Recept van de week: Tarte Tatin met ui en geitenkaas

vr 28 oktober 2016

schermafbeelding-2016-10-28-om-16-11-29
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Niks te klagen over het weer op het ogenblik. De nachten zijn fris, maar tussen de middag lunchen we nog zonder kou te vatten buiten op het terras. Jawel, gewoon in een T-shirt want ook vanmiddag haalde de thermometer weer probleemloos de 24ºC in de zon. En die ‘été indien’ gaat volgens de ‘météo’ nog wel even door, men gokt op half november. Zelfs tegen het vallen van de schemering – zo rond een uurtje of half zeven – is het nog aangenaam genoeg om van een aperitiefje buitenshuis te genieten. Oké, dan moet je een trui aan, maar toch. Dubbel jammer dus dat die door mij oprecht gehate wintertijd daar dit weekeinde een einde aan gaat maken. De klok een uur terugdraaien betekent dat het pikkedonker en flink fris is tegen de tijd dat we uitgewerkt en aan een alcoholische versnapering toe zijn. Dat wordt binnen borrelen met de lamp aan. En, zoals ik in m’n vorige blogje al schreef, er raakt meer ontregeld. Van huisdieren tot hongergevoel: ik heb echt nog geen trek als het volgens de klok lunchtijd is maar m’n gevoel meent dat ik mijn ontbijt nog maar net achter de kiezen heb. Een half uurtje sjoemelen dan maar, er een lichte lunch van maken en vooral kort in de keuken staan om niet teveel achter op (werk)schema te raken. En lekker lunchen op het terras, om die supernazomer toch nog een beetje verder op te rekken.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
500 gram uien
1 rolletje geitenkaas
paar takjes verse (of 1 theelepel gedroogde) tijm
olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Pel de uien en snij ze in ringen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de uien erin aanbakken. Doe de tijm erbij, draai het vuur laag en laat de uien met een deksel op de pan zacht worden; af en toe omroeren. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Vet een taartvorm in met wat olijfolie en verdeel de uienprut over de bodem. Snij het rolletje geitenkaas in plakjes en verdeel die over de uien.
Bedek alles met de uitgerolde bladerdeegplak, zorg dat er geen randjes over de taartvorm uitsteken (afsnijden of -knippen) want die blakeren gegarandeerd zwart. Druk het bladerdeeg een beetje aan bij de zijkanten en prik het hele oppervlak hier en daar in met een vork; zo kan de stoom ontsnappen die bij verhitting ontstaat en barst de deegflap niet onverwacht open.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en zet ‘m omgekeerd op een plank of ruim bord. Klop een paar keer op de bodem zodat de taart loskomt en eruit valt. Snij er punten van en serveer meteen.
Geef er een glaasje rood bij; gekoeld, als het weer het toelaat.

10 gedachten over “Recept van de week: Tarte Tatin met ui en geitenkaas”

 1. Bonjour Renée,
  Dank je wel voor dit recept. Het water loopt me nu al uit de mond.
  Komt ook omdat ik net hongerig uit het (Franse) bos kom met een mand vol eekhoorntjesbrood. Ik heb de eerste lading in mijn droogapparaat gedaan. Het hele huis ruikt naar herfstbos!
  Salut!
  Cora

 2. Ha, stom toeval? Zat ik van de week net mijn Lief te bepraten of we een tarte tatin van sjalotten zouden kunnen maken, maar dan met een low carb deeg, en serveren met geitenkaas.

 3. Bonjour Renée, had dit recept al een tijdje geleden apart gezet.
  Gisteren gemaakt als apero-hapje.
  Gelukkig waren we maar met z’n 2-tjes anders hadden we een probleem.
  Helemaal opgegeten. Lekker.
  Dankjewel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven