Soupe paysanne aux haricots rouges

vr 8 november 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het was flink fris vanochtend toen we een loopje namen met de honden. Vanuit de rivier steeg een dunne nevel op die de gevoelstemperatuur verder deed dalen. Maar mooi was het wel, met van die beginnende zonnestraaltjes erbij die net over de kam van de rotswand kwamen opdagen. Pas terug in huis voelde je hoe verkleumend zo’n vroege ochtendwandeling is.
“Soep”, zei de echtgenoot dan ook, zich in de handen wrijvend, “doe mij maar soep voor de lunch.”
Geen probleem, een bonensoepje leek me wel wat. Maar ja, rauwe bonen moeten vooraf eerst zo’n 24 uur weken in ruim water dat je af en toe ververst, voor ze verwerkt kunnen worden. Dus werden het bonen uit blik, rode bonen. Die zijn niet overal in Nederland en België te koop, dus gebruik gerust bruine.
In Frankrijk waren ze er vroeger ook niet bekend mee hoor. De eerste bonen kwamen ergens in de zestiende eeuw vanuit Latijns Amerika naar Europa. Maar dan wel meteen in allerlei variëteiten aan witte, roze, rode, bruine en gespikkelde bonen die aan de overkant van de Grote Plas door een enorme diversiteit aan micro-klimaatjes waren ontstaan. Paus Clément VII (geboren als Giulio di Giuliano de Medici) was één van de eersten die inzag dat die harde knikkers van overzee, die de ontdekker van Amerika – Columbus – meebracht, ook een belangrijke en gezonde aanvulling op de dagelijkse Europese voeding konden zijn. Hij gaf in 1528 een setje van de toen nog kostbare bonen aan de kweker Valeriano, die het lukte om ze in cultuur te brengen. En vandaag maken we er een hartverwarmend soepje mee. Dat je nog verder kunt optutten met bijvoorbeeld wat reepjes rauwe ham er doorheen gesnipperd, wat verkruimeld gehakt, wat plakjes van de een of andere saucisson, of desnoods rookworst. Maar ja, dat had ik allemaal niet in huis.

Ingrediënten:
¾ liter water
1 blik van 300/400 gram haricots rouges (rode bonen, bruine mag ook)
1 grote aardappel
1 grote wortel
2 selderijstengels, met blad
1 blikje gepelde tomaten in blokjes (425 gram)
1 prei
1 ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 groentebouillontablet
1 theelepel oregano
snuf cayennepeper
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Was de selderijstengels, snij een flink stuk van de onderkant af en snij de rest in smalle reepjes, snij het blad grof; hou een paar kleine blaadjes apart voor de garnering.
Was (of schil) de wortel, haal kop en kont eraf en snij ‘m in plakjes.
Schil de aardappel en snij ‘m in blokjes.
Snij het groen en de onderkant van de prei, kerf met een mes de buitenkant van het overgebleven witte stuk over de lengte in en haal de buitenste 2 lagen eraf. Snij de rest in ringetjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en laat de ui erin glazig worden, af en toe omroeren. Knijp de knoflook er boven uit, doe het water, de tomaten (met vocht) en de oregano erbij en roer alles nog even om. Voeg de wortel, de selderij, de prei en de aardappelblokjes toe en laat alles een kwartiertje op een klein pitje smoren met een deksel op de pan. Wel af en toe omroeren. Roer op het laatst de tomatenpuree en de bonen er doorheen. Maak af met een snufje cayennepeper voor een beetje pit. Laat nog even een minuutje doorwarmen en serveer meteen. Geef er geroosterd (boeren)brood bij en een mollig glaasje rood.

2 gedachten over “Soupe paysanne aux haricots rouges”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven