Geheimtip in Salernes

wo 15 juni 2011

Was vanmiddag even in Salernes. Om te kijken hoe de expositie van Ramon Otting bij de Foundation Herman Krikhaar erbij hing. Mooi! En niet alleen vanwege de schitterende entourage in van licht doordrenkte zalen met panoramisch uitzicht op de Montagne de Espiguières in de verte. Die Otting kan er wat van. Enorme drieluiken met van het doek dansende zomerbloemen, de in bruisende penseelstreken gevangen Gorges du Verdon. Ik viel nogal op een beetje achteraf opgehangen raak getypeerd portret van een gele Citroën Méhari; ik had er zelf ooit een, dus dat zal wel meegespeeld hebben. Maar een bezoek aan die tentoonstelling kan ik iedereen aanraden. Ik schreef er al eerder over: kijk hier maar. Tja, en als het even later lunchtijd is, wil je ook een hapje eten. Helena, de weduwe van Herman Krikhaar die nu in haar eentje de Foundation voortzet, wist wel een adresje. Hush hush, heel bijzonder en een echte geheimtip. We zijn al jaren bevriend, en ik weet dat ze tal van bijzondere adresjes weet, maar dit was toch een volkomen onverwachte voltreffer. En je móet het weten, want je rijdt er zo langs: het bordje waarop L’Endroit wordt aangekondigd staat pal voor het minuscule weggetje dat er naartoe leidt. Je bent er al voorbij voor je het in de smiezen hebt. Vanaf de D560 Salernes-Flayosc, vlak voor de tegelhandel Truchaud (Salernes is beroemd om z’n aardewerk) volg je een onverharde weg, een echte ‘piste’ vol hobbels en kuilen, naar iets dat op een autosloperij lijkt en daarna verder, tot wat ooit een steenfabriekje was. Verbouwd, herverbouwd en opgeknapt tot wat lijkt op een ‘routier’ maar dan met een aangename ‘salle’, met lommerrijk terras, en met fraai uitzicht op oneindig ruisend groen lover. Een kleine oase, echt helemaal weg van de snelweg die er (onhoorbaar) niet zover vandaan langs voert. De familie Prélat, die er de scepter zwaait, weet nog wat gastvrijheid inhoudt en voegt er een flinke portie verwennerij aantoe. De kaart is eenvoudig, maar wat er op staat wordt volledig waargemaakt. In de tarte legumes komt het hele palet van zomergroenten samen. En van de voorbeeldige steak tartare zou zelfs een verstokte vegetariër gaan watertanden. Het beste bewijs van kwaliteit leveren de autochtone Salernois en de routiers die er aanleggen: ook de prijs/kwaliteitverhouding is dik in orde.
Daarom vind ik het eigenlijk jammer dat L’Endroit de laatste tijd een beetje aan de weg timmert. Met jazz-avonden, met reggae-optredens, om ook een hipper publiek te trekken. Ik voel niet veel voor drukbezochte avonden waarop er jeugd aan de toog hangt en het bier ineens in plastic bekertjes geschonken wordt. Maar ja, het is crisis en ook hier moet men het hoofd boven water zien te houden. Dat is precies de reden dat ik -aarzelend- deze geheimtip toch maar prijs geef. Want al heb ik er ’s avonds niks te zoeken, voor een voortreffelijke lunch leg ik graag aan.
Soms denk ik: er moeten toch veel meer van die voortreffelijke min of meer ‘geheime’ adresjes zijn. Dus weet u er eentje, vertel!
L’ Endroit
Chemin Pelcourt
83690 Salernes
Tel. (00330(0)4 94 85 75 82
http://lendroit-salernes.com

2 gedachten over “Geheimtip in Salernes”

 1. Van lambrechtseddy@hotmail.com

  renée

  hierbij nog een pas ondekt uniek plekje van MARSEILLE : kom
  al jaren in die omgeving maar had dit nog niet gevonden..

  helemaal in het zuiden,voorbij les goudes richting Cap Croisette
  een uniek gelegen restaurantje met privé plage:
  LA BAIE DES SINGES
  Cap Croisette – Les Goudes
  Marseille 8°
  tel 04 91 73 68 87

  het ligt op het einde van de weg, wagen parkeren en circa
  250m over de rotsen via een kleine wandelweg ( niet
  voor rolstoelgebruikers) of rechtstreeks met de boot
  bezocht het restaurant op een middag : was volzet dus best
  reserveren, zag de gepresenteerde schotels : uitstekend
  en zeer zachte prijzen : 18-20 ¤ hoofdgerecht – hoofdzakelijk vis
  volgens de reakties op Cityvox : aan te bevelen het is vooral de
  unieke locatie : totale relax en dit slechts op 20km van het bruisende
  Marseille – hierbij enkele sfeerbeelden

  https://cid-0066a5f7dce3ceaf.photos.live.com/play.aspx/marseille?Bsrc=Photomail&Bpub=SDX.Photos

  groetjes uit zeer warm cassis

  eddy lambrechts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top