Recept van de week: Salade au chèvre chaud

vr 25 september 2015

Schermafbeelding 2015-09-25 om 16.46.01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmiddag de houthandelaar aan de telefoon. Of het niet eens tijd werd om het haardhout voor de winter te bestellen. Jawel, natuurlijk wel, maar ik was nog even aan het doorzomeren. Ik bedoel, als je met 26 graden in de tuin zit te lunchen in je korte broek en zomerslippers, is je winterhoutvoorraad niet meteen het eerste waaraan je denkt. Maar gelijk had ie natuurlijk. Je kunt wel de krekel spelen die niets met die zeurmier uit de fabel van La Fontaine te maken wil hebben, en het weer mag dan nog een weekje of wat heerlijk blijven volgens de météo, maar die winter komt natuurlijk, onherroepelijk. Dus ja ja ja, een kuub of wat haardhout besteld. Maar ik nam het hem ook een beetje kwalijk dat hij precies op het lunchuur belde, dat doe je hier niet, da’s iets voor noorderlingen die niets weten van ‘les heures sacrées’ van het zuiden. De houtman komt van oorsprong dan ook uit de Elzas. Ik keek ook ineens anders tegen mijn slaatje aan, dat zopas nog heel zomers lag te wezen op m’n bordje; het was ineens een overgangssalade geworden, tussen zomer en winter. ’t Heeft evengoed gesmaakt, dus ik geef het recept graag door. Voor de overgang, zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
Een kropje sla (of 1 zakje gemengde salade naar keuze)
1 rolletje geitenkaas
1 kleine ui
16 kerstomaatjes (of 4 gewone)
2 eetlepels amandelschaafsel
1 takje verse (of ½ theelepeltje gedroogde) dragon
8 blaadjes basilicum
½ bosje bieslook
1 theelepel mosterd
2 eetlepels balsamico-azijn
3 eetlepels olijfolie
zout en peper uit de molen
1 teen knoflook
stokbrood

Bereiding:
Was de sla en sla droog, snij de kerstomaatjes doormidden (of de gewone tomaten in plakjes) en verdeel over de borden.
Snipper de ui, pel de knoflookteen, snij de basilicum in reepjes en de bieslook in snippes.
Doe de olijfolie, de balsamico, de mosterd, de dragon, de basilicum, de bieslook en de gesnipperde ui in een kom, voeg peper en zout naar smaak toe en meng alles door elkaar tot een mooie vinaigrette.
Verhit de grill. Schuif een bakplaat met het daarop verspreide amandelschaafsel onder de grill en laat even roosteren. Haal de bakplaat eruit en laat afkoelen.
Snij per bord 3 à 4 sneetjes stokbrood af en leg ze onder de grill. Als de bovenkant begint de kleuren, omdraaien en de andere kant laten kleuren. Haal ze onder de grill vandaan en smeer ze in met de knoflookteen. Leg op elk sneetje een flinke plak geitenkaas en zet terug onder de grill tot de kaas begint te smelten en licht verkleurt. Niet te lang; zwart geblakerde kaas is alleen goed voor de vuilnisbak.
Schenk de vinaigrette over de borden met de salade. Strooi het amandelschaafsel er overheen. Leg de sneetjes kaasstokbrood op de salade. Schenk een mooi glas lichte rode wijn in. Bon app!

1 gedachte over “Recept van de week: Salade au chèvre chaud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven