Wat? Een wijnautomatiek? Yep, in Sorgues

wo 10 januari 2018

’t Is nou niet precies het eerste waar je aan denkt als je als wijnfijnproever van een goed glas wil gaan genieten: wijn uit de automaat. Maar het bestaat. In Sorgues (Vaucluse) opende onlangs de eerste, en het heeft echt helemaal niks met ‘even een glaasje uit de muur trekken’ te maken. Marie-Anne en Alexandre Bressy – uitbaters van wijnbar 18-59 – zouden je waarschijnlijk meteen vol afgrijzen de deur uitkijken als je dat zelfs maar als grap zou opperen. We hebben het hier namelijk wel eventjes over een ‘bar à vin’ waar de wijn uit een batterij Enomatic-automaten wordt geserveerd. Bijna 50 wijnen in totaal, en niet de minste. Behalve prettig geprijsde doordrinkertjes kun je ook een glaasje château d’Yquem 1988 of een Mouton Rotschild intappen. En er is keuze uit een reeks buitenlandse wijnen: Argentinië, Chili, Zuid-Afrika,Italië, wat op zich al heel bijzonder is in het wijnchauvinistische Frankrijk. Alles ‘à libre service’ dus je kunt je gang gaan en tappen wat je lekker lijkt. Vanaf het instapprijsje van € 2,50. En nee, je gooit geen munten in de machine en trekt een luikje open. Je koopt een prepaid card (€ 30-99, herlaadbaar en het hele jaar geldig) waarmee je langs de zes Enomatics wandelt, nadat je eerst de uitgebreide wijnkaart hebt bestudeerd, en maakt je keuze. De machine zal je voorzichtig en vakkundig het gewenste inschenken, een heel of een half glas naar keuze. Op de juiste temperatuur en zo fris alsof de fles zojuist voor je is ontkurkt. Dat komt doordat de Enomatic de getapte hoeveelheid wijn in z’n binnenste vervangt door een gas dat ook in de voedingsindustrie wordt gebruikt om producten vers te houden. Op die manier blijft de inhoud van geopende flessen tot wel drie weken vrij van kwaliteits- en smaakverlies.
En ja, bij zo’n proeverij moet je natuurlijk wel wat de knabbelen hebben. Dat kan, er is een uitgebreid assortiment ‘mets-vins’, aperitiefhapjes, een traditioneel kaasplankje of charcuterie. Maar je kunt ook een portie zeevruchten bestellen in de aanpalende écailler, en lunchen, brunchen of dineren in het naastgelegen restaurant aan de andere kant van 18-59. De naam? Nee, die heeft niks te maken met het ‘l’heure de l’apéro’ dat hier nèt een minuutje eerder dan elders begint. Het is gewoon het bouwjaar van het voormalige ‘hôtel de ville’ annex politiebureau waarin de wijnbar gevestigd is. Er wordt gezegd dat sommige ‘policiers’ nog wel eens blazen van verontwaardiging.
Wijnbar/restaurant/écailler 18-59, ancien Hôtel de ville de Sorgues, Place Charles de Gaulle. Maandag t/m zaterdag 8-13 uur, zondag 8-16 uur. Meer info: https://18-59.com/le-wine-bar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven