Honden van de klok

do 27 oktober 2016

dog_with_alarm_clock2

 

Gruw! Dit weekeinde wordt het weer wintertijd. En dat is een omslag die ik niet makkelijk maak. Zeker nu niet; het weer is fantastisch (vandaag nog 24 graden op het terras) en volgens de météo gaat deze ‘été indien’ nog tot flink in november duren. Dus waarom word ik dan verplicht de klok een uur terug te draaien waardoor het ’s avonds een uur eerder donker is? Terwijl ik nog gewoon bij een drankje op het terras van de ondergaande zon had kunnen genieten, zit ik vanaf dit weekeinde ineens in het donker te borrelen. Erg hè? Ja! Want dat is niet het enige. De komende maanden slaap ik niet meer normaal. Ik heb tijd nodig om me aan te passen. Aan iets dat ik helemaal niet wil ook nog. Het voelt als een soort van ‘jet lag’ zonder gevlogen te hebben.
En ik ben de enige niet die lichamelijk gezien niks snapt van die klokkenkolder. Leg bijvoorbeeld maar eens aan je honden uit dat hun biologische tijdsindeling het helemaal mis heeft en dat de avondmaaltijd vanaf heden op een ander tijdstip geserveerd wordt, een uurtje later dus. Net als het ontbijt. En dat dat betekent dat je ineens ook op andere tijdstippen van het buitentoilet gebruik mag maken, wàt je binnenhuishouding er ook van vindt. Het zijn honden van de klok: etenstijd is etenstijd, ze komen je gewoon achter je bureau vandaan plukken als je zelfs maar een minuutje te laat bent. Dat hebben we trouwens te danken aan onze dochter die minstens zo van de klok is. Als ze hier logeert, een paar keer per jaar, is het fourageren van het viervoetig gespuis haar verantwoording. Da’s half acht stipt, zowel ‘s ochtends als ’s avonds, en daar wijkt ze geen seconde vanaf. Een in beton gegoten tijdstip waar wij dus de rest van het jaar ook niet meer vanaf kunnen. Ja ja, ik weet het, geleidelijk en heimelijk het tijdstip verschuiven en ze laten wennen. Nou, ik zou zeggen: kom het eens proberen.
En dan vraag ik me voor de zoveelste keer af: waar haalt iets of iemand het gore lef vandaan om iedereen twee maal per jaar ongevraagd en ongewenst uit z’n leefritme te halen?
Uit een onderzoek van RTL Nieuws uit 2015 blijkt dat maar liefst 65% van de ondervraagden tegen het gerotzooi met de klok is.
‘Energiebesparing!’ was ooit het argument, maar dat is nooit bewezen.
Die hele zomer/wintertijd – die we sinds 1977 (oliecrisis) tot op heden moeten verdragen – is gewoon een politiek dingetje.
Hoewel het begon als grap: de Amerikaanse geleerde en politicus Benjamin Franklin (1706-1790, terug te vinden op het 100 dollarbiljet) schreef in 1784 een satirische stukje: ‘An Economical Project for Diminishing the Cost of Light’. Hij was om zes uur ´s ochtends wakker geworden en had gezien dat de zon al licht gaf. Verspilling vond hij dat, mensen konden ontzettend veel kaarsen en geld besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Grapje! Maar het werd jaren later wel bloedserieus genomen. Door de Duitsers, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om dure kolen te besparen. Ook in bezet België en Frankrijk werd dat tijdsgegoochel ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld al een dag na de invoering, vrijwillig. Engeland volgde drie weken later.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gehannes weer afgeschaft. En in de Tweede Wereldoorlog weer ingevoerd. En in 1946 weer afgeschaft. En in 1977 weer ingevoerd. Kortom, kunnen we een keertje ophouden met die onzin?
Hier wordt het dag als de zon over de bergkam achter de rivier klimt. En valt de avond als ie er bij de tegenoverliggende bergkam weer achter verdwijnt.
En aan energiebesparing doe ik zelf wel, al járen.
Intussen staan er twee honden aan m’n bureau. Etenstijd. Ook al járen.

10 gedachten over “Honden van de klok”

 1. Ik geniet telkens weer van je stukjes. Perfect geschreven in mooi Nederlands. Heerlijk! Alleen doet het de lexicograaf – dat zat in mijn opleiding, sorry – wat pijn als je buiten het Nederlands loopt. Frans is een akelig moeilijke taal, ik weet het. Maar ook Engels kent zijn valkuilen: een “jet leg”, is dat en soort vliegtuigbeen?
  PS Dank voor het heerlijke Nasi-recept: staat nu te geuren op het vuur!

 2. Ik zit met hetzelfde probleem. Niet alleen moeilijk voor mijn 4 honden maar probeer dit maar eens duidelijk te maken aan de kippen, de ganzen, de pauwen en de 60 duiven die nu rond half 5 op hok komen (hartje zomer is dit half 8) vliegen en willen eten. Als ze dat niet krijgen op dit vaste tijdstip zijn ze weer vertrokken. Dus al jaren verandert er hier niets. Geen zomer of wintertijd voor de dieren. Wij leven met het ritme van de seizoenen. Ik verzet zelfs de klok niet (tot ergernis van mijn man) want ja je moet wel telkens even goed nadenken als je op tijd op een afspraak moet zijn.

 3. Dag Renée,

  Realiseer je wel wat je zegt, je geniet van het late licht en het buiten een drankje kunnen doen. Als de zomertijd voorgoed zou worden afgeschaft heb je dat voordeel niet meer. Immers nu hebben we van eind maart tot eind oktober een uurtje “gratis” dat wil jij, terwijl je er zo van geniet, af laten schaffen. DOM!
  Groet,
  Saskia

   1. Hoi Renée, ja inderdaad dom en dommer. De wintertijd afschaffen bestaat niet he. Dat is het gegeven. De zomertijd is ingevoerd, afgeschaft en weer ingevoerd. Dus ieder pleidooi voor afschaffen zal zich richten of het onderdeel invoeren, afschaffen dus: de zomertijd.
    Ik wordt een beetje moe van de mensen die over 1 uurtje zo moeilijk doen. Een avondje doorzakken met vrienden tot in de vroege uurtjes hakt er meer in.

   2. Het gegeven Saskia, is dat je blijkbaar niet wilt of kunt snappen dat ik er in m’n blogje voor pleit om juist de zomertijd als enige echte tijd vast te houden. We zijn ook ooit afgeweken van de Azteekse kalender hè. En de Romeinse. Niks mis met verandering van een antiek stramien. Ik zou zeggen, als je zo moe wordt, ga een dutje doen. Kun je straks weer lekker doorzakken in plaats van doorzagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven