Brexit trifle

vr 31 januari 2020

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Mijn Britse ex-buren, met wie we ook na onze verhuizing bevriend bleven, gaan terug naar Engeland. Het huis is verkocht, de inboedel is per container verscheept, de auto volgeladen en de ferry is geboekt. Wilden ze weg uit hun Provençaalse droom? Eigenlijk niet. Maar Harry kwakkelt nogal met zijn gezondheid en in tegenstelling tot de Franse ziekenzorg is de Britse NHS (National Health Service) gratis. Na de Brexit wordt het allemaal een stuk ingewikkelder om voor behandeling naar het VK heen en weer te reizen. En Janet kampt met kleinkinderen. Ze wonen allemaal dáár “en hoe dat straks dan moet met bezoek over en weer…”, Janet heeft al nachtmerries van visa, van vliegveldblokkades en havenstakingen (“the French love a good strike”) die regelmatige hereniging met haar kleinkroost weleens stevig in de weg zouden kunnen gaan zitten. Dus maar liever terug. Ons rest nog slechts een uitzwaai-etentje, bemoedigende schouderklopjes, dikke zoenen, afscheidscadeautjes, en dan is het exit. “En ja, natuurlijk komen ze nog weleens terug op vakantie, en we moeten vanzelfsprekend ook bij hun komen logeren.” We weten best dat het er waarschijnlijk nooit van zal komen. Maar we zullen mailen (skypen vinden we allemaal uiterst ongemakkelijk) en elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen. En van recepten, want Janet en ik wisselden nogal eens wat uit. Zo kreeg ik van haar ooit een trifle-recept, heerlijk, maar het lag nogal zwaar op de maag. Dus kreeg ze van mij een verfranste light-versie, die staat hieronder. Eigenlijk was het origineel met aardbeien, maar die zijn er nu niet. Dus dan maar peer. Al kun je die net zo goed vervangen door ander fruit dat je lekker vindt.
Ik ga ze missen, die Britse buren. Maar remain is geen optie meer.

Ingediënten:
125 gram mascarpone
125 gram fromage frais (of kwark)
4 eetlepels crème fraîche
1 citroen (sap en schil)
2 grote zoete peren
30 gram suiker
4 eetlepels peren-confiture (of andere, naar smaak)
4 dikke plakken cake
vloeibare honing
amaretto

Bereiding:
Schil de peren, haal het klokhuis eruit, en snij het vruchtvlees in blokjes.
Boen de citroen schoon en rasp er ongeveer een volle eetlepel schil af. Pers de citroen vervolgens uit.
Doe de mascarpone, de fromage frais, de citroenschil plus het sap, en de suiker in een kom.
Klop de crème fraîche los en doe die bij het mengsel.
Verkruimel de cake (dat mag gewoon fabriekscake uit de supermarkt zijn) tot grove brokken en bedek er de bodem van vier coupes/glazen mee. Sprenkel er wat amaretto over.
Kwak er per coupe een lepel peren-confiture overheen.
Leg daar een laagje perenblokjes bovenop, en vervolgens een laagje van het mascarponemengsel. Daarna weer een laagje peren en dan weer mascarpone; eindig met de mascarpone en schenk er tot slot een scheutje vloeibare honing overheen.
En geef er een glaasje prosecco of andere bubbels bij, ook als je geen afscheidsfeestje hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven