Monsterzege voor onze cigales!

zo 2 februari 2020

Ik heb het er (lees hier) al eens eerder over gehad, over die malle toeristen die – echt waar! – de gendarmerie bellen met klachten over zogenaamde geluidsoverlast van nota bene onze cigales. Oké, ze kunnen in de waarneming van stadse oren best een beetje (veel) lawaai maken. Maar hou eens op zeg, als de soundtrack van de Provence je niet bevalt, kom dan niet of maak je uit de voeten als je er al bent.
En ja, natuurlijk kwamen we in het geweer tegen het gezeur van die gelegenheidsvoorbijgangers die het eeuwige chanson van de Provence tijdens hun vakantie ‘on hold’ gezet willen hebben. De eerste verzetsdaad kwam op naam van de Toulonaise band Aïoli. Die lanceerde de protestsong ‘Touche pas aux cigales, ou tu prends une mandale’. Oftewel: blijf van de cigales af of we verkopen je een muilpeer. Luister en kijk er hier nog maar een keer naar. M’n inmiddels goede vriendin Margôt van Slooten-Preng maakte er een perfecte vertaling in het Nederlands van: die lees je hier. En meer over Margôt, die vinologe is en een uitstekend blog beheert, vind je hier.
De woede over die chagrijnige types die misschien liever een Ferrari voorbij horen komen, nam brede vormen aan. Ook en vooral in de Vaucluse.
Het gebeurt niet zo vaak maar er is naar ons in de Provence geluisterd. Want de Assemblée Nationale in Parijs heeft dezer dagen een wet aangenomen die geluiden en geuren van het platteland tot ‘patrimoine sensoriel’, zintuigelijk erfgoed, verklaart. In de praktijk: het is voortaan zinloos om bij de autoriteiten te klagen over bijvoorbeeld het gezang van de cigales, het kraaien van een haan, het slaan van een dorpskerkklok, de herrie van de druivenoogst, het geuren van een mesthoop. Da’s vanaf nu allemaal bij wet beschermd plattelands-erfgoed. En het bijzondere is dat die wet unaniem is aangenomen. Dat komt in het Franse parlement hoogst zelden voor.

16 gedachten over “Monsterzege voor onze cigales!”

 1. Blij dat dit geregeld is.nu nog een wet tegen telefoonterreur, ça m’énerve.
  Groetjes uit Cardaillac, plein campagne, heerlijk zonder telefoon.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Zou inderdaad mooi zijn. Er is al een ‘bel-me-niet-lijst’ maar al je daar op staat, word je nog veel harder gek gebeld.

   1. Weet iemand hoe je ervanaf kunt komen. Je kunt er ook niet achter komen, wie achter die nummers staat. Heb het geprobeerd, maar het zijn onneembare vestingen.

 2. En dan te bedenken dat ik, weer thuis in Nederland na een vakantie in Frankrijk, er alles aan doe om het geluid van de Cigales te blijven horen via een cd of op mijn mobieltje….Voor mij het ultieme vakantiegeluid!
  Wil

   1. Dank je wel voor deze tips! Ik denk dat ik de eerste paar jaar maar thuis vakantie ga houden om alles te bekijken en te luisteren…

 3. Nou zit ik weliswaar met smart te wachten op het nieuwe Formule-1 seizoen om de Ferrari motoren weer kunnen horen brullen… Maar serieus, een goede zaak en als het je niet zint dan blijf je maar lekker thuis.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dan ben je vast geen fan van de e-klasse. En verder heb je gelijk. Ik blijf ook lekker thuis, gewoon omdat ik ze dan kan horen. ;-]

   1. Ja hoor, F-E vind ik ook prima, meestal spannender dan F-1. Maar het ‘heilige’ geluid van een Ferrari F-1….hoewel het helaas geen jankende en brullende V12s meer zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven