Recept van de week: Salade souleou

vr 7 juni 2013

soleouVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zon! We waren al bijna vergeten hoe dat ding eruit zag. En hoe lekker het is om in z’n koesterende warmte van een mooie lunch te genieten. Hier in de Provence zeggen ze: “Lou souleou mi fa canta.” Van de zon ga ik zingen. En zo is het ook. Na een veel te lange, natte, koude winter begin je vanzelf een beetje te jubelen als je eindelijk je klamme botten in de zon te drogen kunt hangen.
Een zonneslaatje dus, salade souleou, om dat te vieren. ‘La vido es bella’.

Ingrediënten:
8 grote wortels
1 grote of 2 kleine gekookte bietjes
1 grote (bloed)sinaasappel
1 eetlepel fijngehakte verse dragon (of 1 ½ theelepel gedroogd)
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico-azijn
1 eetlepel ahornsiroop (of vloeibare honing)
½ eetlepel mosterd
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Schil de wortelen, haal kop en kont eraf en rasp ze grof. Haal de harde uiteinden van de gekookte biet(jes) en rasp ze eveneens. Schil de sinaasappel en verdeel in partjes. Snij die met een scherp mesje open en haal het vruchtvlees tussen de vliezen vandaan, snij dat in stukjes.
Doe de wortelen, bietjes, sinaasappel en de dragon in een ruime kom en meng even door elkaar.
Maak de saus:
Doe de olijfolie, de balsamico-azijn, de siroop (of honing), de mosterd, en wat zout en peper in een kom (even proeven op smaak) en laat er de mixer op los, tot er een mollige saus ontstaat. Blijft ie te dun, dan nog wat olie extra toevoegen en even doorkloppen. Verdeel de salade over de borden en geef de saus er los bij. Lekker als lunchhapje met een stukje stokbrood, of als bijgerecht bij een mooie moot witvis, kip-, kalkoen-, of kalfsvlees.

2 gedachten over “Recept van de week: Salade souleou”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven