Een stevige ‘voet aan de grond’ voor Estrosi

ma 24 mei 2010

Ik ben een trouwe lezer van Le Canard Echaîné, roemrucht satirisch weekblad dat in Parijs wordt uitgegeven. Het aardige van dat blad is dat men niet alleen aan satire, maar vooral ook aan nieuws en onthullingen doet. Nogal vaak blijkt de redactie gelijk te hebben als er gemeld wordt dat een hooggeplaatste, fraude heeft gepleegd of opwindende dossiers heeft verdonkeremaand.
Afgelopen week was Christian Estrosi aan de beurt. Behalve burgemeester van Nice, ook minister van Industrie te Parijs. Je zou denken: dat zijn toch minimaal twee volledige dagtaken, maar hier in Frankrijk zijn zelfs drie- of vierdubbelfuncties in het openbaar bestuur heel gewoon. Minister, plus burgemeester van een grote stad, plus regio-bestuurder, niks bijzonders. Voor zijn presidentschap kondigde Sarkozy aan dat hij aan dergelijke optelsommen van ‘mandaten’ een einde zou maken, maar in de praktijk is daar bijna niets van terechtgekomen. Dit terzijde.
Le Canard Enchaîné suggereert nu over minister/burgemeester Estrosi dat zijn dochter op kosten van de staat in een appartement (70 m2) in een van de betere wijken (7e arrondissement) van Parijs woont. Terwijl pa Estrosi als minister recht heeft op een pied à terre (48m2) in een pracht-gebouw van het Ministerie van Financiën. Volgens Le Canard Enchâiné declareert Estrosi de huur van de flat van dochter Laetitia bij de staat.
Vanzelfsprekend ontkent Estrosi en dus nodigde hij de pers uit een kijkje te komen nemen in de ‘studio’ met uitzicht op de Seine die zijn 24-jarige dochter, studente bedrijfskunde aan de hogeschool van Toulouse, in Parijs bewoont. Tijdelijk, volgens haar vader. Laetitia loopt zes maanden stage bij een investeringsfonds.
Estrosi weet zich gesteund door Dominique Lamiot, de secretaris-generaal van het Ministerie van Financiën. Volgens hem houdt Estrosi zich aan de Parijse woonruimteregels voor ministers, zoals die door de vroegere premier Le Villepin zijn vastgesteld: 80 m2 plus 20 m2 per kind. Estrosi, gescheiden van de op departementaal niveau politiek uiterst actieve moeder van zijn twee dochters, zou in Parijs dus gratis over 120 m2 mogen beschikken. Een overheidsappartement van die omvang was niet beschikbaar toen hij in 2009 minister werd. Dus mocht Estrosi naast zijn pied-à-terre van 48 m2, op kosten van de belastingbetaler nog een appartement van maximaal 72m2 huren. Het werd een flat van 70m2, geen vuiltje aan de lucht. Dat zijn dochter er de facto riant woont, alla. Alles conform de regeltjes.
Blijft de vraag hoe iemand als Estrosi zijn functies combineert. Hij kan bijna niet anders of hij regeert vanuit het vliegtuig tussen Nice en Parijs. En jawel, ook die reiskosten komen natuurlijk voor rekening van de staat. Moet kunnen.
Voor een inkijkje, klik op de kop van dit bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top