Een peperdure peuk

do 1 oktober 2015

incivisme-cigarette-2
“Da’s dan 180 euro”, zei de stadswacht van dienst, likte aan zijn wijsvinger bij gebrek aan een ouderwetsch potlood en tikte fanatiek-traag de gegevens van mijn gesprekspartner in zijn handcomputertje, dat even later zachtzoemend een proces verbaal uitscheidde. “U kunt cash, met een cheque of met een creditcard betalen”, grijsde de dienstklopper genereus. “En bij de mairie kunt u een gratis wegwerpasbakje ophalen.”
Dat laatste is het niet geworden, de makelaar die ik voor m’n magazine Côte & Provence zojuist anderhalf uur had ondervraagd over de onroerendgoedstand in Zuid-Frankrijk, voegde de beambte gedecideerd toe dat hij ‘voldoende asbakken op zijn kantoor had’.
Fout! Ook in Frankrijk mag je op kantoor niet meer roken. Even dreigde er een nieuwe boete, maar zo’n stadswacht is van de straat, die kan niet zomaar een kantoor gaan lopen controleren. Hij liet het bij dreigend kijken en monkelde hoofdschuddend weg op zoek naar een volgend vergrijp. Of ongelukje. Want dat was het, een ongelukje. De makelaar had me na het interview zijn kantoor uitgeleid en op de stoep een sigaartje opgestoken terwijl we wat na-keuvelden. Met een paar weidse armgebaren wees hij nog even zijn arbeidsgebied aan, zo ongeveer de hele Côte d’Azur. Daarbij schoot de half opgerookte cigarillo tussen zijn vingers vandaan en rolde de stoeprand af, de niet helemaal okselfrisse goot in. Hij ging er nog wel achteraan, maar zag de zompige kledder en besloot tot een ‘non lieu’: “Laat maar, die verdwijnt wel in de afvoer. Bovendien puur tabak hè, geen filtersigaret, 100% biologisch afbreekbaar.” Wie in Cannes kantoor houdt kent zijn klassiekers.
Die gemeente is namelijk tamelijk fel op milieudelicten de laatste tijd. Met name peuken moeten het ontgelden. Wie zo’n mégot op straat gooit krijgt meteen die boete van 180 euro voor de kiezen (het tarief in Parijs is 68 euro) en dat geldt voor alle peuken, ook ‘milieuvriendelijke’. Er zijn 450 vuilnisbakken met geïntegreerde asbakken in de stad geplaatst, aanplakborden in vijf talen (Frans, Engels, Italiaans, Russisch, Arabisch) heffen een waarschuwend vingertje, er is de twitterhashtag #RespectCannes en er zijn 27.500 wegwerpasbakjes uitgedeeld tijdens de campagne die deze zomer de bevolking en toeristen van Cannes duidelijk moest maken dat niet (meer) alles kan in Cannes; de stad strijdt tegen ‘l’incivité’. En dat moet gehandhaafd. Vandaar die stadswacht die vanuit het niets – ik vermoed vanuit het portiek een deurtje verderop – zichzelf tevoorschijn toverde.
“Et si je pète en ville je risque aussi une amende?” (Als ik een scheet laat in de stad krijg ik dan ook een boete?), mopperde de makelaar de wegbanjerende stadswacht na. Godlof hoorde die het niet meer.

18 gedachten over “Een peperdure peuk”

 1. en van al die 180 euro’s maal zoveel kunnen ze dan dat stukkie zee ook wel eens schoon maken zekers!!!? Of is het ‘wat niet ziet, wat niet deert?”

  1. Of ophouden met van geheel Frankrijk een nucliare vuilnisbelt te maken?
   Het gaat niet om de peuk.
   Het gaat om het afnemen van Vrijheid, beetje bij beetje, zodat bijna niemand het in de gaten heeft, totdat het te laat is.
   O, ik hoor het al in de verte, ik moet niet zo negatief doen, we hebben het toch goed hier?
   Is dat zo?
   In de beste gevangenis ziet men de tralies niet…….

   1. Tja Jos: ‘Résistance et obéissance, voilà les deux vertus du citoyen. Par l’obéissance il assure l’ordre; par la résistance il assure la liberté.’
    (Frans filosoof en essayist Émile Augiste Chartier 1868-1951)

   2. maaike van wijgerden

    ja jos, zo gaat het in nl. ook. maar dan nog veel erger. dit jaar is zwarte piet in de ban gedaan. vlgd. jaar de minirok? in scheveningen is ‘oben ohne’ voor de dames al ongebruikelijk !!
    ik bedoel maar……………. wat is het volgende ?? hoogste tijd voor een europa brede ludieke revolutie. zoiets als destijds de dolle mi na’s hebben ontketend .

 2. Angélique van Lieshout

  In NL willen ze nog verder gaan: Het is nog geen wettelijke bepaling (gelukkig), maar er is wel een actiegroep begonnen die roken wil verbieden op je eigen balkon of in je eigen tuin!!
  Het moet toch niet gekker worden.

 3. 68 euro hoor, of is het echt in die ‘rijke-lui’s streek’ zoveel duurder ??? Voor uitgespuugde kauwgoms mogen ze dat ook wel doen ! ! Mij kan het niet schelen, ik rook niet en gooi ook nooit iets anders op straat… Toen ik een hondje had, een zakje mee, oprapen en in een afvalbak ermee ! Daar heb ik geen proces-verbaal dreiging voor nodig …. Wat ik best goéd vind, want het is ook op sommige plaatsen een smeerboel op de stoep ! ! ! Groetjes , hanny / Toulouse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven