Recept van de week: Tian uit de oven

vr 11 april 2014

tian
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Gisteren puffen in korte broek, vandaag rillen in een dikke trui: er is werkelijk geen peil op te trekken, op het voorjaarsweer in de Provence. Dus na de salade niçoise van gisteren, toch maar weer een pruttelpotje de oven inschuiven straks. Een gegratineerde groentenschotel, een tian. Dat slaat niet alleen op het gerecht, maar ook op de ovenschaal waarin het wordt gemaakt. Zou afgeleid zijn van het Griekse têganon, wat aardenwerken bakpan zou betekenen. Het woord kwam lang geleden als ‘tion’ het Provençaals binnen en verbasterde tot tian. Maar er wordt ook beweerd dat tian verwant is aan het Noord-Afrikaanse tajine: ook aardenwerk, ook een stoofschotel, maar dan anders. Zal best, als het maar warm is. En lekker, met een mollige rooie erbij, voor de open haard. Want ook die gaat geheid weer aan vanavond.

Ingrediënten:
4 grote courgettes
2 kleine aubergines
2 middelgrote aardappels
4 grote tomaten
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
2 uien
2 teentjes knoflook
½ bosje platte peterselie
1 rolletje geitenkaas
50 gram grof geraspte parmesan (stukje!)
herbes de provence
zout, en peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal kop en kont van de paprika’s, snij ze in vieren en haal de zaadlijsten eruit, snij ze daarna in repen van ongeveer een halve cm dik. Schil de aardappels. Snij de courgettes, aubergines, aardappels en tomaten zo goed mogelijk in even dikke plakjes. Snij ook het rolletje geitenkaas in plakjes.
Rasp de parmesan op een ruige rasp (dus geen zakje poedertroep kopen, maar zelf een stukje raspen).
Pel en snipper de ui. Pel de teentjes knoflook en snij ze fijn.
Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gesnipperde ui. Verdeel de plakjes aardappel erover. Betrooi ze met wat zout en peper (niet teveel!) en met herbes de provence.
Schik alle overige plakjes en reepjes er bovenop en steek er op regelmatige afstanden een plakje geitenkaas tussen. Bestrooi met nog wat zout en peper en herbes de provence. Verdeel de fijngehakte knoflook en peterselie erover. Besprenkel alles ruimhartig met olijfolie en zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. Laat 40 minuten garen, of langer tot, alles (beet)gaar is.
Haal de schotel uit de oven en zet de grillstand aan.
Strooi de geraspte parmesan over de warme schotel en zet onder de grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin begint te kleuren. Niet langer! Verbrande kaas smaakt en ruikt naar de verwaarloosde barbecue van de buren.

2 gedachten over “Recept van de week: Tian uit de oven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven