Hé, belastingverlaging!

za 15 juli 2017

Zuid-Frankrijk is in financieel opzicht niet bepaald voordelig, alleen in Parijs is het gemiddelde prijspeil hoger. En wie (waar dan ook) in Frankrijk woont, krijgt de gemeentelijke woonbelasting ‘taxe d’habitation’ voor z’n kiezen. President Macron had in zijn verkiezingsprogramma staan dat hij die taxe zou afschaffen. Naar zijn mening niet meer van deze tijd, bestaat in bijvoorbeeld Italië niet. Maar ja, hij heeft nu de Franse boekhouding doorgevlooid en is op wat tekorten gestuit. Zullen we maar zeggen. En de gemeenten willen die taxe vooral houden, een van hun voornaamste bronnen van inkomsten, de tarieven verschillen per gemeente, je hebt dus dure en goedkope(re). Macron had beloofd dat hij de gemeenten vanuit Parijs zou compenseren. Praat je over € 8 miljard per jaar. En dat geld is er dus even niet. Nu is het bedoeling de taxe d’habitation in etappes af te schaffen, op zo’n manier dat die heffing aan het eind van 5-jarige regeerperiode van Macron weg is. In 2018 zal de taxe om te beginnen al met circa 20% verlaagd worden.

1 gedachte over “Hé, belastingverlaging!”

  1. Al dan niet getrapt afschaffen…. Linksom rechtsom ga je het toch betalen, via de Taxes Foncière of de Inkomstenbelasting. Want hij broedt dus op een soort Gemeentefonds zoals we dat in NL hebben. En dacht je nou dat zo’n fonds zichzelf zou vullen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven