Knokkelkoorts in Nice

ma 13 september 2010

In Nice is het eerste niet-geïmporteede geval van dengue (knokkelkoorts) gesignaleerd. Niet-geïmporteerd wil zeggen dat de patiënt niet al besmet is geraakt in het buitenland, maar de besmetting in Nice zelf heeft opgedaan. Dengue wordt van mens tot mens overgedragen door de steek van een mug van de Aedes-familie, (zoals de tijgermug) die in steeds grotere getale in Zuid-Frankrijk voorkomt. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid gaat het om een geïsoleerd geval en maakt de patiënt het goed. Wel wordt de muggenpopulatie zoveel mogelijk bestreden, vooral door intensief gebruik van insecticiden in risicogebieden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen; ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen. Het weer hier is nog steeds uiterst geschikt: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en lekker warm. Laat daarom in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken, en er voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat het water niet stilstaat.
Volgens de Direction générale de la Santé (DGS) is de kans op een epidemie niet heel groot, maar kan zeker niet worden uitgesloten.
Op de Franse Antillen-eilanden Guadeloupe en Martinique is de dengue-epidemie al wel een feit: op Guadeloupe werden 39.500 mensen ziek, op Martinique 35.000, 18 mensen zijn inmiddels overleden. Ook op de Nederlandse Antillen is het raak, en in Suriname moest zelfs Desi Bouterse zich vlak na zijn installatie als president met dengue afmelden.
Hier zal het zo’n vaart niet lopen. Zeker als het de komende weken wat frisser wordt, neemt de kans op een echte epidemie met sprongen af. Maar het kan geen kwaad om op plasjes stilstaand water te blijven letten. Je zult maar net dat volgende geïsoleerde geval zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top