Op de fiets

zo 6 oktober 2019

Peter Hooft is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Door Peter Hooft

Ik ben geen fan van Saint-Tropez. ’s Winters is het nog wel een doenlijk stadje waar dan lekker niks te beleven valt. Maar in het hoogseizoen moet je er vooral niet wezen. Tenzij je als een circusartiest over hoofden wilt lopen. Als het je vanwege de file al lukt voor donker te arriveren. Oké, overdrijven is ook een vak. En dat van die pont uit Sainte-Maxime weet ik ook wel.
In St. Trop is nu enige opschudding ontstaan. Burgemeester Jean-Pierre Tuvéri ziet de fiets niet zitten. Een debat in de gemeenteraad over een fietspad langs de Route de Salins. “Moet dat wel?”, vroeg de maire zich af, “fietsers houden zich aan geen enkele verkeersregel!” Hij gaf in overweging ook gefiets in zijn stadje te verbieden. Dat vonden de gemeenteraad en ik wel een beetje eigenaardig. In St. Trop’ moet je steeds oppassen voor auto’s, vaak in de sfeer van de Ferrari’s, verder vooral scooters, en motorfietsen. Ze rijden er niet hard. Maar toch.
Aan de andere kant: die Monsieur Tuvéri heeft ergens wel gelijk. Met fietsers is het in deze omgeving kwaad kersen eten. Om de een of andere reden heeft fietsen in Zuid-Frankrijk een soort cult-status verworven. Minstens één keer in je leven de Mont Ventoux op, in andere kringen moet je een keertje naar Mekka.
Ik vind dat er veel teveel ongeorganiseerd gefietst wordt door ongetrainde toeristentypes. Die voor de gezelligheid of zo in vriendenkringverband een stukje pedaleren. Geen idee van enig hellingspercentage, en het liefst naast elkaar blijven rijden. Beetje ouwehoeren, met sport heeft het niks te maken.
Ik rijd daar dan in mijn auto achter, zo’n pelotonnetje van potentiële brekebenen. Gewoon op weg naar mijn werk. Inhalen? Linke soep, met al die bochten. Als je al de kans krijgt, want de nep-wielrenner waant zich ‘king of the road’. Onder het motto: ga je nou in elk geval een beetje aan de kant, toeter ik dan. Het resultaat is dat men mij in agressieve gebarentaal inprent dat ik me vooral gedeisd moet houden. Rustig aan meneertje, we zijn hier op vakantie. Ik dus niet. Nu het oktober is, zijn ze gelukkig opgehoepeld.
De burgemeester van St. Trop’ heeft gelijk: al dat gefiets, dat moet maar eens aangepakt worden.

3 gedachten over “Op de fiets”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Gezond? Je zou het niet zeggen als je al die bolbuikige gelegenheidspedaleurs ziet, die bovendien ook nog eens lijken te solliciteren naar onbeperkt gips. Peter Hooft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven