Recept van de week: Slappe hap soep

vr 12 januari 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is helemaal niks hier, sinds de griep heeft toegeslagen. Jawel, ik ben aan de beterende hand hoor, na een dag of zeven koortsig snotteren en crisis-gehoest heb ik vanmorgen de uitgewoonde longen maar eens fris te drogen gehangen in de knisperende vrieskou. Een stevig rondje stappen met de honden zou de boel wel opkalefateren, dacht ik. Viel toch een tikkie tegen; de brievenbus aan het eind van het pad – een minuutje of tien wandelen bergopwaarts – leek ineens veel verder weg te liggen dan gebruikelijk, ergens in Siberië of zo. En als je dan uitgeput bij thuiskomst aan de net aan zíjn snotronde begonnen echtgenoot moet vertellen dat de krant helaas nog niet bezorgd was, dan kakt zo’n moedig begonnen dag genadeloos in. Eén en al slappe hap kortom, nog te lamlendig om een vaatdoek op te tillen, laat staan eens lekker de keuken in te duiken voor een rijke lunch. Moet je ook niet aan denken trouwens; als er iets je trek bederft is het wel een stevige griep, óók als je al in de nasleepfase zit en nog steeds niks echt goed ruikt. Maar ik vond het wel mooi geweest, tijd voor een schop onder de kont. Maar ’t moest wel snel, en liefst blindelings in elkaar geknutseld kunnen worden, lang op de benen staan zit er nog niet echt in. Dus werd het sopa de ajo, een knoflook/uiensoep die ik ooit opdeed op een hoogzomers terrasje op de Plaja de Naranjas in Marbella (ja ja, ik kwam ook vroeger al op de gekste plekken) en die ik sindsdien blindelings in tal van varianten kan bereiden.
De versie van vandaag is mildpittig; voor de echte pep(er)soep is meer conditie vereist. En o ja, geef er vooral géén knapperig stokbrood of croutons bij, tenzij op de bodem van het bord, bedekt met hete soep zodat het lekker kan soppen en ook zere kelen het aankunnen. Maar een ijskoud glas rosé erbij? Wel twee!

Ingrediënten:
1 liter groentebouillon (van tablet)
1 grote ui
8 tenen knoflook
1 grote aardappel
1 afgestreken theelepel gemberpoeder
2 eieren
droge witte wijn
zout en witte peper
olijfolie

Bereiding:
Schil de aardappel en snij ‘m in kleine blokjes.
Breng 1 liter water aan de kook met de groentebouillontablet en de aardappelblokjes.
Pel en snipper intussen de ui, pel de knoflooktenen.
Klop de eieren los in een kommetje.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui erin aan. Knijp de knoflooktenen er boven uit, roer even een paar minuutjes om op laag vuur, giet er een scheut witte wijn bij, roer los en kieper de prut bij de hete bouillon.
Doe het gemberpoeder erbij en maak op smaak met peper en zout. Laat nog even door pruttelen tot je zeker weet dat de aardappelblokjes gaar zijn.
Voeg al klutsend met een vork of zo’n ei-ding de losgeklopte eieren aan de soep toe, zodat er sliertjes ontstaan. Dat geklop verpulvert meteen mooi de gare aardappelblokjes.
Heet opdienen. Mèt dat ijskoude glas ernaast. Worden we vast allemaal beter van.

4 gedachten over “Recept van de week: Slappe hap soep”

 1. Hi Renée,
  Je bent het nieuwe jaar dus niet zo glansrijk begonnen, toch voor de rest van het jaar, veel liefde, genegenheid en goede gezondheid.
  Ik startte evenmin goed, kwam gisteren na 1 dag onderzoeken i.v.m. met een aanstaande rugoperatie, uit het ziekenhuis, was al donker.
  Werd gesneden door iemand die hard doorrreed, terwijl ik op m’n kop in een greppel terecht kwam.
  Wonder boven wonder kwamen mijn man en ik er levend en zonder beschadigingen uit, de schrik is nu uit de benen en we gaan positief ingesteld aan 2018 beginnen.
  Blijf je artikelen en recepten lezen, altijd een oppepper.
  Liefs en snel allebei weer fit met de honden op pad.
  Jacqui.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Allemachtig Jacqui! Dat kun je dan ook wel een knallend nieuwjaar noemen. Wat een geluk hebben jullie gehad dat je er met schrik en slappe knieën vanaf bent gekomen!
   En ja, dat gaan we doen met z’n allen: positief 2018 in. Alle liefs en goeds en moois! Renée

 2. Antje Keller-van Mol

  hoi Renée,
  Inmiddels alweer weken later.
  Hopelijk ben je weer helemaal gezond!
  In mijn familie zijn ze ook uit de running.
  Heftig en het opknappen gaat ook niet vlot.
  Op naar het licht en dat merk je elke dag.
  Laat het voorjaar maar komen.
  De natuur loopt hier en daar veel te vroeg uit
  door de hoge temperatuur. Er zijn lammetjes
  geboren.
  Geniet in het heerlijke Zuiden!
  Hartelijke groet, Antje

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   We springen weer vrolijk rond Anke, merci! En ook hier loopt alles al uit. Helaas gaat het vannacht en de komende dagen flink koud worden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven