Provençaalse olijfolie beschermd

wo 26 februari 2020

De Europese Unie heeft eind vorige week een AOP (Appellation d’Origine Protégée) toegekend aan ‘l’huile d’olive de Provence’. Dat is mooi nieuws voor de 183 olijfolieleveranciers die de Provence telt. Hun product is voortaan in heel Europa beschermd door die AOP, die ook geldt als een soort keurmerk. Je zou kunnen zeggen dat deze erkenning vrij lang op zich heeft laten wachten want al sinds de 6e eeuw voor Christus wordt in de Provence olijfolie gemaakt. Tegenwoordig praat je over een productie van 240.000 liter per jaar, afkomstig van 815 hectaren. Er zijn nog 59 olijfoliemolens actief. De Provençaalse olie is ‘vierge’ of ‘vierge extra’ en komt van de olijvensoorten Aglandau (minstens 20%), Bouteillan, Cayon en Salonenque. De Provençaalse olie heeft zijn reputatie vooral te danken aan 4 essentiële onverzadigde vetzuren: acide palmitoléique, acide margaroléique, accide vaccénique en acide linoléique.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven