De druiven zijn zuur

do 7 november 2019

Zag vandaag in de Var Matin dat Schiphol zomaar het Franse nieuws had gehaald. Vanwege die piloot van Air Europa die per ongeluk op het verkeerde knopje had gedrukt waardoor de Nederlandse terrorismebestrijders meteen massaal waren uitgerukt en Pier D hadden afgesloten. Had ik de avond ervoor op de televisie gezien. Prima en adequate actie, de rest van Schiphol had er nauwelijks last van, een beetje vertraging hier en daar en verder ‘business as usual’. Maar volgens het Franse nieuws was er sprake van enorme chaos op de ‘bijna drukste luchthaven van Europa’ en werd het ‘fausse alerte terrorisme’ breed uitgemeten. Met op BFMTV en CNews videobeelden van horden mensen die zich in de vertrekhal (maar dat is altijd zo) ophielden, en van een lege gang met dranghekken waarachter niemand stond. Plus wat plaatjes van aanstormende politievoertuigen en gewapende ME’ers of zo, en een kluitje klonterende agenten in gele hesjes, want gele hesjes doen er hier in Frankrijk altijd toe. Kan ik snappen, er is hier al tijden genoeg terrorisme, oproer en onrust om op aan te slaan bij zo’n mogelijke aanslag dan wel kaping elders in Europa. Wat dat betreft zit Frankrijk bovenop het nieuws. Daarom verbaast het me elke keer weer dat – omgekeerd – Frankrijk in Nederland helemaal niet bestaat als er hier eens wat gebeurt dat overal elders in de wereld wel ruime aandacht krijgt. We hadden hier bijvoorbeeld onlangs een landelijke boerenopstand met massale demonstraties, geblokkeerde wegen, bijzonder boze boeren die politici bedreigden omdat ook hier de landbouwhervormingen onder de regering Macron niet in goede aarde vallen. Geen woord of beeld in de Nederlandse pers. Terwijl ik weet dat ze ook daar met soortgelijke problemen te maken hebben; dat schept een band, zou je denken. Scholierenmanifestaties, klimaatactivisten, dierenrechtenvoorvechters, de gele hesjes (die op 16 november hun eenjarig actievoerenjubileum vieren, en dat zullen we weten!): ze zijn geheel afwezig in de Nederlandse pers. Terwijl elke scheet die in een willekeurig ander land dan Frankrijk wordt gelaten, breed in de NL-nieuwsmedia wordt uitgemeten.
Dan denk ik: Frankrijk bestaat niet voor Nederland. Behalve als vakantieland, getuige de horden toeristen die elk jaar weer voor een paar weekjes vol ‘joie de vivre’ onder de Zuid-Franse zon kiezen.
Maar verder lijkt de afkeer voor dit land, waarover mevrouw Annemarie Jorritsma in haar functie van vice-premier ooit zei “Frankrijk is een prachtig land, jammer dat er Fransen wonen”, blijkbaar zó groot, dat je het als Nederland maar het liefst doodzwijgt. Of zou het afgunst zijn? Zei de toenmalige voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem niet in die hoedanigheid dat wij Zuid-Europeanen “ons geld aan drank en vrouwen uitgeven en dan om steun komen vragen bij Europa”? Dan zijn de druiven wel heel zuur. Voor hem dan.
Gelukkig heeft mijn cave – ondanks een moeilijke zomer – een beknopte maar schitterende oogst kunnen scoren. Over een paar dagen is er een proeverij van de ‘vin nouveau’. Gewoon hier om de hoek. Ik kan niet wachten.

20 gedachten over “De druiven zijn zuur”

  1. Nou…. op radio1 regelmatig nieuws en nieuwtjes uit Frankrijk. Ik luister graag naar de bijdragen van Frank Reinout, wiens artikelen ook vaak te zijn in mijn regionale dagblad. Niks mis mee!

  2. Ik heb dat gevoel ook als ik het Franse nieuws kijk, maar gaat het andersom wel beter?
    Werd er in Frankrijk wel melding gemaakt van de boeren en bouwers die massaal en met groot materieel naar Den Haag trokken? En de leraren die staakten?

  3. Tja, als u de NRC niet als een landelijke krant beschouwt, dan vallen de vele artikelen van de Franse correspondent Peter Vermaas niet op.

      1. Wanneer je in een nederlands woordenboek “Grandeur” opzoekt wordt dit vertaald in “omvang”. Dat zegt al genoeg .En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

      2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

        In de dikke Van Dale staat grandeur uitgelegd als grootsheid, luister. Valt toch weer mee.

  4. Wie wel eens geprobeerd heeft om bv de redactie van de NOS te attenderen op iets wat buiten Nederland gebeurt en aan hun aandacht ontsnapt zou kunnen zijn, weet dat dat zinloos is. Never een reply in welke vorm dan ook.
    Misschien omdat de NOS niet politiek onafhankelijk is, gezien de keuze van hun onderwerpen en hun insteek en aanpak. Wat een klub ….

  5. Ik weet niet of jullie het weten maar in Chili gaat men massaal de straat op en protesteerd tegen de ongelijkheid, daarbij vergeleken zijn de gele hesjes maar een mini clubje. Heeft u daar al iets over op welk nieuws dan ook gezien? Ik denk dat het bijna ‘t zelfde is als met een nieuwe auto zoeken, maar dan omgedraaid. Wil je een Volvo dan zie je overal Volvo’s rijden en wil je een Opel dan zie je allemaal Opels. Maar als je denkt dat men frankrijk links laat liggen dan is er altijd wel bewijs dat er niets over te vinden is. De aanslagen in Nice en Parijs etc, gele hesjes, alles is ruim in ‘t nieuws geweest. Dat er mensen in Nederland zijn die Frankrijk en de Fransen minder leuk vinden dan wij hebben een andere smaak of spreken geen Frans. Maar ik zou zeggen, laat lekker waaien, het heeft toch geen zin om je daar druk over te maken. Zonde van de energie.

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Coby, ik volg ál het nieuws. Dus ja, ik weet er van. En NL-nieuws maakt alleen melding van grote rampen, verder is het navelstaren.

  6. De Nederlandse media loopt aan de leiband van de regering. En die zijn als de dood dat buitenlandse protestbewegingen ook in Nederland doorgevoerd gaan worden. Dus wordt alles doodgezwegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven