Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Op het gevaar af dat ik hier en daar iemand stik jaloers maak: we kunnen al de hele week buiten lunchen in het zonnetje en ik begin al aardig bij te kleuren. Oké, vandaag net even niet, het miezerregent al de hele dag, maar voor morgen is er weer stralend weer en 17/18 graden voorspeld. Dat de temperatuur meteen naar beneden dondert als de zon ondergaat neem ik graag op de koop toe. Volgens de statistieken hebben we hier in het zuid-oosten de warmste decembermaand sinds tijden gehad (volgens Météo France de op drie na warmste ooit) en als januari zich zo blijft gedragen kan ook die maand met een warmterecord de boeken in. Ik ga het verder niet over climate change hebben, maar opmerkelijk is het wel. Lekker ook, geef ik eerlijk toe, ik geniet ervan. Zal wel weer niet mogen, je moet het klimaat tegenwoordig uiterst ernstig nemen. Dat lukt me even niet als ik in de zon zit te smikkelen. Bijvoorbeeld van de gerookte zalm met prei die voor de lunch van morgen op het programma staat. Daarna gaan we wel weer serieus nadenken over het welzijn van de wereld, maar dat kon best eens een dagje later worden. Of, zoals ze het hier in het Provençaals zeggen: “S’acò’s pas vuei, sara deman.” Is het niet vandaag, dan komt het morgen wel.

Ingrediënten:
4 middelgrote preien
4 eieren
2 plakjes gerookte zalm
1 kleine ui
6 sprieten bieslook
20 gram kappertjes
100 gram zachte geitenkaas met kruiden
2 eetlepels rode wijnazijn
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de ui, snij de bieslook in ringetjes.
Kneus de kappertjes met de platte kant van een breed mes.
Doe de ui, de bieslook en de kappertjes samen met de geitenkaas en de wijnazijn, plus een draai uit de pepermolen in een kom en meng alles voorzichtig door elkaar. Proef op smaak, voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe. Zet weg in de koelkast, maar haal de saus er een minuut of tien voor het serveren weer uit.
Haal de kont van de preien, snij het bovenste donkergroen weg en pel het buitenste blad af van het overgebleven witte deel. Snij dat in stukken en laat die in ruim kokend water met een stevige snuf zout in 10-15 minuten gaar worden; ze moeten nog net knapperig zijn. Spoel even af in koud water (anders koken ze door) en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwijder de donkere delen uit de zalmplakken en snij ze in reepjes.
Kook de eieren zo’n 4 minuten in kokend water met een snuf zout. Laat ook die even schrikken onder de koude kraan en pel ze.
Verdeel de preien over de borden, giet de saus eroverheen, leg er wat reepjes zalm bij en leg op elk bord een ei. Snij dat vlak voor het serveren in de lengte open zodat het eigeel er mooi uitloopt. Draai er tot slot nog wat peper overheen.
Geef er stokbrood bij om te soppen, plus een prettig glas wit of rosé.

6 gedachten over “Gerookte zalm met prei”

  1. Doe die preien eens in zijn geheel, niet wassen, niet snijden, niks dus en ook geen werk, in een braadslede in een superhete oven. Laat ze compleet aanbranden totdat je keuken heerlijk geurt. (Na 15 – 20 minuten??). Dan pel je ze af en houd je een prachtig mals binnenstuk over. Een soort asperge…..perfect!! Nooit meer anders. Recept komt van Likoke uit Les Vans…1 ster…super lekker en makkelijk!!

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Dat ga ik beslit een keertje proberen. Al denk ik wel dat ‘eventjes koken’ een stuk minder energie opslorpt…

  2. Heb het gemaakt en het was heerlijk. Ook hier onder de Spaanse zon smaakt dit gerecht goed. Alleen werd bij mij de geitenkaas niet echt een saus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven