Recept van de week: Accordeonaardappels

vr 4 april 2014

hassel
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ja, het staat er echt: accordeonaardappels, ook wel bekend als Hasselback, naar het befaamde restaurant Hasselbacken in Stockholm dat het gerecht rond 1700 op de kaart zette. Het restautant bestaat nog steeds en dit typisch Zweedse aardappelgerecht ook. Het is inmiddels de hele wereld rondgegaan en overal gaven lokale koks er hun eigen draai aan. Zo ook in de Provence. En omdat ik vorige week had beloofd een ovengerecht te maken vanwege de herintroductie van het ‘four communal’ (kijk hier maar) doen we deze week een Provençaals Hasselbackje.

Ingrediënten:
4 stevige aardappels (gelijkmatig van vorm)
150 gram smeerbare geitenkaas (denk aan chevroux o.i.d.)
50 gram geraspte emmental
8 stengels bieslook
2 tenen knoflook
1 theelepel gedroogde herbes de provence
olijfolie
zout, peper

Bereiding:
Boen de aardappels schoon, niet schillen dus.
Pel de tenen knoflook en snij die in flinterdunne plakjes. Snipper de bieslook.
Snij de aardappels in dunne plakjes, maar zorg dat ze aan de onderkant aan elkaar blijven zitten. Dat lukt het best met behulp van bijvoorbeeld twee eetstokjes (zie foto) maar met recht bestek, de smalle stelen van twee pollepels of zelfs twee potloden, lukt het ook.buffalohassotatoes6
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Drapeer de aardappels één voor een over een omgekeerd schoteltje, zodat ze als een accordeon open gaan staan en de plakjes los van elkaar komen. Bestrooi ze met peper en zout, steek de knoflookplakjes tussen de schijfjes. Besprenkel alles met olijfolie, betrooi met de herbes de provence, en tot slot met de emmental. Zorg dat alles zoveel mogelijk tussen de plakjes terecht komt!
Vet een vuurvaste schaal, waarin de aardappels precies passen, in met olijfolie.
Zet die in het midden van de voorverwarmde oven en laat de aardappels in zo’n 35-45 minuten goudbruin en gaar worden. Dreigen ze te donker te worden of wordt de kaas te bruin, dan afdekken met aluminiumfolie tot alles gaar is.
Meng intussen de geitenkaas met wat peper en zout en de bieslook in een kom door elkaar, maar hou wat bieslook achter voor de garnering. Zorg dat alles goed op kamertemperatuur is.
Haal de gare aardappels uit de oven en verdeel ze over de borden. Doe op elke aardappel een flinke klodder van het geitenkaasmengsel en garneer met de overgebleven bieslook.
Geef er een frisse salade en een mooi glas niet te zware rode wijn bij.

2 gedachten over “Recept van de week: Accordeonaardappels”

  1. Henny de Bruin

    Heb net je boek gelezen en realiseer me nu pas dat jij de Renée Vonk bent die dit geschreven heeft. Is het autobiografisch of fictie?
    Kom zelf uit Rotterdam en ben ongeveer van dezelfde leeftijd, dus leuk om zoveel dingen te herkennen.
    Geniet ook elke week van je recepten!
    Groet, Henny de bruin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven