De situatie verbetert

ma 4 mei 2020

Minister Véran van Solidariteit & Gezondheid waarschuwde dat de ‘déconfinement’ van 11 mei misschien helemaal niet doorgaat als de corona-cijfers verslechteren. Lees: als men zich niet aan de gedragsregels houdt. Vooralsnog lijkt er geen aanleiding van versoepeling af te zien. In het voorbije etmaal werd met 308 een beperkte stijging van het aantal besmettingsgevallen vastgesteld; in totaal zijn sinds 1 maart 131.287 mensen besmet geraakt. Er liggen nu 12 personen minder in de ziekenhuizen (25.739) van wie 3.762 aan de beademing, 8 minder dan eerder. Verder mochten 224 patiënten naar huis wat betekent dat sinds de uitbraak nu 50.776 personen genezen zijn verklaard. Maar er stierven in de afgelopen 24 uur 135 mensen (96 in het ziekenhuis, 39 in een EHPAD, bejaarden- en verpleeghuis) waardoor het totaal aantal corona-slachtoffers in Frankrijk tot 24.876 is opgelopen.

In de regio Le Sud/PACA zijn opnieuw 5 doden te betreuren, 4 in de Bouches-du-Rhône en 1 in de Vaucluse. Maar er ligt 1 patiënt minder in de hospitalen (nu 1.503) van wie er 237 beademend worden ( -1). Verder konden 14 personen het ziekenhuis verlaten wat het aantal genezen verklaarden op 3.904 brengt.

Alpes-de-Haute-Provence: 25 ziekenhuis, 2 beademing, 8 doden, 106 genezen.
Hautes-Alpes: 38 ziekenhuis, 6 beademing, 8 doden, 99 genezen.
Alpes-Maritimes: 200 ziekenhuis, 33 beademing, 136 doden, 484 genezen.
Bouches-du-Rhône: 932 ziekenhuis, 160 beademing, 420 doden, 2.352 genezen.
Le Var: 236 ziekenhuis, 30 beademing, 113 doden, 685 genezen.
Vaucluse: 72 ziekenhuis, 6 beademing, 28 doden, 178 genezen.

La Drôme: 102 ziekenhuis, 21 beademing, 119 doden, 405 genezen.
Corsica: 396 ziekenhuis, 8 beademing, 51 doden, 191 genezen.
Monaco: 95 ziekenhuis, 1 beademing, 4 doden, 78 genezen.

Minister van Solidariteit & Gezondheid Olivier Véran, die zaterdag beweerde dat iedereen uit de EU- of Schengenzone, of uit het Verenigd Koninkrijk 14 dagen in quarantaine moest om Frankrijk in te kunnen, en dat mensen die van buiten die gebieden kwamen Frankrijk helemaal niet inkwamen, is zondagavond door de regering teruggefloten: “Reizigers uit de EU- of Schengenzone, of uit het VK hoeven niet in quarantaine. Maatregelen voor mensen die van buiten die gebieden komen worden de komende dagen bekend gemaakt”, aldus het Elysée.

Vanaf 11 mei moet iedereen de kans hebben gehad een mondkapje te kopen. Bij de apotheken, de supermarkten of de tabacs. De bevoorrading loopt vooralsnog niet gesmeerd.

Er zijn 3 soorten mondkapjes in omloop: wasbare kapjes voor herhaaldelijk gebruik (€ 2 à € 3), kapjes voor éénmalige gebruik (minder dan € 1) en chirurgische kapjes.
Chirurgische mondkapjes zijn in principe voorbehouden aan medisch- en zorgpersoneel, de regering heeft daarvoor een maximumprijs vastgesteld op € 0,95.

In 345 gemeenten gaan de basisscholen niet per 11 mei open. Burgemeesters hebben de bevoegdheid daartoe te besluiten.

4 gedachten over “De situatie verbetert”

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Landelijk? Nee, voor zover ik weet niet. Burgemeesters mogen er zelf over beslissen, en hun besluit ook weer terug draaien, dus dat verschikt nog al. He beste kun je het bij het betreffende gemeentehuis vragen.

 1. Kijk, Zuid-Frankrijk, beste Renée, het is heel fijn dat je dit doet.
  Wij hebben een huis in de Dordogne en wij zouden vanaf 15 april (mijn eerste pensioendag) naar Frankrijk gaan voor ongeveer 3 à 4 maanden. Helaas, wij zitten nog thuis in Nederland en wachten (on)geduldig af. Natuurlijk snappen wij het volkomen dat gezondheid en veiligheid heel belangrijk is, maar de ontwikkelingen van het deconfinement worden bijgehouden en helder weergegeven in bulletins via jouw website. Daarvoor onze hartelijk dank.
  Wij zijn benieuwd hoe het verder loopt en of reizen gewoon weer kan. Het lijkt wel uit het laatste artikel dat de Franse overheid reizigers uit Schengen gebieden (gaan) toelaten.

  Trudy en Bert Paap

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Trudy en Bert, allereerst merci.
   Het spijt me oprecht dat jullie (nog) niet van je pensioen in Frankrijk kunnen genieten.
   De stand is nu deze:
   Minister van Solidariteit & Gezondheid Olivier Véran, die zaterdag beweerde dat iedereen uit de EU- of Schengenzone, of uit het Verenigd Koninkrijk 14 dagen in quarantaine moest om Frankrijk in te kunnen, en dat mensen die van buiten die gebieden kwamen Frankrijk helemaal niet inkwamen, is zondagavond door de regering teruggefloten: “Reizigers uit de EU- of Schengenzone, of uit het VK hoeven niet in quarantaine. Maatregelen voor mensen die van buiten die gebieden komen worden de komende dagen bekend gemaakt”, aldus het Elysée.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven