Recept van de week: Ricotta aux fraises

Schermafbeelding 2015-08-27 om 11.48.33
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik geef het eerlijk toe, ik heb iets lekkers gezocht bij een glaasje bubbels. ’t Is een beetje feest vandaag, m’n niuwe boek komt uit (klik hier) en dat wil ik dan ook gepast vieren. Met een luchtig toetje voor bij een lichte lunch, omdat de echtgenoot beslist heeft dat we vanavond serieus uit eten gaan. En wie ben ik om me daar tegen te verzetten?
Er waren nog aardbeien bij de marché paysan (en dan moet je meteen toeslaan) dus ik kwam uit op dit van origine Italiaanse receptje. Makkelijk en snel te maken. Al moet je er wel rekening mee houden dat de boel een uurtje of wat moet opstijven in de koelkast, dus op tijd beginnen. En er mag alvast een glaasje bij. ’t Is feest vandaag tenslotte.

Ingrediënten:
1 bakje aardbeien (400 gram)
250 gram ricottakaas
75 ml slagroom
2 volle eetlepels suiker
2 eetlepels vloeibare honing
sap van ½ citroen
rasp van ½ citroen
sap van ½ sinaasappel
4 amaretti (of bitterkoekjes)
handje ongezouten pistachenootjes (facultatief)

Bereiding:
Klop de slagroom stijf.
Boen de citroen schoon, rasp de helft van de schil eraf en pers een helft uit.
Pers de halve sinaasappel uit.
Ontkroon de aardbeien en snij de grotere exemplaren in stukjes.
Doe de ricotta samen met de slagroom, de honing en de citroenrasp in een kom en meng alles door elkaar. Dek af en zet weg in de koelkast.
Doe de aardbeien samen met de suiker en het citroensap in een andere kom, meng eveneens door elkaar, dek af en zet de kom gezellig naast de ricottakom in de koelkast.
Leg de amaretti een kwartiertje voor het opdienen in een diep bord en giet er het sinaasappelsap overheen zodat ze zacht worden. Prak ze een beetje uit elkaar.
Hak de pistachenootjes grof, als die ook mee mogen doen.
Verdeel de ricotta over ruime glazen, verdeel de aardbeien daar overheen, daarna de amaretti. Leuk eventueel op met de fijngehakte nootjes.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

3 gedachten over “Recept van de week: Ricotta aux fraises

 • vr 28 augustus 2015 om 08:52
  Permalink

  Veel plezier vandaag! Het uitbrengen van een nieuw boek is altijd een mooi moment om bij stil te staan. En ik vind die bundel persoonlijk een mooi idee. Ik geniet elke keer weer van je stukjes.

  Groet van Patricia

  Beantwoorden
 • vr 28 augustus 2015 om 16:07
  Permalink

  Hi Renée,
  Un jour remarquable, je boek is vandaag echt op de markt, spanning weg en genieten.
  Ik zit in Nederland, heb hier mijn verjaardag gevierd, zit nu met een goed glas op jou te toasten.
  Geniet van je etentje en op naar het volgende boek.
  Jacqui.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: