek aan Corsicaanse gedetineerden uiterst moeilijk en vrijwel onbetaalbaar. Zo´n twintig procent van de Corsicanen leeft onder de armoedegrens van € 750 per maand.
Verder verlangt de Cuncolta Nazziunalista erkenning van het Corsicaans als een eigen taal.
Maar de militante tak van het FLNC pleegt wel aanslagen. Met kneedbommen. Meestal in het weekeinde. Op overheidsgebouwen, politie- en belastingkantoren. Er vallen zelden doden of gewonden, behalve dan in 1998 toen prefect Claude Érginac in Ajaccio op straat werd doodgeschoten.
Het ingewikkelde is dat er binnen dat FLNC allerlei facties opereren. De meest radicale is het FLNC Canal Historique dat niet aarzelt andersdenkenden binnen de eigen club om te leggen.
En nu heb je sinds minder dan een jaar het ´FLNC du 9 juillet 2012´. Op die datum belegde een stel gemaskerde Corsicanen een ´persconferentie´ waarop harde actie werd aangekondigd. Aanslagen op grote supermarkten die ´rauw kapitalisme´ werd verweten. Plus aanslagen op vakantiehuizen van Fransen (en Italianen) van het vasteland. Zij zouden de woningprijzen op het eiland hebben opdreven waardoor de Corsicanen zelf zich geen eigen huis meer kunnen veroorloven.
Die aankondiging bleek geen flauwekul. Ik herinner me een weekeinde waarin 24 tweede huizen het doelwit van kneedbommen waren. Een paar weken later, ook in het weekeinde, werden 7 supermarkten getroffen.
Van de week was Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, op Corsica. Hij kwam praten over de aanpak van de criminaliteit en het terrorisme.
En precies op dat moment kwam het ´FLNC du 9 juillet 2012´ met een strijdlustig communiqué. Waarin stond dat er nog nooit zo´n chaos op Corsica heeft geheerst, dat de traditioneel gekozen volksvertegenwoordigers toeschouwers en medeplichtigen zijn, samen met de Franse staat verantwoordelijk voor cliëntilisme, nepotisme en knevelarij. En dat Frankrijk een kolonisator is. En er wordt gerept over de ´vernietiging van ons volk´. Slotconclusie: “We nemen de wapens op als Frankrijk onze nationale rechten niet erkent”.
Ik heb niet het idee dat Manuel Valls erg onder de indruk is.
Ik wel. De minister deed geen toezeggingen en die heetgebakerde lui van het ´FLNC du 9 juillet 2012´ houden zich blijkbaar nogal aan hun woord.
Daarom ben ik er dus niet gerust op, op die Tour-etappes. Dat ben ik pas als iedereen straks heelhuids in Nice van de ferry is afgestapt.

17 gedachten over “De Tour op Corsica: hoe link is dat?”

 1. dacht even dat het over syrie ging
  nee, daar waar eeuwen oude vetes door overerving blijven voortleven, daar komt nooit vrede
  het gaat over van vader op zoon
  vraag mij af of moeders het ook doorgeven aan dochters
  zou een interessante studie zijn
  kijk al uit naar het resultaat

 2. Eilandbewoners.. Vergis je er niet in. Zelf geboren als schapekop -op Dordt- maakt me dat een eilander. Nu streven deze eigenwijzen niet altijd naar onafhankelijkheid, maar enige parallellen zijn wel te trekken. De eigengereidheid wordt nog groter als de wateren tussen vasteland en het eiland maar groot genoeg zijn. (Hoe groter het eiland, hoe groter de kans op onafhankelijkheid, ondanks de (economische) gevolgen.)
  En Corsica, nu noem je er ook 1!
  Frankrijk bejegent het eiland als ieder andere buiten-staat; aanpappen en nat houden, want echt meedoen met het vaste land zullen ze niet, zonder slag of stoot.
  Wat ze zouden denken te kunnen bereiken met het ‘pesten’ van wielrenners weet ik niet. Dat eilanders vaak eerder bijten en niet eerst even blaffen van te voren, is wel een feit.
  Ik heb het niet zo op met de wieler-business, mij teveel gekonkel, doping en verkwisting van geld om het volk te voorzien van ‘speelen ende vermeack’.
  Maar dat weet je ondertussen wel van mij ;-)

 3. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo bang voor. Zowel criminelen als stakers hebben er tot nog toe steeds voor gezorgd dat ze het toerisme niet in gevaar brachten, Dat brengt immers geld in het laatje op het eiland. Dus verwacht ik dat men de Tour ook wel met rust zal laten, want als daar iets gebeurt kijkt de hele wereld mee.
  Overigens snap ik wel iets van de afkeer van Parijs. Dat heeft de afgelopen eeuwen hele culturen naar de marge verbannen. Hoeveel mensen spreken er nog Picardisch of Provençaals?
  @Tien: het enige bijzonder eigenwijze aan Schapekoppen is dat ze nog steeds mekkeren over een postkantoor dat al 30 of 40 jaar jaar geleden gesloopt is. Voor de rest zijn het redelijk normale mensen:-)

 4. Hallo Renee,
  Tsja… Moeilijk inschatten vanuit NL in welke stemming de Corsicanen zijn als De Tour er is. Goeie stemming omdat De Tour juist op hun mooie eiland wordt gereden? (goed voor ‘t toerisme!) Dan gebeurt er niets…!
  Extra slechte stemming, omdat de Corsicanen zich net weer kwaad hebben gemaakt over een Franse beslissing…? Dan is een kneedbom gauw ‘verdwaald’! Daar wil ‘k liever niet aan denken. Ook ik ben tegen geweld!! Groeten vanuit NL!

  1. Dag Zettie,
   ‘t Is meer dat een groot evenement als de Tour de France heel veel aandacht genereert. Als er iets gebeurt (zelfs dreiging is al genoeg) kijkt heel de wereld mee.

 5. Wij zijn net 14 dagen terug van Corsica. We maakten een rondreis met een gids. Het is een mooi eiland dat voor 90% van het tourisme afhankelijk is! De Franse namen op de richtingaanwijzers zijn meestal zwart gemaakt en vele malen doorschoten, dit vooral in het Noorden. De gids wilde er niet over praten en zei dat het wel mee viel. Op een dorpspleintje gevraagd hoeveel procent van de bevolking een onafhankelijke staat wilde zijn, zou dat 30% kunnen zijn? En het antwoordt was ik denk zelfs veel meer! Ik denk niet dat de Tour de France problemen zal kennen tijdens de 3 etappes,
  de renners hebben op de scherpe afdalingen meer problemen om op de fiets te blijven, denk ik!

  1. Dag Dick,
   Ja, zo kan ik het ook zeg. Het aantal inwoners van NL is bijna 17 miljoen, op Corsica wonen er zo’n 300.000. Geen wonder dat er in absolute getallen meer misdaadslachtoffers in NL zijn dan op Corsica.

   1. Nu de tour voorbij is al enige tijd kunnen we zeggen het was een feest. Ik heb er van genoten. En velen met mij het vervelende blijven toch de huidige ministers onder Hollande die vreemde uitspeaken doen zo moet de Corsicaanse taal verboden worden in Frankrijk mag alleen Frans gesproken worden dat maakt de corsicanen nu niet veel vriendelijker jegens de fransen of zoals ze hier het noemen het continent en de laatste uitspraak was nog vreemder zo zouden er geen huizen meer verkocht mogen worden aan buitenlanders maar ook aan de fransen zelf raar maar waar. Het toerisme is belangrijk en was dit jaar daadwerkelijk minder dan andere jaren juli was gewoon rustig.Dus statistieken ik vertrouw ze ook niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven