Vroeger is er nog

do 3 oktober 2019

Prima weer nog vandaag. Volop zon, graadje of 25 en de mistral was gelukkig een dagje ‘en grève’. Ik ben dan wel van de sport (rugby, wielrennen, le foot), maar ik ben lang niet altijd fan van die andere Franse nationale sport: staken. Alleen als die mistral er even een stakinkje tegenaan gooit, dán hoor je me niet. Hoewel, da’s ook niet helemaal waar. Van de zomer, toen het zo overdreven heet was, verlangde ik juist wél naar de aanhoudende klaroenstoten van die beruchte wind. Iets van verkoeling was toen meer dan welkom geweest. ‘Waar is de mistral als je ‘m nodig hebt?’, verzuchtte ik soms. Tegelijkertijd ook met gekruiste vingers hoor: gortdroge natuur + aanwakkerende wind + 1 gek met een lucifer: bosbrand gegarandeerd. Dan liever een mistralstaking.
Enfin, het werd dus lunchen op het terras. Ik vind: mij pakken ze niet. Zolang het nog kan, lekker buiten eten! Moet je wel weten dat een van mijn heimelijke genoegens is: tijdens een maaltijd de krant lezen. Hoort niet, weet ik ook wel. Maar ja, er zijn wel meer dingen tijdens mijn opvoeding (en daarna) nogal fout gegaan.
In de Var Matin die ik bij de tabac in het dorp had gescoord (laatste exemplaar!), las ik naast m’n bordje over de resultaten van een onderzoek: 69% van de Fransen vindt dat vroeger alles beter was. En 55% van hen vreest in het hier en nu voor armoede.
Ik legde de krant weg, zette mijn leesbril af, schonk nog een glaasje rosé in en keek om me heen. Zo verkeerd zat ik hier niet. Het bos, de rivier, de vogels. Vroeger? Dat was in mijn geval Rotterdam, oud-Mathernesse, arbeiderswijkje met lucht- in plaats van echte kastelen. Verder geen diepere gedachten of zo hoor, maar ik zat hier toch maar te lunchen in de Zuid-Franse zon. Dan vraag je je vanzelf af: was het 30 jaar geleden – toen ik hier kwam wonen – echt beter dan nu? Wat veel Fransen dus vinden. Tuurlijk, in Parijs is het leven heel anders dan bij ons op het platteland. Dus wat zegt zo’n enquêtecijfer nou eigenlijk? Ik roep al jaren dat Frankrijk helemaal niet bestaat. Een optelsom van allemaal totaal verschillende wereldjes, meer is de natie niet, nooit geweest ook. Iemand uit Normandië heeft nou eenmaal niks met onze Provençaalse levensstijl, om maar wat te noemen. En omgekeerd.
En toch ging ik prakkepeinzen. Dertig jaar ‘dans le Sud’, was het destijds beter dan nu? Wat bedoelen ze bij zo’n onderzoek eigenlijk met ‘beter’? Toen ik hier kwam wonen, was het in elk geval een stuk rustiger, maar ook veel armoediger. Wat wijngaarden, een paar van die überbejaarde gehuchtjes op instorten, en verder niks. Ik heb mijn omgeving nogal zien veranderen. We werden internationaal ontdekt, het toerisme, dat fenomeen van het tweede huis. Ik zag het gebeuren en dacht vaak: liever niet. Ze hebben mij niks gevraagd, gelukkig vraagt niemand mij ooit iets, maar ik zou bij die 69% van de Fransen horen: ja, vroeger wás het hier beter! In het stadje verderop hebben ze inmiddels een McDo, de routier langs de Départementale ging eraan kapot. Ik bedoel maar. En vroeger hadden we in een dorpje als het mijne nog gewoon een dokter.
Ik snap best dat niet alles kan blijven zoals het was. Anders reden we allemaal nog in een 2CV waar ik trouwens niets op tegen zou hebben. Het is waar: dat Zuid-Frankrijk, waar ik drie decennia geleden zo’n beetje verliefd op werd, dat is er niet meer. Maar of we nu beter af zijn? Kennelijk denken ze zelfs in Parijs dat er veel verloren is gegaan.
Ik zat een tijdje voor me uit te staren, tapte nog een glaasje rosé in, overpeinzingen moet je koesteren. Daar dacht de luid miauwende kat van de verre buren anders over. Ook zíjn lunchtijd, hij had gelijk. Hij was er zelfs de rivier voor overgestoken (via het bruggetje hoor!). Terwijl ik hem wat extra lekkere brokjes gaf – in de huiselijke kring bekend als party drugs – bedacht ik dat ik eigenlijk ook wel voor dit nieuwe Frankrijk gekozen zou hebben. Jawel, er is veel veranderd. Maar sommige dingen zijn gebleven. Nabuurschap bijvoorbeeld. Zo vroeger is vroeger nou ook weer niet.

13 gedachten over “Vroeger is er nog”

 1. meseure christine

  wat ben ik jaloers, hier een 6-tal km van de Oostendse kust ,is het op de middag een 12 graden,al leef ik op de ‘boerenbuiten’; ‘t is hier binnen eten !

 2. Cora de Jongh-Lichtenveldt

  Nog een jaartje. Dan kan mijn man ook stoppen met werken en kunnen we ook buiten de schoolvakanties in ons geliefde Tourrettes verblijven.

 3. Ans Keller-van Mol

  Het is toch geweldig wonen in de Provence met al zijn heerlijkheden en schone lucht!
  kan je in de randstad onderhand niet meer zeggen met vreselijke luchtverontreiniging
  en verkeerslawaai! Laatste jaren vreselijk verandert. Ik woon in Rotterdam.
  Jaren lang in de Provence op vakantie geweest in de buurt van Apt.
  Geniet en koester al het moois wat de Provence te bieden heeft!

 4. “Ik roep al jaren dat Frankrijk helemaal niet bestaat. Een optelsom van allemaal totaal verschillende wereldjes, meer is de natie niet, nooit geweest ook.” Ik snap wat je bedoelt. Maar om er even serieus op in te gaan, ken jij ‘The Discovery of France: A Historical Geography’ van Graham Robb? Zo nee, dan zou je dát eens moeten lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven