De Cathédrale ‘connecté’ van Aix-en-Provence

di 13 maart 2018

Metersdikke muren waar geen signaal doorheen komt, dus ook geen verbinding met internet om via je mobieltje wat meer aan de weet te komen dan er op de bordjes bij de ingang staat: een monumentale kathedraal, kerk of ander antiek bouwwerk bezichtigen betekent vaak vooraf uitpluizen of achteraf uitvinden wat je nou eigenlijk precies gezien hebt. Hoeft niet meer. De Cathédrale Saint-Sauveur in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) heeft als eerste monumentale kathedraal van Frankrijk ‘interactieve stenen’. Je kunt er nu geheel ‘connecté’ doorheen wandelen. Die stenen zijn eigenlijk gecamoufleerde bluetooth zender/ontvangers, en het werkt zo: thuis of bij de ingang van de kathedraal download je de gratis app (ook in het Engels) en dan zet je de bluetooth-functie van je mobieltje aan. Vervolgens krijg je – met je telefoon in de off mode – bij alle interessante bezienswaardigheden tekst en uitleg, een video (plug je headset in), een plattegrond, een 360º overzicht of een kwisje met historische weetjes te zien en te horen. Zo bezichtig je het indrukwekkende gebouw, met schitterend middenschip uit de 12e eeuw, doopvont uit de 5e eeuw, tal van kunstwerken en prachtig houtsnijwerk, toch net even anders. Dat alles zonder je mobiele netwerk en dus je beltegoed te belasten. De Cathédrale Sainte-Marie-Majeure in Marseille wordt binnenkort ook interactief, meer monumenten volgen binnen afzienbare tijd.
Hier kun je de app downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven