Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Vandaag fête de la musique. Ergens in de vorige eeuw bedacht als muzikaal volksfeest op de langste dag van het jaar. Aan de wieg ervan stond ene Joel Cohen, een Amerikaanse componist/musicus, afgestudeerd aan Harvard en gespecialiseerd in Middeleeuwse en Renaissance-muziek. Cohen werkte tijdens zijn studiejaren namelijk een tijdje als producer voor de radiozender France Musique, en bedacht in 1976 dat het wel leuk zou zijn als er op de langste dag van het jaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat overal muziek gemaakt zou worden. Dus echt Frans is het voor oer-Frans versleten Fête de la Musique eigenlijk niet. Maar een kniesoor die daarop let, want wat begon als een lokaal Parijs feestje, werd in 1982 opgepikt door de toenmalige Minister van Cultuur Jacques Lang die er echt werk van maakte. Sindsdien heeft het Fête zich als een olievlek over heel Frankrijk verspreid en wordt het gretig gevierd. In steden, dorpen en gehuchten, met ‘n’importe quoi’ dat je maar onder muziek kunt verstaan. Van een geïmproviseerd kinderkoortje tot en met een spetterend popconcert en alles wat daartussenin zit: het gaat om het idee. Straten worden afgezet, cafés blijven langer open, er staan barbecues voor de deur, en er wordt gedanst. Reserveren of een kaartje kopen hoeft niet, want het is overal feest. Nou ja, bijna overal dan.
Bij ons op het dorp blijft het stil, want er is niets geregeld. “Zoals elk jaar”, zei de kroegbazin vanochtend toen ik haar er vorig jaar naar vroeg. “Niks door de burgemeester, niks door de winkeliers. We moeten het weer van de Engelsen hebben.” Ik begreep wat ze bedoelde. Al jaren achtereen strijkt een hele horde Britten op de 21e juni neer in het dorp. Op het caféterras, maar ook ruim eromheen bezetten ze met meegebrachte plastic tuinsetjes elk vrij plekje op het dorpsplein en de trottoirs in de omgeving om er een geheel Angelsaksische maaltijd te verorberen. Met meegebrachte proviand uit alufolie, plastic schalen en zelfs rieten picknickmanden. Het is een vaste club, met een (vakantie)huis ergens in de buurt. “Ze vragen elk jaar netjes of het mag”, had de kroegbazin me al eens uitgelegd. “Een soort van reünie of zo. Mij best, ik ben geen restaurant, ik moet er niet aan denken, en ik verdien zo toch nog aardig, want ze drinken lekker door.”
Dus ook dit jaar heb ik niets op het dorp te zoeken tijdens het Fête de la Musique. Tenzij ik naar het gekletter van Brits bestek wil luisteren. Non merci, dan maak ik wel herrie in m’n eigen keuken. En wordt het een Italiaanse bruschetta, lekker knapperig en rijkelijk belegd geroosterd boerenbrood. Op het eigen terras. Glaasje rosé erbij, moppie Bach op de achtergrond. Klinkt ook de echtgenoot als muziek in de oren.
Ingrediënten:
4 sneden stevig boerenbrood
2 grote tomaten
4 zongedroogde tomaatjes
12 zwarte olijven (ontpit)
1 teen knoflook
rolletje geitenkaas
1 eetlepel pesto
4 grote basilicumbladeren
1 theelepel herbes de Provence
olijfolie
peper uit de molen
Bereiding:
Haal kop en kont eraf en snij de tomaten in dunne plakken.
Snij de zontomaatjes en de basilicumbladeren in dunne reepjes, snij de olijven in ringetjes.
Snij van het rolletje geitenkaas 16 plakjes (geen kontjes).
Grill intussen de sneden brood aan twee kanten goudbruin, pel en snij de knoflookteen doormidden en wrijf de sneden daar stevig mee in.
Besmeer de sneden met pesto, draai er wat peper uit de molen overheen en beleg met de plakken tomaat. Verdeel daar de zontomaatjes, de olijfringetjes en de reepjes basilicum over (hou wat basilicumsnippers of olijvenringetjes achter voor de garnering). Leg de plakjes geitenkaas er bovenop en bestrooi ze met de herbes de Provence.
Leg de sneden even onder de hete grill tot de kaas min of meer gesmolten is.
Meteen serveren. Er kan vanzelfsprekend een feestelijk glas rosé bij.
Lekker voor volgende week, als we een hittegolf krijgen!
Hoef je niet te lang in de keuken te zweten ;-]
Die Franse ‘uitvinding’ op de 21e juni mag van mij best Europees worden overgenomen. De keren dat ik het meemaakte waren altijd bijzonder.
Geniet er maar van Toos. Inmiddels doen trouwens ook andere landen mee, dus wie weet?