Eindelijk legaal!

wo 9 april 2014

doggy-bag-406Zo. Het heeft even geduurd, en makkelijk was het niet, maar vandaag stond het gewoon in de krant: ik ben eindelijk legaal. En nog ecolo-verantwoord ook. Het is namelijk ineens een dingetje hier in Zuid-Frankrijk: de doggy bag. Na jaren gestumper met een stiekem plastic zakje kan ik nu gewoon aan het einde van een copieuze maaltijd vragen om de resten -inclusief de overgebleven wijn, al komt dat laatste zelden voor- in een daartoe bestemd zakje of doosje te flikkeren, zodat ik ze mee naar huis kan nemen.
Heeft allemaal met de crisis te maken. Ook hier in Frankrijk gaat het al geruime tijd slecht met de horeca. Restaurants moeten sluiten bij gebrek aan klandizie. En als ze al open kunnen blijven, is het toch veelal houtje bijten en met lede ogen aanzien dat riante menu’s niet meer worden besteld: een ‘plat’ en zelfs vaak een ‘entrée’ is al genoeg, en de MacDonalds-achtigen winnen steeds meer terrein.
Ik vind MacDo naadje, ik eet liever in een behoorlijk restaurant type ‘routier’, maar ik ben een kleine eter en met name hier op het platteland zijn de porties afgestemd op bouwvakkers en bosarbeiders. Ik lust bijna alles, maar van alles een beetje. En dan wordt het ongemakkelijk. “Was het lekker?” vraagt de serveuse bij het afruimen van een nog driekwart vol bord met een stem die druipt van dan wel cynisme, dan wel onbegrip. “Ja, heerlijk, maar een beetje veel.” Jaren heb ik die genante confrontatie opgelost door een heimelijke doggy bag mee te nemen (lees hier). ob_f64a0c_resto-150x200Dat hoeft nu niet meer: Frankrijk heeft het ‘rest-o-resto-zakje’ omarmd. Restaurateurs zien eindelijk in dat ze juist méér verkopen als ze zo’n ding aanbieden. Want nu durft de klant gewoon de volle portie, of zelfs het hele meergangenmenu, te bestellen; wat rest, gaat schaamteloos mee naar huis. Ook die half leeggedronken fles wijn, geen probleem. Je bent namelijk helemaal ‘ecolo’ en ‘gaspillo’ als je om de restanten voor de door jou betaalde maaltijd vraagt: milieuverantwoord en tegen verspilling. Dat ‘omdenken’ had even tijd nodig, maar nu gaat de moderne fransoos er helemaal voor. Het is nog pril, maar de trend is gezet. Door mij!, denk ik dan. Want ik ga er niet vanuit dat mijn stiekeme plastic zakje al die jaren altíjd onopgemerkt is gebleven.

6 gedachten over “Eindelijk legaal!”

 1. leuk verhaal mooie foto ook
  ‘die van ons’ , een labrador = alleseter dus, krijgt elke avond een bordje (pas halfgaar) gekookte groente met een aardappeltje of rijst
  alles zonder zout of kruiden
  is ie gek op
  alleen (bloem-)kool geeft veel gasvorming
  wanneer wij dat op het menu hebben krijgt hondlief dus wat anders
  dierenartsen vinden het ook prima

  1. Dat doe je helemaal goed Maaike. Die van mij krijgen ook nog eens knoflook en olijfolie door hun eten. Prima tegen de wormen en goed voor een mooie vacht en een goeie stoelgang.

 2. Wat leuk en herkenbaar, ik denk al enige tijd om toch maar eens te vragen om mijn niet opgegeten resten mee naar huis te geven. Ik lever ook altijd zo’n nog niet half opgegeten bord in, met enige schaamte…. Volgende keer vraag ik dus een zakje!! Petra

 3. Heel goed, eindelijk….ik heb de moed al een paar keer gehad ! Mijn zoon riep ” dat kun je niet doen mam”. Let op zei ik hem en vroeg de ober , van een gerenomeerd restaurant, het resterende vlees in te pakken om mee te nemen . Hij complimenteerde me zelfs omdat hij het beschamend vond aan te moeten zien hoe dat prachtige eten de poubelle wordt ingekieperd elke keer weer ! Had je het gezicht van mijn zoon moeten zien. ;-) volgende dag heerlijk van gelunched !

  Coco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven