Kattenkabeljauw met preisausje

vr 4 oktober 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tuurlijk, dierendag vandaag. Maar de kat van de overkant-van-de-rivier-buren wordt toch wel heel erg brutaal. Zit je nietsvermoedend op kantoor te werken, klinkt er – ruim na lunchtijd hè – ineens halverwege de trap een dwingend gemiauw. Madame had tussen de middag blijkbaar iets beters te doen gehad en kwam dus wat verlaat snacken. Maar wel vlug een beetje ja! Waartoe heeft men personeel tenslotte? En dan te bedenken dat het minimormel een maand of wat geleden nog amper het erf op durfde, we hebben twee honden tenslotte. Maar beetje bij beetje werd er terrein veroverd. Eerst wat dichter bij het huis, dan een voorzichtige neus door het kattenluikje, daarna een verkennend rondje keukentafel en vervolgens in paradepas langs de bank waarop de honden liggen te pitten. Toen elke blafreactie uitbleef en er slechts zuchtend werd geconstateerd dat er alwéér zo’n sluiperig secreet door de woonkamer wandelde, wist Nietzovega – zoals we ‘m inmiddels genoemd hebben – genoeg: hier komen we voortaan normaal eten. Dat moet ik even uitleggen. Thuis, aan de overkant van de rivier, heerst een streng en biologisch verantwoord vegetarisch regime. Oók voor die kat. Die dat verantwoorde groenvoer niet te vreten vindt. En dus op jacht gaat. Wat niet altijd een volle maag oplevert. Dan is het kattenbakje van ónze kat een veel gemakkelijkere prooi, vandaar de steeds frequentere bezoekjes. En uiteindelijk de totale overname van huismensen en –dieren. Met één uitzondering dan: onze eigen kat moet die indringer niet. Als ie ‘m betrapt schopt hij hem het huis uit. Vinden wij weer geen goed idee. We proberen ze langzaam aan elkaar te laten wennen. Gaat moeizaam, maar we maken vorderingen. Vandaag hebben ze zelfs naast elkaar op de keukentafel een bakje pretbrokjes opgesnoept. Dierendag tenslotte!
Dus moeten wij ook maar iets diervriendelijks eten: kabeljauw met preisaus. Ja ja, beetje dubbel, een vis is ook een dier, maar net als de katten vind ik een smakelijk visje niet te versmaden. Gaan we in elk geval voor verantwoord gevangen kabeljauw, bij voorkeur met MRC label. Maar of het van de vega-buurvrouw mag…

Ingrediënten:
400 gram dos de cabillaud (kabeljauwrug, zonder graat)
1 prei
2 tenen knoflook
1 laurierblad (of 2 kleintjes)
1/2 bouillontablet
1 glas droge witte wijn
scheut olijfolie plus klontje boter
beetje bindmiddel (maïzena, sauceline, aardappelzetmeel)
peper uit de molen

Bereiding:
Snij het wit van de prei in dunne ringetjes.
Pel de knoflooktenen.
Laat de boter met de olie smelten in een braadpan (niet heet laten worden!).
Doe het glas wijn plus de bouillontablet en het laurierblad bij het boter/oliemengsel. Breng aan de kook en bindt lichtjes met het bindmiddel: géén dikke pap van maken, alleen een klein beetje binden.
Doe de kabeljauw en de prei erbij en laat alles maximaal 10 minuten met het deksel op de pan stoven op héél laag vuur: het mag beslist niet koken. Kijk na een minuut of 6 of de kabeljauw al gaar is; de lamellen moeten nog een beetje doorschijnend zijn.
Schep ze uit de pan zodra ze gaar zijn, verdeel over de borden en giet de saus uit de pan erbij, plus een draai peper uit de molen. Geef er knapperig gekookte groene groenten bij (broccoli, sperziebonen, fèves) en eventueel iets van aardappelen of rijst. En een glaasje wijn natuurlijk. We kunnen voorzichtig aan een lichte rode gaan denken, maar de vin nouveau komt pas half november. Ik hou het nog even op rosé.

2 gedachten over “Kattenkabeljauw met preisausje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven