De beste rosé?

do 21 november 2013

chateau_desclans_box_Carousel
Werd vandaag gebeld door een vriendin die een stukje verderop woont. In Correns. Ook zo’n mini-gehucht in de Var waar ik op m´n gemak ben. Iets van 800 inwoners, het gaat eigenlijk nergens over. Maar Correns is op een bepaalde manier in heel Frankrijk toch wel een beetje bekend. Want het is zo ongeveer het eerste ´bio-dorp´ van het land. Dat wil zeggen: alle akkerbouwers werken strikt biologisch verantwoord. En dat heeft, natuurlijk, zal ik maar zeggen, wel wat.
Een tijdje terug heb ik zelfs overwogen om er te gaan wonen. Een huis net buiten dat dorp, mijn honden zouden er vast wel uit de poten kunnen. En de sfeer in het dorpje, het rook goed. Maar als een soort ervaringsdeskundige besloot ik eerst maar eens in de enige kroeg van het dorp wat echte informatie te scoren. Ik bedoel: makelaars vertellen niet altijd alles en als je écht wilt weten waar je misschien terechtkomt, ga je een paar keer naar het plaatselijk café. Voor je je handtekening onder een koopcontract zet.
Ik werd er bijgepraat over het andere ´geheim´ van Correns. Dat van ´bio´ wist ik al, maar toen nog niet dat het belangrijkste wijnchâteau door filmtypes uit Hollywood was gekocht.
Het ging om Angelina Jolie en Brad Pitt, die het plaatselijk Château de Miraval in 2008 voor €44 miljoen hebben gekocht. Iets van 400 hectares en 35 kamers.
Ik begreep eerst niet precies of men in het café nou blij of juist ongerust was. Correns wereldberoemd, dat was maar één aspect. Want er werd ook en vooral geklaagd over de familie Pitt & Jolie die zich bij voorkeur per helikopter (inclusief de herrie) zou verplaatsen.
Ik ben niet zo van de internationale filmsterren die bij ons in Zuid-Frankrijk de boel zo´n beetje opkopen. Ook mensen uit China schijnen steeds vaker wijnchâteaux over te nemen, overigens nog niet bij mij in de buurt. Het heeft er hier eigenlijk niks mee te maken, maar de voetbalclub AS Monaco is door iemand uit Rusland gekocht. Qatar heeft de voetbalclub PSG in Parijs in handen en onder meer ook mijn favoriete ´auberge´: Le Carlton in Cannes.
En wij Fransen in Frankrijk dan?
Ik besloot af te zien van wonen in Correns. Een raar soort Hollywood in de Provence? Laat het ´stardom´ zich vooral tot de kust beperken, vind ik.
En toen belde mijn vriendin uit Correns dus. Feest! De ´erkende´ Amerikaanse gids Wine Spectator had de rosé van mevrouw Jolie en de heer Pitt kennelijk uit geroepen tot de beste rosé ter wereld. Zou het?
Met die wijngidsen weet je het maar nooit. Hoe ´meet´ je de beste wijn? Als het over het kwaliteit gaat, telt volgens mij vooral ´lekker´. En wie bepaalt ´smaak´?
Ik heb een tijdje terug de rosé van Château de Miraval geproefd. Niks mis mee. Maar de beste van de wereld? Ik vind van niet. Want ik heb ook de rosé van Château d´Esclans bij mij om de hoek ontmoet, en ik heb nooit lekkerder rosé gedronken.
Die gids Wine Spectator heeft zich vergist. Geen idee van rosé, vind ik.
En ja, Château d´Esclans is in Russische handen.
Vanmiddag tijdens de lunch kon me dat even niks schelen. We aten en dronken naar genoegen, zal ik maar zeggen, onder het genot van een fles rosé van dat Château d´Esclans, die ik een paar dagen eerder had gescoord. Niet eens de vrijwel onbetaalbare Garrus (€ 79,50) maar gewoon het instappertje Whispering Angel. Terwijl het regende, en we gruwden van het uitzicht op de besneeuwde bergen, oordeelden we stiekem dat die Russen betere Franse wijn maken dan die Hollywood-types uit Amerika. Waar blijft de Provençaalse wijnboer die de uitdaging aan gaat?

6 gedachten over “De beste rosé?”

  1. Hallo Renée,
    De lekkerste rosé?? Smaken verschillen natuurlijk. Hebben het gedronken. Kennen er wel een paar die wij lekkerder vinden en ook hier uit de buurt. Qua prijs zelfs goedkoper. De rosé van Pas de cerf, Chateau Magüi, Volterra, Chateau St Roseline, Clos d’Alari bijvoorbeeld. En zo kunnen we er nog wel een paar noemen. Deze heeft de wine-spectator waarschijnlijk niet meegenomen in zijn beoordeling. Maar ze zijn natuurlijk niet geproduceerd door beroemde Amerikaanse filmsterren. Dat maakt wel een verschil. Het ‘probleem’ tegenwoordig is, dat een rosé in de Provence steeds vaker gemaakt wordt door buitenlanders die uit liefhebberij een verwaarloosd wijndomein kopen. En dan met veel passie en gelukkig steeds vaker ook een biologische, prachtige rosé produceren. Niet echt een probleem dus, maar daardoor zouden we niet weten welke ‘echte’ Provençaalse wijnboer zelf nog zijn eigen wijn maakt, in plaats van het naar de coöperatie te brengen. Of het moet Nathalie Vancollie van Clos d’Alari zijn, die hier al 30 woont. Of geldt dat niet?

  2. Behalve dan dat het domein van pitt jolie door een van de beste wijnboeren van de streek beheerd en gerund wordt.. behalve af en toe een paar dagen vakantie vieren doet de familie pitt jolie daar niks.
    kortom, je maakt je druk om niks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven