Het verboden B-woord

wo 26 augustus 2015

Schermafbeelding 2015-08-11 om 15.13.16
“Als ik nog één keer het woord ‘boek’ hoor, pak ik de honden en m’n koffers.”
De echtgenoot is het een beetje zat. Snap ik ook wel, als er een boek van me dreigt te verschijnen word ik een beetje zenuwachtig. Nou ja, zeg maar gerust steeds onuitstaanbaarder naarmate de fatale datum nadert. En vrijdag is het zo ver, dus ik ben niet meer te genieten tussen nu en overmorgen. Gewoon, uit pure onzekerheid. Op elk moment van de 24 uren die er in een dag gaan – inderdaad, ik por ‘m zelfs wakker – bestook ik hem met nerveuze vragen. ‘Heb ik dit wel goed gedaan, ben ik dat niet vergeten, is de verhalenkeuze in orde, zijn alle correcties correct uitgevoerd, klopt de cover, ligt het ook daadwerkelijk vanaf 28 augustus in de verkoop? En wie wil zo’n boekje van mij nou eigenlijk helemaal lézen?’ In het begin bromde hij braaf een antwoord, maar dat werd na verloop van tijd een onbestemde brom, een dwarsig stilzwijnen en uiteindelijk die voor zijn doen heftige uitbarsting op ingehouden fluistersterkte. Ik weet, dan moet ik oppassen. Ik zeg dus niks meer in de huiselijke kring en geloof me, dat valt niet mee. Want het gaat niet vanzelf weg hè, ik blijf een opgewonden horlogeveer tot ‘jour J’ daar is.
Nou ja, nog twee nachtjes wakker liggen en het verboden B-woord vermijden. Gelukkig is er vanavond boekbal – sorry, voetbal – op tv. Dat leidt af. En er is de klaagmuur van Twitter en Facebook, waar iedereen me altijd snapt. Dus please: met wat duimpjes ben ik al een heel eind geholpen. Als ze niet naar beneden wijzen tenminste. Merci!

24 gedachten over “Het verboden B-woord”

 1. Lieve Renée,
  Waarom zo nerveus, je leven hangt rr niet vanaf.
  Tot nu toe ben je steeds suksesvol geweest, je hebt van een ruïne een huis gekreëerd, je hebt een suksesvol magazine, je schrijft originele verhalen en ook dit boek zal gelezen worden.
  Natuurlijk is het spannend, maar ver.moord word je niet.
  Simpel relativeren en genieten.
  Sterkte en vergeet even het woord BOEK.
  Jacqui.

 2. maaike van wijgerden

  elke week kijken wij er naar uit of er niet eindelijk weer eens een ‘stukje ‘van u in onze mailbox verschijnt
  vrijwel alles is interessant, vermakelijk, informatief, of zomaar gezellig en herkenbaar
  nee hoor maakt u zich geen zorgen de a.s. te verschijnen bundel wordt gegarandeerd een kaskraker
  alleen al de cover zou je doen besluiten je direct een exemplaar te verwerven , je koffers te pakken en naar het o, zo aantrekkelijke zuiden af te reizen.
  neem alvast een gezellige neut als slaapmuts en stop het getob

 3. Nou als je boek net zo leuk is als je colums , wordt het vast een topper !
  In oktober ben ik voor een kort bezoek in het vaderland en zal het zeker aanschaffen in de prachtige boekwinkel in middelburg !!

 4. Renée, het komt allemaal goed. Elke week of meer schrijf je leuke stukjes, die je nu gaat bundelen, dus wat kan er mis gaan? Interessant, vermakelijk en herkenbaar, dat zien we allemaal graag en wie dat niet vindt, jammer dan!
  Kijk nog even naar regel 4 laatste woord, daar mist een e van dit stuk.
  Ik denk dat je man best wel trots is op je, maar misschien ook een tikje jaloers, even wat minder aandacht??……

  Succes en ga door, ook met je recepten. De courgettesoep was een groot succes, ook zonder geitenkaas (houdt mijn schoonzoon niet van).

  Groet Hil

  1. Dank je wel Hil. En ja hoor, hij is best trots, maar jaloers geloof ik niet echt. Hij roept altijd “ik ben na 600 woorden wel uitgeluld”, hij is meer van de stukjes dan van de boekjes. Die ‘e’ staat er nu wel volgens mij, dus ook dat is opgelost. Leuk van die soep trouwens :-]

 5. renee; overmorgen is het vrijdag…. dan komt je koek uit…. ga alvast aan je recept beginnen, want straks zitten wij nog zonder omdat jij trop nerveux bent. dat kunnen we niet hebben natuurlijk ;-)… stuur het donderdag maar vast op!! dan heb je dat gehad en kun je vrijdag frank en vrij dat koek signeren…. heel veel plezier.

 6. wies en gie colin-stouten

  Veel succes, Renée, met je nieuwe publicatie.
  Laat die stress maar varen! Jouw kind is gebaard aan jouw boek om zijn weg te gaan.
  Lieve groet,
  Wies en Gie uit Portugal-Alentejo

 7. Hé Vonk,
  duim duim duim duim :)
  maar volgens ons en blijkbaar nog veeeel volgers heb je die duimen niet nodig hoor!
  Houd de lont vonkig, slaap rustig en laat je lekker verwennen door de bananensalade van Hag.

  Alentejaanse groetjes met warme support van Gie en Wies

 8. Ah, ma petite poulette (zoals mijn Franse buurvrouw zou zeggen),
  Maak je niet druk, het komt vast allemaal goed. En die man van je, ik weet zeker dat hij diep in zijn hart heel erg trots is! Ik ga het boek op mijn verlanglijstje zetten voor Sinterklaas.

  Met hartelijke groet,
  Cora

 9. Angélique van Lieshout

  Wat is dan het ergste wat je kan overkomen??
  Natuurlijk wordt jouw boek een succes!! Al jouw verhalen sprankelen, maak je dus geen zorgen. L’écrivaine de Provence!!

  1. Dank je wel Co, daar ben ik blij mee. En het is volkomen terecht dat je te doen hebt met de echtgenoot: sinds dat boek af is zijn de honden overgelopen (ik heb ze een beetje omgekocht met ‘verboden’ lekkere hapjes) en dat vindt de baas ook niet zo leuk ;-D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven