Pasta municipales

vr 13 maart 2020

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmorgen op de radio het onvergankelijke chanson ‘La Montagne’ van zanger/tekstdichter Jean Ferrat (1930-2010) die vandaag precies tien jaar geleden overleed. Jean Ferrat heette eigenlijk Tenenbaum en was van Russisch/Franse komaf. Maar toen hij een artiestenaam zocht en kennismaakte met Saint-Jean-Cap-Ferrat in de Alpes-Maritimes, besloot hij zich Jean Ferrat te noemen. Die man hield van het licht en het zuiden. En van het platteland. Zijn chanson uit 1967 – subliem in het Nederlands hertaald door Friso Wiegersma en prachtig vertolkt door Wim Sonneveld als ‘Het Dorp’ – is daar een sublieme getuigenis van. Nooit heeft iemand mooier verhaald over de teloorgang van het platteland en het wegtrekken van de jeugd naar ‘de grote stad’ om nog een droge boterham te kunnen verdienen. Alleen, de harde realiteit van nu is niet veel anders. Het platteland ontvolkt nog steeds, de boel vergrijst. En zondag hebben we gemeenteraadsverkiezingen tot in de kleinste gehuchtjes, waar de opkomst extreem laag zal zijn, ook al omdat de overheid iedereen die ouder dan 70 is aanraadt om thuis te blijven vanwege dat vuige coronavirus. Nou, dat is in dit soort plattelandsdorpjes zo’n beetje iedere stemgerechtigde. Blijven ze ook echt allemaal thuis? Ik denk het niet. Vandaag op de beknopte dorpsmarché was er in elk geval weinig van coronavrees te merken. En ga er maar gerust vanuit dat zondag voor en na de verkiezingen het caféterras flink vol zal zitten. Wat we doen? Over de lunch ouwehoeren natuurlijk, en recepten uitwisselen. Zoals altijd. En omdat het zoals altijd wel een beetje uit de hand zal lopen, moet er daarna een snelle lunch in elkaar gestoken worden. Pasta, altijd goed en je hoeft er niet voor te hamsteren, want dat heeft iedereen hier echt altíjd in huis. Kaas en (gedroogde) kruiden ook. En improviseren/variëren mag natuurlijk altijd.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle (andere pastasoort mag ook)
100 gram mozzarella
100 gram stevige geitenkaas
100 gram gorgonzola
100 gram geraspte parmesan
1 dessertlepel gedroogde oregano
½ bosje bieslook
2 tenen knoflook
handje gepelde walnoten
snufje nootmuskaat
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Pel de knoflooktenen, hak de bieslook fijn, hak de walnoten in stukjes.
Snij de mozzarella in brokjes. Haal zo dun mogelijk de ‘korst’ van de gorgonzola en snij de kaas in stukken. Snij de geitenkaas in stukjes. Zit er een korst omheen, dan die wegsnijden.
Kook de pasta ‘aldente’ (beetgaar) in ruim water met een scheut olijfolie.
Maak intussen de saus door in een koekenpan een scheut olijfolie warm (niet heet!) te laten worden. Doe de mozzarella de gorgonzola en de geitenkaas erbij en laat onder af en toe roeren smelten op laag vuur. Knijp de knoflooktenen erboven uit, doe de oregano erbij, plus een snufje nootmuskaat, en geef een flinke draai aan de pepermolen. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Roer alles nog even goed door elkaar en draai het vuur uit.
Doe de beetgare pasta over in een vergiet, schudt goed uit (niet afspoelen!) en verdeel over de borden. Giet de saus er overheen, verdeel de gehakte walnoten erover, en versier met de gesnipperde bieslook. Geef de parmesan er los bij, plus brood om te soppen en een mooi glas rosé. Hebben we hier inderdaad ook altijd in huis. Dat krijg je hè, met een ‘eigen’ cave om de hoek. Dat dan weer wel.

8 gedachten over “Pasta municipales”

 1. Over terrassen gesproken, ook in Nice zitten die vol. Vanmorgen bij de markt in de Liberation en vanmiddag op de Cours Saleya. Bepaalde zaken in het leven moeten natuurlijk wel gewoon kunnen doorgaan.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Helaas, we hebben inmiddels stage 3, wat betekent dat de café’s en restaurants ook dicht moeten vanaf vandaag.

 2. Yolande van Lith

  Wat gebeurd er allemaal, alles gaat op slot, er zijn zoveel besmettingen en zoveel doden, ik las een artikel over Italië, waarin iemand schreef “Alsof we in een slechte film over een dodelijk virus dat de wereld overneemt terecht zijn gekomen. Het is heel surrealistisch.” nadat ik dit artikel gelezen had, werd mijn angst nog meer bevestigd, het is niet alleen Italië, Frankrijk of Nederland, de hele wereld is Corona. Of je nu in een dorpje ergens in Frankrijk zit of op een berg in Zwitserland, nergens is het nog veilig.Gisteren was ik boodschappen aan het doen,de mensen halen de schappen leeg in de winkels, meteen om 8.00 uur waren ze al aan het hamsteren in de winkel zei de juffrouw bij de kassa tegen ons, in de middag, omdat we meteen aan de beurt waren (sta altijd in een lange rij). Bij de slager was het ook een gekkenhuis geweest, ook al om 8.00 uur, want hij vertelde; ze halen meteen een paar kilo gehakt, niet te geloven. Ik zag het wel op tv, maar nu besefte ik dat het dus overal gebeurd. Terwijl de CEO van AH bij Jinek, nog nadrukkelijk vertelde dat er genoeg voorraad is, het is nu meer een logistiek probleem geworden, hoe krijgen we de lege schappen weer gevuld. De omzet was als tweemaal de kerstomzet……
  Jinek zei zelfs in haar programma dat ze ‘s nachts om 3.00 uur online aan het hamsteren was, maar dat ze te lezen kreeg dat de bestelling wel enige dagen zou duren voordat ze het in huis zou hebben, vanwege de drukte. Dit had ze nooit mogen zeggen.De wegen zijn zo rustig, geen files, heel de week al niet. We zouden gaan skiën volgende week, denk je; lekker gezond, hoog in de bergen, gezonde lucht, weinig mensen. Alles is sinds gisteren en vandaag gesloten, Frankrijk, Zwitserland heeft de pistes dicht gedaan. We moeten ons thuis gaan vermaken, dus ga ik je heerlijke recept maken met de ingrediënten die ik in huis heb en steek een kaarsje aan voor alles en iedereen ” in de wereld ” en ik wens dat het heel snel voorbij gaat……………… Renee, fijn dat je blijft schrijven, heerlijk, ik hoorde La Montagne vrijdag ook op de radio, prachtig nummer, blijft mooi. Ga je goed, Renee, bedankt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven