Corona-cijfers, alweer

za 14 maart 2020

In Frankrijk zijn nu 3.661 besmettingsgevallen vastgesteld. Er zijn 79 mensen overleden. Dit zijn cijfers van vanmorgen.
In de regio Le Sud/PACA gaat het nu om 211 gevallen, 91 aan de Côte d’Azur. In de Alpes-Maritimes is een eerste dode te betreuren, een mevrouw van 63 jaar.
Ook voor het eerst: in Le Var nu meer patiënten (48) dan in de Alpes-Maritimes (43). Overige departementen: Hautes-Alpes: 18, Alpes-de-Haute-Provence 4; Bouches-du-Rhône: 93; Vaucluse: 5; Drôme 42; Monaco: 3; Corsica: 84.
De minister van Gezondheid waarschuwt: slik vooral géén anti-inflamatoire/ontstekingsremmende pijnstillers die ibuprofen of cortisonen bevatten. Die verergeren iemands toestand alleen maar. Je kunt beter een paracetamolletje nemen.
Ondanks het verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen demonsteren een paar honderd Gele Hesjes in Parijs.
Er varen geen ferries meer tussen Corsica en Sardinië.

Overpeinzing…
Het gelijk van de oude wijsgeer?

Geen fan van het toerisme, maar toegegeven, ik heb makkelijk praten. Ik woon in een erkend vakantieland en niet in een stedelijk appartementje. Ik ga nooit op vakantie, waarom zou ik? In deze pandemische tijden attendeer ik gesprekspartners extra graag op een wat mij betreft leidend statement van de Franse wis- en natuurkundige, filosoof en katholieke theoloog Blaise Pascal (1623-1662): “Tout le malheur des hommes vient d’une seule chose, qui est de ne savoir pas demeurer en repos dans une chambre.” Heel vrij vertaald: de wereld zou een stuk beter af zijn als iedereen gewoon thuisbleef.
Vooral ’s zomers als de caféterrassen in mijn omgeving stampvol buitenlanders zitten, denk ik vaak aan die grote geleerde.

Peter Hooft

2 gedachten over “Corona-cijfers, alweer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven