Not so Nice: chef Rieubland verkast

Raoul Duchemin schrijft al jaren over restaurants en eten & drinken in Zuid-Frankrijk, onder meer voor mijn tijdschrift Côte & Provence. Met enige regelmaat levert hij ook bijdragen aan ‘Kijk, Zuid-Frankrijk!’

Geen goed begin van het nieuwe jaar: kreeg een mailtje van het Negresco in Nice dat chef Jean-Denis Rieubland van Chantecler, het restaurant van dit legendarische hotel en tevens het beste restaurant van Nice, naar het noorden verhuist, de Champagne-streek. Heel slecht nieuws.
Ik ben nooit zo geneigd bij deftig-klassiek aangeklede eetzalen als die van Chantecler aan de Promenade des Anglais binnen te lopen. Maar bij Rieubland schoof ik graag aan, in passende kledij. Nooit vergeet ik zijn tarbot met algenboter, het lekkerste visje dat ik ooit voorgezet heb gekregen.
Jean-Denis Rieubland (1973) heeft het 10 jaar in de keuken van Chantecler (en de artistieke brasserie La Rotonde) volgehouden. Hij had eerder in het zuiden gewerkt, onder meer bij Eden Roc in Antibes, het Carlton in Cannes en Le Miramar in Théoule-sur-Mer. En toen dus Nice, een vrij riskante keus. Als opvolger van chefs als Alain Llorca en Michel del Burgo die nooit verder kwamen dan één Michelinster. Terwijl de nu al legendarische hotel-eigenaresse Jeanne Augier (inmiddels 94) minstens twee sterren eiste. Zoals de grote chef Jacques Maximin dat in haar restaurant eerder voor elkaar had. Het lukte Rieubland die 2e ster te heroveren en vast te houden, hij mocht dus blijven. Het is meer dan jammer dat hij nu uit Zuid-Frankrijk verdwijnt. Heeft allicht te maken met gedoe bij het Negresco. Mme Augier is onder curatele geplaatst, vooralsnog wordt het hotel namens justitie door een advocate geleid. Het personeel vreest voor ontslagen. Dit zou Rieubland, die aan het hoofd stond van een brigade van 25 koks, ertoe gebracht kunnen hebben naar het noorden te emigreren.
Raoul Duchemin

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: