Via Ferrata? Mij niet gezien!

za 26 augustus 2017

Ik ben niet zo van de steden, maar Cavaillon in de Vaucluse vind ik wel okay. Heeft er eigenlijk vooral mee te maken dat het ‘la capitale du melon’ is, althans dat vinden ze daar zelf. En dat is nou toevallig eens een keertje niet overdreven. Ik ben dol op meloen en die uit de buurt van Cavaillon zijn het lekkerst. Heel goed dus dat die meloenen een IGP toegekend hebben gekregen, een Indication Géographique Protégée. Tot voor kort vond je in de supermarchés en op de markt vaak zogenaamde Cavaillon-meloenen die uit andere delen van Frankrijk, Spanje, Portugal of zelfs Noord-Afrika kwamen. Prettig geprijsd, daar niet van. Maar armoedig van smaak. Die oplichtingstruc mag nu niet meer. Alleen meloenen die daadwerkelijk uit Cavaillon komen, mogen onder die naam verkocht worden.
Wat ik eerlijk gezegd niet wist, is dat Cavaillon ook beroemd is in kringen van supersportieve types. Ik werd erover getipt door een neef die natuurlijk niet rookt en niet drinkt en die van de zomer de Via Ferrata van Cavaillon ‘gedaan’ heeft. De Via wàt? Vanachter mijn Mac ging ik op onderzoek uit. Ik denk nu: je moet wel gek wezen als je eraan begint, mij niet gezien. Ik lijd aan hoogtevrees en qua evenwicht ben ik niet altijd je dát. Kijk, je wandelt eerst de colline Saint-Jacques op, niks aan de hand. Maar daarna wordt het link, als je (over)moedig genoeg bent. Aan touwen langs rotswanden klimmen, over wiebelbruggetjes banjeren en nog zo het een en ander. Er zijn 2 routes: de Via Natura en de Via Souterrata, die elk 2 uur vergen. Wie echt in vorm is doet ze alle twee en is dan dus 4 uur bezig. Mijn neef dus. Je hebt een gedegen uitrusting nodig (touwen, helmen), gewoon te huur (€ 14) aan de voet van de St. Jacques. Je wordt geacht behoorlijk schoeisel al aan te hebben. De Via Ferrata is het hele jaar toegankelijk, maar niet als het regent of hard waait. Nogal wiedes. Ik vond een video waarop je zelf kunt zien hoe eng die Via Ferrata is. Weet je meteen genoeg. Maar misschien heb je ook wel zo’n durfal in de familie die een volgens mij levensgevaarlijk avontuur een ‘sportieve uitdaging’ noemt.
Nee, als ik in Cavaillon ben, ga ik liever genieten bij restaurant Prévôt van sterrenchef Jean-Jacques Prévôt, Avenue de Verdon. Superlunch voor maar € 34! Vind ik avontuurlijk genoeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven