Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik heb een tijdje in Portugal gewoond, en daar heb ik een grondige hekel aan sardientjes gekregen. Ze vormden er zo’n beetje het nationale lunchgerecht en je kon ze op geloof ik wel op zeven verschillende manieren verbrand krijgen. Als je tegen de middag over straat moest róók je dat niet alleen, je kon ook vaak een blauwe walm over stad en land zien hangen. Na verloop van tijd kon ik dus geen sardientjes meer zién. Met één uitzondering: paté de sardinha, een lekker smeerseltje dat je in vrijwel alle restaurants bij je aperitiefje kreeg.
Heerlijk vond ik dat. Helaas, in Frankrijk heb ik het nooit ergens kunnen krijgen. Maar kijk aan, wat stond er vanmorgen in de Var Matin? Een receptje voor ‘mousse de sardines’. Ik wilde al doorbladeren, maar de dwingende vinger van de echtgenoot hield me tegen, hij is wèl van de sardientjes: “Dat vond jij toch óók lekker?”
Ik keek nog eens. “Hm… zou kunnen.”
En het kon. Vanmiddag voor de lunch gemaakt, helemaal niet verkeerd. Bon, het is niet exact de Portugese versie, maar stiekem denk ik dat ik deze – met ‘frmage frais’, mosterd en een scheutje whisky – eigenlijk lekkerder ga vinden.

Ingrediënten:
1 blikje sardines op olijfolie (100 gram uitlekgwicht)
150 gram ‘fromage frais’ (Carré Frais, Philadelphia, St Moret o.i.d.)
1 sjalot of een klein uitje
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse peterselie
½ bosje bieslook
1 theelepel mosterd
2 eetlepels whisky
1 eetlepel Xeresazijn (= sherry-azijn, ciderazijn mag ook)

Bereiding:
Pel en snipper de ui, hak de peterselie fijn, snipper de bieslook (hou wat achter voor de garnering), pel de knoflookteen.
Laat de sardientjes uitlekken, haal de staartjes eraf en als er nog een graat in het midden zit, die ook. Prak ze fijn en stop ze in de keukenrobot. Knijp de knoflookteen erboven uit. Voeg de ui, de peterselie, de bieslook, de mosterd, de whisky en de azijn toe. Maal alles grof en doe over in een kom. Meng er de ‘fromage frais’ doorheen.
Bewaar in de koelkast, bestrooi voor het opdienen met de achtergehouden bieslook en serveer met wat geroosterd brood en een koel glaasje wit. In Portugal was dat een Monte Velho vinho branco. Niet te vinden in Frankrijk. Maar een glaasje van de dorpscave past er ook prima bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven