Vakantietip: biodorp Correns

zo 12 januari 2020

Rémi de Ridder gaat graag op ontdekkingsreis in Zuid-Frankrijk, waar hij het ene na het andere pareltje opduikt. Zoals deze gouden tip.

Als je een keertje in de buurt bent, leg dan zeker even aan in Correns (Var), in het hart van de Provence Verte, op de rechteroever van de Argens. Je komt er binnen door de Porte Saint-Germain uit de 14 eeuw, weet je meteen dat de huidige 1.000 inwoners hier niet de eersten waren. Oude straatjes met kinderkopjes vormen de plattegrond van dit typerende en orginele dorpje, met veelal mooi gerestaureerde pandjes. Als je aan de wandel gaat, kom je langs 17 fonteinen, alle gevoed door de Argens. Er is een route uitgezet die je er langs voert, trouwens ook naar ander ‘erfgoed’. Zoals de restanten van het Fort Gibron, ooit de abdij de Montmajor d’Arles, 13e eeuw. Loop vooral ook even binnen in de Église Notre-Dame. En bij de cave, de enige in de hele Provence die uitsluitend in witte wijn doet.

100% biologisch
Maar het écht bijzondere van Correns is dat het dorp sinds 1997 100% bio is, het eerste van heel Frankrijk. Op voorstel van de toenmalige burgemeester besloten alle boeren (wijnbouwers, geitenkaasmakers, honingleveranciers. kruidentelers) voortaan uitsluitend nog biologisch te werken. Ook bij restauratie van woningen moeten ecologisch verantwoorde materialen worden gebruikt. In 2015 kreeg Correns de Franse staatsonderscheiding ‘Marianne d’Or du Développement durable’ toegekend.

Wandelen door de Vallon Sourn

Als je tijd en zin hebt, een van de allermooiste (en lekkere makkelijke) wandelingen van het hele departement is die door de Vallon Sourn richting Châteauvert. Iets van 2 uur, geen hoogteverschillen. Die vallei (sourn is Provençaals voor somber) is ongerept en beschermd natuurgebied en biedt ’s zomers de schaduw (vandaar: sourn) die je nodig hebt. En er zijn wat strandjes, opfrissen in de Argens!

Beroemde rosé
Als je er rondloopt, geloof je het niet, maar het dorp is over de hele wereld bekend. Komt door de filmsterren Angelina Joly en Brad Pitt. Die kochten er het plaatselijke landgoed Miraval en gingen in de wijnbouw. Natuurlijk niet zelf aan de druivenpluk, ze huurden expertise in. Hun rosé (nogal aan de prijs en net weer niet 100% bio) wordt dankzij hun naam zo ongeveer overal, en dan vooral in de VS) verkocht. Zo hielpen ze Correns aan internationale faam. Er zijn nu echtscheidingsperikelen, geen idee of hun relatie met Correns overeind blijft.

Hapje eten

Hét restaurant van het dorp is de Auberge de Correns (met een heel prettige tuin), Place du Général de Gaulle. Je kunt er ook blijven slapen, zwembad. Ook goed is de pizzeria (met tuinterras) La Cigale Provençale aan de Route du Châteauvert.
Hoogstepunt van het jaar is het Fête du bio et du naturel, elk jaar in het derde weekeinde van augustus. Markt (meer dan 100 exposanten), muziek etc.

Rémi de Ridder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven