Monsterzege voor onze cigales!

Ik heb het er (lees hier) al eens eerder over gehad, over die malle toeristen die – echt waar! – de gendarmerie bellen met klachten over zogenaamde geluidsoverlast van nota bene onze cigales. Oké, ze kunnen in de waarneming van stadse oren best een beetje (veel) lawaai maken. Maar hou eens op zeg, als de soundtrack van de Provence je niet bevalt, kom dan niet of maak je uit de voeten als je er al bent.
En ja, natuurlijk kwamen we in het geweer tegen het gezeur van die gelegenheidsvoorbijgangers die het eeuwige chanson van de Provence tijdens hun vakantie ‘on hold’ gezet willen hebben. De eerste verzetsdaad kwam op naam van de Toulonaise band Aïoli. Die lanceerde de protestsong ‘Touche pas aux cigales, ou tu prends une mandale’. Oftewel: blijf van de cigales af of we verkopen je een muilpeer. Luister en kijk er hier nog maar een keer naar. M’n inmiddels goede vriendin Margôt van Slooten-Preng maakte er een perfecte vertaling in het Nederlands van: die lees je hier. En meer over Margôt, die vinologe is en een uitstekend blog beheert, vind je hier.
De woede over die chagrijnige types die misschien liever een Ferrari voorbij horen komen, nam brede vormen aan. Ook en vooral in de Vaucluse.
Het gebeurt niet zo vaak maar er is naar ons in de Provence geluisterd. Want de Assemblée Nationale in Parijs heeft dezer dagen een wet aangenomen die geluiden en geuren van het platteland tot ‘patrimoine sensoriel’, zintuigelijk erfgoed, verklaart. In de praktijk: het is voortaan zinloos om bij de autoriteiten te klagen over bijvoorbeeld het gezang van de cigales, het kraaien van een haan, het slaan van een dorpskerkklok, de herrie van de druivenoogst, het geuren van een mesthoop. Da’s vanaf nu allemaal bij wet beschermd plattelands-erfgoed. En het bijzondere is dat die wet unaniem is aangenomen. Dat komt in het Franse parlement hoogst zelden voor.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

14 gedachten over “Monsterzege voor onze cigales!

 • zo 2 februari 2020 om 17:19
  Permalink

  Blij dat dit geregeld is.nu nog een wet tegen telefoonterreur, ça m’énerve.
  Groetjes uit Cardaillac, plein campagne, heerlijk zonder telefoon.

  Beantwoorden
  • zo 2 februari 2020 om 17:47
   Permalink

   Zou inderdaad mooi zijn. Er is al een ‘bel-me-niet-lijst’ maar al je daar op staat, word je nog veel harder gek gebeld.

   Beantwoorden
   • zo 2 februari 2020 om 19:09
    Permalink

    Weet iemand hoe je ervanaf kunt komen. Je kunt er ook niet achter komen, wie achter die nummers staat. Heb het geprobeerd, maar het zijn onneembare vestingen.

   • zo 2 februari 2020 om 20:33
    Permalink

    Misschien heb je hier wat aan Jacqui: https://bit.ly/2GJyUJo Maar het blijft lastig.

 • ma 3 februari 2020 om 12:05
  Permalink

  En dan te bedenken dat ik, weer thuis in Nederland na een vakantie in Frankrijk, er alles aan doe om het geluid van de Cigales te blijven horen via een cd of op mijn mobieltje….Voor mij het ultieme vakantiegeluid!
  Wil

  Beantwoorden
 • ma 3 februari 2020 om 18:51
  Permalink

  Nou zit ik weliswaar met smart te wachten op het nieuwe Formule-1 seizoen om de Ferrari motoren weer kunnen horen brullen… Maar serieus, een goede zaak en als het je niet zint dan blijf je maar lekker thuis.

  Beantwoorden
  • di 4 februari 2020 om 09:19
   Permalink

   Dan ben je vast geen fan van de e-klasse. En verder heb je gelijk. Ik blijf ook lekker thuis, gewoon omdat ik ze dan kan horen. ;-]

   Beantwoorden
   • di 4 februari 2020 om 18:28
    Permalink

    Ja hoor, F-E vind ik ook prima, meestal spannender dan F-1. Maar het ‘heilige’ geluid van een Ferrari F-1….hoewel het helaas geen jankende en brullende V12s meer zijn.

   • di 4 februari 2020 om 18:40
    Permalink

    Dat heb ik nou nog steeds met een 2CV. :-]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: