Michael Jackson met een Frans luchtje

zo 9 januari 2011

’t Zal wel weer een voorbeeld zijn van mijn afwijkende opvattingen, maar parfum associeer ik voornamelijk met de 17e eeuw van Zonnekoning Lodewijk XIV, toen zelfs de edele medemens over toilet, tandpasta noch deodorant beschikte en dus nogal wat stank te camoufleren had. Of met ‘Das Parfum’ van Patrick Süskind, die de bloei van de 18e eeuwse parfumindustrie in Grasse zo treffend beschrijft door er de levensgeschiedenis van de geurloze moordenaar Jean-Baptiste Grenouille doorheen te weven. Stevige, klassieke parfums dus, in niets te vergelijken met de meeste eigentijdse reukwatertjes die weliswaar heftig, maar doorgaans vooral gemeen goedkoop ruiken. Ze staan met elkaar in verhouding als Bach tot Michael Jackson, zullen we maar zeggen. En met de als muziek bedoelde herrie van de verscheiden ‘King of Pop’ doe je me geen genoegen.
Toch vind ik het leuk dat een Niçois, de 38-jarige Franck Rouas, op 7 maart a.s. in Las Vegas de parfumlijn ‘Tribute to Michael Jackson’ lanceert.
Want Rouas is een ondernemend type. Jaren geleden verkaste hij naar Amerika, leefde er zo’n beetje een illegaal en marginaal bestaan, en verdiende af en toe wat door hier en daar tennisles te geven. Los Angeles, Beverly Hills, Las Vegas, die kant uit. Intussen -het bloed kruipt waar het niet gaan kan- rook hij handel in Franse parfums en samen met de ‘neus’ Joseph Rubino uit genoemde parfumstad Grasse zette hij het firmaatje ‘Julian Rouas Paris’ op, gevestigd te Las Vegas. Ze lanceerden een luchtje voor golfers, verzonnen een after-shave en bedachten het parfum ‘Versailles’ dat een behoorlijke hit werd met maar liefst 300.000 verkochte flesjes. Reden genoeg om een eigen standje te huren op de Las Vegas Trade Fair. We schrijven 2 december van het afgelopen jaar, als twee opgewonden handtekeningenjagertjes Rouas vragen of ze even zijn pen mogen lenen.
“Van wie wil je dan een handtekening?”
“Ben je wel helemaal ‘cool’ man? Daar staat de familie Jackson!”
Cool bleef Rouas zeker, want behalve zijn pen gaf hij ook meteen twee flesjes ‘Versailles’ mee: “voor Janet Jackson”.
Binnen de kortste keren duiken er twee indrukwekkende bodygards op in het standje van Rouas. Met ‘an offer you can’t refuse’: vader Joe Jackson is onder de indruk van het luchtje en wil met hem praten. “Ik voelde me erg kleintjes”, bekent Rouas, maar hij grijpt de kans met beide handen aan. Een paar dagen later tekent pa Jackson namens het Jackson-imperium een contract voor de geurtjeslijn ‘Tribute to Michael’. Samen te stellen door ‘neus’ Rubino, exclusief op basis van planten en bloemen die groeien op het landgoed Neverland van Michael.
Rouas en de familie Jackson delen de winst. Met dien verstande dat een deel van de opbrengst naar de ‘goede doelen’ gaat die de popartiest ooit heeft geselecteerd.
Ik zal, ondanks die goede doelen geen flesje ‘Tribute to Michael’ kopen. Ik vind L’Air du Temps’ van Nina Ricci al eigentijds genoeg.
Het zal Rouas ongetwijfeld worst wezen, zijn buit is binnen. En hij krijgt het nog druk: starlet Lindsay Lohan, net weer uit de bak dus binnenkort weer in ‘rehab’, heeft al aangeklopt voor haar eigen luchtje. Ze wil het -heel toepasselijk- Freedom noemen. Rouas lácht niet ‘all the way to the bank’, hij schatert!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven