Home

Beetje stil

do 4 mei 2017

Beetje contemplatieve bui vandaag. Het is er het weer, en er de dag voor, een treurige, regenachtige 4 mei, dodenherdenking in Nederland. En ik zit met een rotgevoel dat ik heb overgehouden aan het debat gisterenavond tussen ‘madame’ Marine Le Pen van het Front National en ‘monsieur le ministre’ Emmanuel Macron van En Marche!, die allebei president van Frankrijk willen worden. En ik vind ze allebei eng. Mevrouw Le Pen (wier vader het Front National oprichtte en een fervent xenofoob en holocaustontkenner is) heeft er jaren over gedaan om die ultra rechtse partij een beetje acceptabeler en minder extreem te maken. Dat leverde haar tijdens de eerste ronde voor de presidentverkiezingen genoeg stemmen op om voor de tweede ronde – dit weekeinde – in aanmerking te komen. Volgens opiniepeilers zou ze zelfs kunnen winnen. Gisterenavond bleek ze kampioen eigen glazen ingooien. Ze ging als een bulldozer het debat in, liet opponent Macron geen moment uitspreken, had haar dossierkennis niet op orde, loog er aantoonbaar lustig op los, overschreeuwde ook de nogal timide debatleiders en verviel uiteindelijk in smalend schamperen. Een van de speerpunten van madame Le Pen was in de voorronde nog dat Frankrijk uit de Europese Unie moest, maar dat zwakte ze af (slechts 28% van de Fransen is voor) en nu moest er een soort van euro komen voor het bedrijfsleven, en de franc terug voor de gewone man. Onhaalbare onzin. Je zal als Frankrijk maar aan die kenau zijn overgeleverd.
“Frankrijk verdient beter”, zei Macron terecht, maar iets te vaak. Hij bleef cool, calm and collected, stoïcijns glimlachend, een ijzig kalme blik uit zijn staalblauwe ogen en pareerde haar opwinding met dossierkennis, ter zake doende argumenten en het voortdurend terugkerend ‘mon project’: zijn plan voor Frankrijk. Allemaal helemaal redelijk, als de keurige bankier die hij is, met het huishoudboekje netjes op orde. En toch mag ik die man niet.
Heeft met z’n ogen te maken. Daar is iets mee. Brigitte Bardot heeft het ook gezien. “Die man heeft ijskoude ogen”, zei ze in de Nice Matin, “en dierenwelzijn interesseert hem niets. Die man heeft geen enkele empatie! Daar moet je niet op stemmen.” Laat onverlet dat BB met een kopstuk van het Front National getrouwd is, dus haar mening zal gekleurd zijn. Maar toch, die ogen…
In mijn idee gaat de presidentverkiezing aanstaande zondag tussen een brulboei en een koele kikker, tussen een xenofobe Frexiste en een calculerende globalist, tussen dit nooit en dat nog minder. “Of je tussen de pest en de cholera moet kiezen”, vonden jongeren die door de krant ‘La Dépeche’ gevraagd werden naar hun stemgedrag. En intussen geven Fransen die er geen trek meer in hebben en niet gaan stemmen uiting aan hun ongenoegen via de hashtag #SansMoile7mai. Tik maar eens in op Twitter. Baggeren verzekerd.
Maar ja, een van de twee zal het toch worden. Waarschijnlijk Macron, ondanks de plotse beschuldiging uit het Le Pen-kamp dat hij een wegsluisrekening op de Bahama’s zou hebben.
En dan denk ik, waar is het Frankrijk gebleven waarop ik ooit verliefd werd?
En nee, daar heb ik geen antwoord op. Misschien morgen, als de zon weer schijnt. Vandaag blijf ik maar even een beetje stil, de woorden zijn al gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=4zLfCnGVeL4

25 Responses to “Beetje stil”


 1. Nou, om nou Brigitte Bardot als referentie te nemen. Niet sterk.
  Ook tamelijk flauw om mee te gaan in de beschrijving van Macron als “bankier”. Als hij een echte bankier was geweest, zat hij nog bij een bank. Daar verdient hij vele malen meer dan als president.
  Voor elk (wel)denkend mens is er maar één keuze, Macron.

  Liked by 2 people

 2. Arie Says:

  Met het gevaar dat dit een eng ‘draadje’ gaat worden… Maar wat mij betreft is geen enkele politicus te vertrouwen, ik heb een bloedhekel aan die lui. Ze doen allemaal niets anders dan liegen, bedriegen en het kiesvee belazeren. Dat is mijn mening, die ik in dit landje mag uiten.

  Like

 3. Tine Heyrman Says:

  Tja, ik heb eerlijk gezegd zelf een klein boontje voor Macron die een echte linkse is, hoewel hij zelf zegt van niet maar hij is jong en ambitieus…
  Laten we niet vergeten Renée, dat ook al mogen we (nog) niet gaan stemmen het ook ONZE president wordt voor de komende jaren hier…
  lieve grts en fijne avond!

  Like

 4. Edvard Says:

  Zit met dat zelfde onbestemde gevoel over het leven in Frankrijk, ik vrees dat populisme het volk wel een stem geeft maar geen inhoud, dat geldt in Nederland en dus hier ook.

  Like

 5. Caroline Says:

  Sodemieter, klik ik nietsvermoedend op dat linkje 😂

  Like

 6. Guus Says:

  Ik vond het vooral een wedstrijd door elkaar praten. Zij zijn, met alle afkortingen die ze continu gebruiken, sowieso al moeilijk te volgen. En als ze dan ook nog eens door elkaar praten (soms zelfs ook nog eens de debatleiders er doorheen) wordt het echt een onvolgbaar geheel.

  Like

 7. Martinke Says:

  Er is niets meer als het was Renee. Zo scheint het altijd te gaan. Toch heb ik een beetje hoop. Dat van die ogen vind ik moeilijk. Heb er geen last van. We zullen zien.

  Like

 8. Sophia Mose Says:

  Niet mee eens Rene, even een tirade van mij. Hij heeft blauwe ogen en loenst heel licht, wat zijn ogen wat hard maakt. Who cares!! Tuurlijk is ie niet perfect. Niemand is perfect. Maar hij wordt ondersteund door mensen die ik respecteer en waardeer en die hem goed kennen. Ik begrijp niet waar opeens die hang naar perfectie vandaan komt wat betreft politici.We hebben overal te maken met totalitaire gekken en dan maken we ons zorgen over koele ogen. Brigitte Bardot is volledig de weg kwijt. Laat dat mens lullen. Hillary was ook niet perfect, klaagde iedereen. Nee, maar Trump is een gevaarlijke gek, dus de keuze was nogal duidelijk, zou je denken. Nu horen we hier in Frankrijk ook alsmaar: ze zijn geen van beide goed, ik ga niet stemmen. Gewoon luie drollen die denken dat ze stoer zijn. Nee, stemmen, stelletje idioten. Dadelijk hebben we dat lijpe mens en kan heel Europa instorten en Putin en China zich helemaal rot lachen. Hoe kun je die twee nou vergelijken. Een Neo-fascist vergelijken met een super competente centre man die een beetje koele ogen heeft. Dat moet toch geen moeilijke keuze zijn!! Mijn Amerikaanse man die ook Frans is geworden heeft hier in Aix meegeholpen met de EnMarche campagne en ook de Marseille “meeting” voorbereid en aan meegedaan. Macron is niet koud. Verre van. Super slimme kerel die het beste voor het land wil en luistert naar anderen. Hij luistert echt naar iedereen en destilleert de beste ideeën uit al die conversaties en meetings. Doet me aan Obama denken. Zeer intelligent en capabel, maar met empathie, en dat is een gouden combinatie. Weet niet of de Fransen ook slim genoeg zijn om hun eigen “hang-ups” te overkomen en gewoon en masse voor Macron te stemmen. Wij wonen nu 12 jaar in Frankrijk, maar als het dat takkewijf (excusez le mot) wordt, dan gaan wij weg. Bonne soirée!

  Liked by 2 people


  • Sophia, lees m’n stukje nog eens. De essentie is dat ik beide kandidaten eng vind. En dat ik er verre van overtuigd ben dat de een, noch de ander, goed is voor Frankrijk. Het blijft kiezen tussen pest en cholera.

   Like

   • Sophia Mose Says:

    Ja, heb het gelezen. En ben het er niet mee eens dat het tussen pest en cholera kiezen is. Vind dat gevaarlijk. Laten we hopen dat niet teveel fransen denken dat het okay is om niet te stemmen. Altijd beter om tegen het duidelijke kwaad te ageren dan passief niets te doen. Omissie is ook actie. Actie voor Le Pen in dit geval en daar wordt ik misselijk van. Normaalgesproken ben ik van vrijheid, blijheid, maar in dit geval hebben we allemaal een plicht om de neo-fascisten te stoppen. Dat zijn we schuldig aan de jongere generaties. Niets is meer waar voor zondag dan: The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.” (Burke).

    Like


   • O, ik ben het heus wel met je eens dat niet stemmen geen optie is. En dat je het beste voor het minste van twee kwaden kunt kiezen. Maar daar is het wel mee gezegd: ik vind ze allebei eng, die ultra-rechtse alleen enger dan die andere.

    Liked by 1 persoon

   • Atty Tordoir Says:

    Sorry Renée maar volgens mij doe je Sophia (en Macron) wel heel erg tekort, en dan druk ik me nog zacht uit. In je eigen stukje geef je nota beide benen alle redenen voor een stem voor Macron, om die vervolgens in te ruilen voor je weerzin tegen een puur uiterlijk kenmerk.
    Dank voor je bijdrage Sophia. Als MLP wint, wat god zo hij bestaat moge verhoeden, blijf dan vooral hier om jullie (vele) gelijkgezinden te steunen, ze zullen het hard nodig hebben.

    Liked by 1 persoon


   • Sorry Atty, ik doe niemand tekort, ik heb slechts een mening, ik geef geen stemadvies. En ik ga zeker niet af op een uiterlijk kenmerk; het gaat erom wat er achter die glasharde ogen schuil gaat. Nee, dat kan ik niet zien, wel vermoeden. Kortom: eng, allebei. De tijd zal leren of m’n nare voorgevoel uitkomt.

    Like

 9. maaike Says:

  waar is het frankrijk gebleven………….?
  die verzuchting slaakten mijn ouders ook mbt. tot het nederland wat zij in hun jeugd hadden gekend en in de naoorlogse jaren sneller veranderde dan zij konden bijbenen.
  nu betrap ik mijzelf op gelijksoortige gedachten.
  we kunnen ontwikkelingen niet terugdraaien, hooguit proberen ermee te leven dat ook wij stilaan zullen verdwalen in de tijd
  of dat erg is?
  mijn troost is dat zij die nu zo hoog van hun zelf opgerichte torens blazen eens eenzelfde lot treft
  ik kan niet wachten ………………….

  Like


  • Van mij hoeft niemand uit zijn/haar ivoren torenkamertje te lazeren Maaike, ze blijven maar lekker zitten. Als ze maar niet boven ons gesteld worden. Dáár moeten de kiezers voor zorgen. En verdwalen in de tijd als je af en toe een beetje nostalgisch terugblikt? Welnee! We staan er nog steeds met beide poten middenin.

   Like

 10. Cora Says:

  Zondag zullen we het weten. Reuze-spannend. Ik geef Macron het voordeel van de twijfel. Mijn grootste zorg is dat zijn ‘beweging’ (geen partij) nog zo jong is. De ervaring in Nederland leert dat gelukszoekers er als vliegen op de str…. op af komen.

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: