In het holst van de ochtend wakker geworden van een hels kabaal: de druivenoogst is begonnen. Eerder dan normaal, maar het weer was er dan ook naar: een zeiknat voorjaar dat veel te lang duurde, meteen gevolgd door een hittegolf die – afgezien van een kleine pauze – nog steeds niet afgelopen is. Tja, dan rijpen de druiven sneller dan normaal. Maar het belooft een schitterende oogst te worden. Dan zeur je dus niet als de ‘tractoristes’ midden in de nacht – omdat het overdag te heet is – met veel herrie en schijnwerpergeweld aan de pluk gaan. Althans, ik niet.
En helaas voor degenen die het me de vorige keer kwalijk namen dat ik over ze schreef, ik kom er toch weer op terug: de toeristen. Die klagen dus wel. En niet alleen over de herrie die nu eenmaal met de oogst gepaard gaat, daar kan ik me nog iéts bij voorstellen als je nietsvermoedend na een avondje uit met een glaasje wijn of wat, je tentje of je bungalow bent ingedoken om eens lekker door te pitten. Al denk ik wel: ‘die wijn had je niet gehad zonder die nijvere druivenplukkers’. Maar ik ben op z’n minst een beetje verbaasd als er door toeristen ook geklaagd wordt over het spelletje pétanque dat er ’s avonds op de boules-baan van het dorp gespeeld wordt. Men ergert zich blijkbaar aan het geluid van de metalen ballen die op elkaar ketsen, aan de kreten van bewondering en/of afkeer bij een mooie of mislukte worp, aan het gezellige gepraat en gelach, aan de glaasjes pastis die stiekem vanuit het eigenlijk gesloten café worden aangevoerd. Die klachten komen bij de mairie terecht. En in Decazeville (Aveyron) hebben ze de burgemeester zelfs zo gek gekregen dat hij het jeu-de-boulesspel van ’s avonds 23 uur tot ’s ochtends 8 uur verboden heeft. Die man is gek, denk ik dan.
Maar de toeristen zijn gekker. In de Bouches-du-Rhône klaagde een familie die in een dorpje een huis pal naast de kerk had gehuurd, dat de klok te luid luidde, en te vroeg. Of die maar even afgezet kon worden. En in Le Beausset (Var) kreeg de mairie klachten over een haan die zich wel erg matineus manifesteerde. Of die niet…?
Maar het meest verbijsterd was burgemeester Georges Ferrero van dat plaatsje, nog over de klachten die binnenkwamen over onze cigales. “Dat geluid! Daar werden ze gek van. Of dat niet wat zachter kon, en of er geen insecticide voorhanden was om eens en voor altijd een einde aan die pokkenherrie te maken. Ze hadden de tuinslang al op de bomen gezet (met deze droogte!), maar dat hielp niet”, vertelde hij tegen de Var Matin.
Hij heeft ze waardig van repliek gediend. En uitgelegd dat de cigale het symbool van de Provence is en onderdeel uitmaakt van ons natuurlijk erfgoed, waar elke Provençaal terecht trots op is. “En ze maken geen pokkenherrie, ze zingen.” Hij werd uitgescholden.
Ik belde onze mairie. Of het hier ook zo was? Ik moest de hoorn (ja ja, ik heb thuis nog een ouderwetsche telefoon) een eindje van m’n oor houden. Je wilde niet weten wat voor klachten ze kregen, barstte de gemeentesecretaresse los, die trouwens in Haarlem is geweest en daar lyrisch over is; sinds ik dat weet is dat haar bijnaam.
“Vertel maar.”
“Ze klagen over àlles! Dat de straatverlichting voor hun raam niet uitgaat ’s nachts, dat de pizzeria stankoverlast geeft, dat er honden los lopen, dat de bakker altijd te snel is uitverkocht, dat de épicerie te duur is, dat de winkels tussen de middag gesloten zijn, dat het office de tourisme altijd dicht is (dat klopt trouwens, maar bij het gemeentehuis vind je dezelfde info), dat de boules-baan teveel ruimte van de parkeerplaats afsnoept, dat als die volksfeesten (we hebben er inderdaad een paar vide greniers en aïoli’s op rij in augustus) een ramp zijn, en dat het altijd herrie is ’s nachts. En als je dan vraagt wat voor herrie, roepen ze doodleuk ‘krekels’. Maar onze cigales zingen ’s avonds, niet ’s nachts! Maar je hoort ze nooit over hun eigen feestjes of die vreselijke rolkoffertjes die ze zelf meeslepen, dat is pas herrie!” Ze was zó verontwaardigd dat ze er bijna in bleef.
“Wat zijn dat dan voor toeristen? Waar komen ze vandaan?”
“O, uit Engeland, uit België, uit Nederland. Maar de grootste klagers zijn ‘les nordiques français’, van Bordeaux tot Parijs (voor een Provençaal is iedereen die boven Montélimar woont een noorderling). Die staan al strak van de stress bij het minste geluid, waarschijnlijk omdat ze niet tegen de warmte kunnen. Maar razen kunnen ze als de beste!”
“En wat zeg je dan, als ze uitgeraasd zijn?”
“Ecxusez moi, mais vous êtes en Provence! En dan hang ik op. Of ik sluit de balie.”
Hier heb ik maar één woord voor: chapeau! Dat zei ik dan ook.

19 gedachten over “Herrie”

 1. Ha ha! Hier ging op verzoek van het hotel de kerkklok niet om 07:00 uur maar ‘pas’ om 08:00 uur. Maar toen het hotel de deuren sloot is dat meteen weer teruggedraaid. Zo stond er laatste ergens in een krant dat een Engelse dame op vakantie in Spanje zich achteraf bij haar reisbureau had beklaagd over het grote aantal Spanjaarden en nog wat van die onzin zaken. Dat geluid van die cigales hebben we destijds opgenomen en jaren als ringtone gebruikt. Hier een aardige opsomming: https://www.ad.nl/reizen/10-absurde-reisklachten-kunnen-jullie-die-sieneuml-sta-niet-afschaffen~ab85809d/

 2. Ha ha wat vreselijk Hier op Scheveningen kunnen ze er ook wat van de vuurtoren die hun wakker hield met het licht De lucht van visroken .De lucht van de haven en ook nog die herrie van de visserboten. Deze klachten zijn van nieuwe bewoners. Niet van de echte Scheveningers die janken alleen maar over wat er zoal aan het verdwijnen is. Laat het in godsnaam niet zo ver ko men in Frankrijk Zijn juist de dingen die Frankrijk ,Frankrijk maken

 3. Een lijst van klachten van klagende burgers in Amsterdam is in mijn ogen juist terecht.
  Toeristen verliezen elk fatsoen wanneer zij hun koffers inpakken.

  Maar jouw column heb ik weer met een glimlach gelezen.

  Vrolijke groet,

 4. Afgelopen week sliep ik op een boot in de haven Hyeres. Van de 6 avonden waren er 5 waarbij er tegen 21.30 uur er een buitendisco of café’s die zelf een band hadden ingehuurd muziek begonnen te maken. Nou ja wat heet muziek.
  Op de kade waar wij lagen hoorden wij alleen een hele zware (dreun) beat waar zelfs mijn oordoppen niet op berekend waren. Je zal daar toch wonen in die lieflijke flats met uitzicht op de haven!!!!
  Hoezo kerkklokken, hoezo cycales, hoezo gewoon stilte om te slapen.
  Normaal gesproken werd het pas rustig tegen half twee s’nachts met uitzondering van een avond pas om 3.30 uur. Oordoppen dus niet vergeten de volgende keer…..alhoewel volgende keer?? We zijn gewoon een dag eerder naar huis gegaan en kunnen weer zonder doppen slapen.
  Jammer voor de mensen die er permanent wonen.
  Feestje een keer prima, maar dit is echt abnormaal en we hadden gelukkig geen kleine kids meer bij ons!!
  Volgend jaar maar iets in Nederland op
  het water zoeken. C’est la france ?? et alors!

 5. Leuk stukje weer! Toch struikelde ik – pietlut en kommaneuker die ik ben – ergens over. Namelijk over de naam van dat dorpje in de Var waar de toeristen de haan het kraaien wilden verbieden. Moet dat niet Le Beaucet zijn (dus met er. ‘c’ in plaats van twee ‘s’ sen? Ik heb dat dorp vaak bezocht omdat er een restaurant(je) zat dat een Bib Gourmand had – destijds nog een ‘rode R’ geheten…

 6. Wij wonen sinds april dit jaar in de Haute Vienne, tussen de met name ‘s nachts loeiende koeien. En overdag op vaste tijden huilende jachthonden, als ze te eten krijgen. Maar in Nederland onder de polderbaan, dus tellen wij onze zegeningen. Nooit meer Boeings. Op zoek naar ”hoe word je vrienden met Fransen” kwam ik deze site tegen, onderaan de pagina 20 in mijn ogen waardevolle tips.

  http://www.rocherouge.fr/nl/columns201011/nov11.html

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ja, dat lawaai van die koeien en die jachthonden zullen jullie wel ‘oorverdovend’ vinden ?, al gaat het gehuil van jachthonden die een buit op het spoor zijn echt door merg en been hoor, daar kom je van de winter nog wel achter.
   En leuk, die tips. Blijf vooral m’n blog volgen en blader af en toe eens terug, dan weet je hoe het in de praktijk gaat. Bienvenue!

 7. “Toon respect. Het lijkt zo simpel, maar sommige Nederlanders hebben de gewoonte om voortdurend te kankeren, te klagen en op allerlei futiliteiten kritiek te hebben. Zet die vervelende gewoonte opzij en het leven wordt ineens veel leuker”

  Inderdaad. ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven